Oynatma Listesi
HABERLER

Görüntü ortaya çıktı! Fırtına Gölge kadrajda

Kırım'da Rusya'nın Karadeniz Filosu'nun ana karargahını enkaza çeviren şok saldırıda İngiliz füzeleri kullanıldı, Rus televizyonları ise akşam bültenlerinde izleyicilerine büyük bir sürpriz yaptı.

Stinger'ler, Javelin'ler, HIMARS'lar, NASAMS'lar, Avengers'lar, Patriot hava savunma sistemleri ve Harpoon'lar... Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmasıyla Kiev yönetimine on milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD, dengeleri tamamen değiştirecek bir adım atmaya hazırlanıyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna'ya ileri teknoloji uzun menzilli füze vermeyi planlıyor. ABD medyasının konuyla ilgili yetkililerden aktardığına göre, Ukrayna'ya 300 kilometre menzilli ATACMS füzeleri verilecek.

NBC News ve Wall Street Journal gazetesi, ismi açıklanmayan bir yetkiliyi kaynak göstererek, Başkan Biden'ın Perşembe günü Beyaz Saray'da Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy ile görüşmesi sırasında ATACMS sözü verdiğini bildirdi.

İki liderin buluşmasnıın ardından Washington'dan yapılan açıklamada, Kiev'e 325 milyon dolarlık yeni bir askeri yardım yapılacağı belirtildi. Amerikan Abrams tankları gelecek hafta Kiev'e teslim edilecek.

Aylardır ATACMS füzeleri (Ordu Taktik Füze Sistemi) için baskı yapan Kiev, böylece amacına ulaşmış oluyor. Amerikan medyasındaki haberlere göre, Kiev'e 'az sayıda' ATACMS füzesinin önümüzdeki haftalarda gönderilmesi bekleniyor.

Ukrayna ordusu, böylece cephe hattı gerisindeki Rus hedeflerini 300 kilometre uzaklıktan vurabilecek.

Washington Post gazetesi de konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayanarak, bu füzelerin bir tek savaş başlığından ziyade misket bombalarıyla donatılacağı bilgisini geçti. Ancak henüz her iki ülke bu konuda resmi açıklama yapmadı.

Yaz mevsimi başında ikinci karşı taarruz harekatını başlatan Ukrayna ordusu, halihazırda güney cephesinde büyük bir gedik açmasına rağmen önemli bir ilerleme sağlayabilmiş değil.

'KOMUTANLAR TOPLANTIDAYDI'

Ancak Karadeniz'deki Rus hedefleri ve Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Ukrayna toprağı Kırım'daki saldırılar, savaşın seyrini değiştirebilir. Kırım Yarımadası'nda geçtiğimiz aylarda denizaltı, savaş gemisi, radar sistemi gibi birçok hedefi yok eden Ukrayna ordusu, 22 Eylül Cuma günü güpegündüz Rusya'ya çok ağır bir darbe indirdi.

Rus Karadeniz Filosu'nun Kırım'ın başkenti Sivastopol'daki ana karargah binası, füzelerle vuruldu. Ukraynalılar, karargah binasından yoğun siyah dumanların gökyüzüne yükselmesine yol açan saldırıda üst düzey donanma komutanlarının da aralarında olduğu onlarca Rus askerinin öldüğünü açıkladı. Kiev yönetiminin verdiği bilgiye göre, saldırı sırasında Rusya donanmasının komutanları tarihi binada toplantı halindeydi.

Ukrayna'nın istihbarat şefi Kyrylo Budanov, füzelerin öldürdüğü dokuz asker arasında Rus generallerin de olduğunu söyledi.

Moskova ise, beklendiği gibi bir açıklama yaptı, binayı harabeye çeviren füzelerin yalnızca bir askerin kaybolmasına yol açtığını duyurdu.

Planet Labs şirketi, karargahın saldırıdan önce ve sonraki halini gösteren uydu fotoğraflarını paylaştı.

BİR HAFTA SONRA YİNE STORM SHADOW 

Sivastopol'da arka arkaya patlamalara yol açan füze yağmurunun yeni görüntüleri, sosyal medyada yayınlandı. BBC, saldırıda İngiltere ve Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği Storm Shadow füzelerinin kullanıldığını bildiriyor.

240 kilometre menzile sahip füzelerden biri, sosyal medyada paylaşılan videolardan birinde net şekilde göründü.

Sivastopol'dan bugün de patlama haberleri geliyor. Kırım Yarımadası'ndaki işgal yöneticileri halka sığınaklara gitme çağrısı yaparken, sosyal medyaya sızan fotoğraflar şehrin farklı noktalarından görülen siyah dumanları gösterdi.

Ukraynalılar, geçen hafta Sivastopol'daki deniz üssünde bir savaş gemisi ve denizaltıyı yine Storm Shadow (Fırtına Gölge) füzeleriyle vurdu.

RUS TELEVİZYONLARINDAN SÜRPRİZ

Kırım'daki son saldırıyı resmi açıklamalarla ekrana getiren veya sayfalarına taşıyan Rus medyası ise, akşam saatlerinde haber yapmayı durdurdu. Tamamı Kremlin tarafından kontrol edilen yayın organları, ana haber bültenlerinde Kırım'da ana karargah binasının hasar gördüğünden söz etmeyi bıraktı.

Örneğin, Rus televizyonu Kanal 1'in 18.00 ve 21.00 bültenlerinde karargaha hiç değinilmedi, yalnızca Rusların Ukraynalıların ateşlediği beş füzeyi düşürdüğü aktarıldı.

Üç önemli televizyon kanalının ana haber bültenlerinde Ukrayna'daki cephe hattı çatışmalarına, Batılı ülkelerin Kiev'e silah sevkiyatına, Karabağ'da Ermeni ayrılıkçıların çekilmesine ve Erivan'daki protestolara, hatta Macaristan'da inşa edilecek nükleer santrale bile yer verildi. Ancak Kırım'da Karadeniz Filosu'nun ana karargah binasının harabeye döndüğüne dair tek kelime yoktu.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER