Oynatma Listesi
HABERLER

Doğal gaz müjdesi: Faturaya yansıyacak mı? Nefesler tutuldu! Erdoğan açıklayacak

Karadeniz gazının sisteme verileceği tarihi gün geldi. Bugün saat 20.23’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile ilk gaz yakma işlemi başlatılacak. Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir müjde vermesi bekleniyor. Tüketilen doğal gazın bir kısmı ücretsiz mi olacak, yeni bir indirim gelir mi? İşte detaylar...

Karadeniz’de bulunan 710 milyar metreküplük gazın karaya ulaşması tamamlandı. Yerli gazı yakma işlemi bugün saat 20.23’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımı ile başlayacak ve ilk gaz da ulaştırılacak. 

Karadeniz gazı 170 km deniz açıklığından karaya ulaştırıldı. İlk test için yanma işlemleri başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez gazın karaya ulaşma süresini 30 saat olarak açıklamıştı.  

Filyos’taki test yanmaları görüntülendi. 710 milyar metreküplük rezerv mayıs ayında evlere ulaşacak. İlk etapta günlük 10 milyon metreküplük akış sağlanacak, zaman içerisinde bu miktar 40 milyon metreküpe çıkarılacak. 

'BİR İKİ HAFTA KALİBRASYON İŞLEMİ OLACAK'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz gün Karadeniz gazı ile ilgili önemli bilgiler vermişti. 

Bakan Dönmez'in konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle: İşin hikayesi 2020 Ağustos ayına gidiyor. 29 Mayıs'ta sondaj gemisini göndermiştik. 

İlk andan itibaren mühendislik çalışmalarımıza başladık. Gerekli ekipmanları, malzemeleri tedarik ettik. Gazı karaya çıkardık biliyorsunuz, testlerimiz yapılıyor. İnşallah yarın gazımızı tesisimize getirmiş olacağız. Ham gaz geliyor, rafineri tesisinde ayrıştırılacak, bir iki hafta kalibrasyon işlemi olacak. Mayıs başında da inşallah işleme vermiş olacağız. Burada 5 rezervuardan üretim yapabiliyoruz. Burada ilk defa denenen yenilikler de oldu. Biz bu projeyle beyin göçünü tersine çevirdik. Uluslararası projelerde yer alan arkadaşlarımızı biz buraya getirdik. 

'HERKESİ MUTLU EDECEK BİR MÜJDE GELİYOR' 

Bugüne kadar tükettiğimiz gazın yüzde 1'ini üretebiliyorduk. Bununla çok büyük bir fark yaratmış olduk. İthalatımızı yüzde 25-30 oranında azaltmış olacağız.  Ben kendi adıma, yarın herkesi mutlu edecek bir müjdenin geleceğini söyleyebilirim. 

"KARADENİZ YÜKSEK BİR POTANSİYEL BARINDIRIYOR" 

Karadeniz, Hazar Denizi'nin potansiyelini içeriyor. Karadeniz Avrupa için yeni bir Kuzey Denizi olabilir. Yüksek bir potansiyeli barındırıyor. Bundan sonra atacağımız adımlar için de umut vadediyor. 1 yıl içerisinde Sakarya Gaz Sahası'nda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Daha sonra Orta Karadeniz'e geçebiliriz. 

Peki Bakan Dönmez'in 'Herkesi mutlu edecek bir müjde geliyor' ifadesinin anlamı ne? Doğal gazda bir indirim mi olacak? Tüketicilerin kullandığı doğal gazın bir kısmı ücretsiz mi olacak? Konuyla ilgili tüm merak edilenleri CNN Türk Özel Haberler Şefi Fulya Öztürk anlattı. Öztürk şu ifadeleri kullandı:

"Bugün büyük bir tören düzenlenecek. Türkiye yerli doğal gazını devreye alacak. Karadeniz gazı karaya geldi, vana açıldı, testler yapılıyor. Bugün ulusal sisteme bağlanacak. Akşam Filyos’ta düzenlenecek tören, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 18.00 gibi buraya gelmesi bekleniyor. Saatler 20.23’ü gösterdiğinde yerli doğal gaz devreye alınmış olacak. 

‘ÜCRETSİZ DOĞAL GAZ MÜJDESİ GELEBİLİR’ 

Dün enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı herkesi mutlu edecek bir müjde gelecek dedi. Burada ne konuşuluyor? Cumhurbaşkanı Erdoğan ücretsiz doğal gaz müjdesi verebilir. Her haneye 25 metreküp doğal gazın ücretsiz verilebileceği konuşuluyor. Bu faturada 130-140 lira bedelin devlet tarafından üstlenileceği anlamına geliyor. 

ERDOĞAN: MÜJDEMİZİ AÇIKLAYACAĞIZ 

Geçtiğimiz günlerde Karadeniz gazı ile ilgili önemli bilgiler veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Müjdemizi 20 Nisan’da açıklayacağız. Karadeniz Gazı’nın ilk fazını Filyos’ta devreye alacağız. İftarı da Filyos’ta açacağız. Sakarya gaz sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesidir. 16 Nisan itibari ile kuyulardaki vanalar açılarak deniz altındaki ana iletim hattına gaz verilmeye başlandı. Sahadaki üretimi 3 yıl içinde 40 milyon metreküpe kadar çıkaracağız. 3. faz bitince tüm konutların gaz ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşacağız. Yeni keşifler için hazırlıklar yapıyoruz. Orta Karadeniz’de sismik araştırmalar tamamlandı, değerlendirme aşamasına geçildi. Doğu Karadeniz'de sismik çalışmalar sürüyor. Sismik çalışmaların ardından sondaj çalışmaları başlayacak. Batı Karadeniz’deki keşif bölgenin potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. İnşallah hem kendi gazını üretecek hem de diğer ülkelere gaz satacak duruma geleceğiz" açıklamasını yapmıştı. 

MAYISIN İLK HAFTASI EVLERDE  

Karadeniz gazı BOTAŞ işleme tesisine gidecek. Gazın işlenmesinin ardından mayısın ilk haftasında evlere verilmeye başlanması bekleniyor.   

Sakarya Gaz Sahası’nda Fatih sondaj gemisinin Tuna-1 kuyusunda gerçekleştirdiği sondajla Ağustos 2020’de 320 milyar metreküplük doğalgaz keşfi yapıldı. Ekim 2020’de Tuna-1 kuyusundaki sondaj tamamlandığında, kuyudaki rezerv miktarı 85 milyar metreküplük revizyonla 405 milyar metreküp olarak güncellendi.   

Haziran 2021’de Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfi gerçekleştirildi. Çaycuma-1 kuyusunda da 58 milyar metreküplük yeni bir rezerv keşfiyle birlikte toplam rezerv Aralık 2022’de 710 milyar metreküpe çıktı.   

GAZ FİYATINDA İNDİRİM BEKLENTİSİ! 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz gazıyla ilgili vereceği müjdeyi yarın akşam açıklayacak. Erdoğan’ın ya gaz fiyatında yapılacak indirimi ya da belli bir metreküpe kadar ücretsiz gaz verileceğini açıklaması bekleniyor. 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER