Oynatma Listesi
HABERLER

Gazze'de son durum... İran bu kez kendi topraklarında vuruldu! Cephaneliği ele geçirdiler, savaş yayılıyor

Hafta başında Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik binası İsrail tarafından füzelerle vurulan İran, bu kez kendi topraklarında saldırıya uğradı.

Şam'daki büyükelçilik kompleksinde toplantı halinde olan Devrim Muhafızları komutanlarından Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahedi, yardımcısı Tuğgeneral Muhammed Hadi Hacı Rahimi ve diğer İranlı subaylar, F-35 savaş uçaklarından ateşlenen füzelerin hedefi oldu.

 

Güpegündüz gerçekleşen saldırıda beş katlı bina yerle bir olurken, ölenler arasında Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü'nün diğer subayları da vardı. Tuğgeneral Zahedi'nin Kudüs Gücü'nün Suriye, Lübnan ve Filistin komutanı olduğu biliniyordu.

 

Toplam 14 kişinin öldüğü İsrail saldırısının yankısı dinmeden, bu kez İran'ın güneydoğusundaki Sistan ve Belucistan'da patlama sesleri duyuldu. Ceyş el-Adl adlı militan grup bölgedeki bir cephaneliği ele geçirip iki İran karakolunu bastı.

 

Ceyş el-Adl grubu geçtiğimiz Ocak ayında dünya gündemine taşındı. Orta Doğu'daki savaş tüm hızıyla devam ederken, İran Pakistan topraklarında üslenen Ceyş el-Adl grubunu füzelerle vurdu.

 

Saldırıya Pakistan misillemede bulunurken, İslamabad yönetimi Sistan ve Belucistan'daki Beluç ayrılıkçıların hedef alındığını duyurdu.

 

Orta Doğu'daki çatışmanın bölge dışına taşacağı yönündeki korkuları tetikleyen restleşmede gözler Ceyş el-Adl ya da 'Adalet ve Eşitlik Ordusu' olarak bilinen gruba çevrildi. Yıllardır Tahran yönetimine karşı mücadele eden silahlı grup, 2005 yılında İran'ın o dönemki cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a suikast girişiminde bulundu.

 

Pakistan sınırında faaliyet gösteren Ceyş el-Adl’ın ABD ve İsrail tarafından desteklendiğini savunan İran, Çarşamba gününü Perşembe'ye bağlayan gece yarısı aynı grup tarafından saldırıya uğradı.

 

Ceyş el-Adl militanları İran Devrim Muhafızları'na ait bir karargahı ele geçirdi. Rask ve Çabahar'daki polis karakolları da saldırıya uğrarken, militanlar ordu karargahındaki cephanelikten video kaydı paylaştı.

Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde Çabahar sokaklarında ellerinde ağır silahlar olan militanların İranlı güvenlik görevlileriyle çatıştığı görüldü.

 

Rask'taki askeri tesiste yer alan cephanelikte ise gece yarısı kulakları sağır eden patlamalar gerçekleşti.

 

İran devlet medyası saldırılarda en az beş güvenlik görevlisinin öldüğünü duyurdu, sabaha karşı İran Devrim Muhafızları'na ait helikopterlerin ve insansız hava araçlarının da çatışmaya katıldığı ortaya çıktı.

 

Militanların Çabahar'daki donanma karargahını da ele geçirdiği yönünde doğrulanmamış bilgiler var.

 

Uluslararası haber ajansı AFP, Sünni grup Ceyş el-Adl'in Aralık ayında bir karakola düzenlediği saldırıda 11 polisin öldürüldüğünü hatırlatıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER