Oynatma Listesi
HABERLER

Erdoğan'dan ABD Dışişleri Bakanı'na sert tepki: Bu nasıl politikacı

Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı ile Bakan Fidan'ın dikkat çeken telefon konuşmasının detaylarını açıkladı. Erdoğan, İsrail - Filistin savaşıyla ilgili de dünyaya çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Kongre Merkezi'nde Türkiye-Afrika 4. İş ve Ekonomi Forumu Kapanış Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları: Türkiye-Afrika İş ve Ekonominin 4. forumunda sizleri Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyuyorum. Hepiniz hoşgeldiniz. Ortak tarihimizin izlerine kıtanın her köşesinde rastlıyoruz. Bu köklü geçmişimize rağmen görüşmelerimizde bir ara fetret devri yaşadık.

DÜNYAYA SESLENİYORUM

Gerginliğin daha da artarak bölgeye yayılma ihtimalinden endişeliyiz. Saldırı kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi açıkça söylüyorum.

Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. 360 kilometrekareye sıkışmış, 2 milyon insanın, elektriğini, suyunu, gıdasını kesmek insan haklarının ihlalidir. Gazze halkının toptan cezalandırılması sorunu büyütecek daha fazla gözyaşına sebep olacaktır. Bir insani yardım uçağımızı bu sabah gönderdik.

Gazze'ye yardımlarımızı ulaştırmaya devam edeceğiz. İnsani yardımların kesilmesi yeni bir utanç lekesi olarak bu kararı alanların alnına yapışmıştır. Tarafları kalıcı barışı görüşmeye davet ediyorum. Rehinelerin salınıverilmesi başta olmak üzere çözüm bulmak için yoğun şekilde çalışıyoruz.

Filistin şu anda mazlumdur ama İsrail'in böyle bir mazlumluğu söz konusu değildir.

ABD'nin Dışişleri Bakanı benim Dışişleri Bakanımla görüşme yapıyor. İsrail'e 'Dışişleri Bakanı sıfatıyla değil, bir Yahudi sıfatıyla yaklaşıyorum' diyor. Bu nasıl bir yaklaşım. Karşındakiler de sana 'Ben de bölgeye bir Müslüman sıfatıyla yaklaşıyorum' derse ne diyeceksin. Biz Yahudi, Türk şu bu demiyoruz. Karşındaki insan sıfatıyla yaklaşacaksın. O çocukların halini görmüyor musun? Annelerin babaların ne hale geldiğini görmüyor musun? Biz bugüne kadar hiç böyle yaklaşmadık. Ülkemizdeki İsrail büyükelçiliklerini her türlü korumaya aldık.

ABD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantılarıyla bu ülkede yürüttüğü faaliyetler Türkiye'nin milli güvenliği için olağanüstü bir tehdit mahiyetine sahiptir. Bize karşı oynanan tiyatroyu acı tebessümle karşılıyoruz. 

Tiyatro oynayanları kendi senaryolarıyla baş başa bırakıp kendi milli güvenliğimizin gerektirdiği adımları atmayı sürdüreceğiz.

Biz ABD'de NATO ile beraber değil miyiz, beraber. Bizi SİHA'mızı düşürdü. Nasıl böyle bir şey yapabilirsiniz. Aramızda güvenlik sorunu var. Söz konusu açıklama müttefiklik ve stratejik ruhuyla bağlaşmadığı gibi terör örgütlerine de cesaret vermektedir.

 

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER