Oynatma Listesi
HABERLER

İsrail savaş uçakları Halep'i bombaladı, onlarca Suriye askeri öldü

Kuzey sınırındaki Lübnan'daki en ciddi askeri güç Hizbullah'la 8 Ekim tarihinden bu yana çatışan İsrail ordusu, bir diğer kuzey komşusu Suriye'de savaşın başından beri en kanlı saldırıya imza attı.

Suriye iç savaşının başladığı 2011 yılından bu yana Hizbullah'ın tedarik rotasını kesmek için yüzlerce kez İran destekli milisleri ve tesisleri hava saldırılarıyla vuran İsrail, Gazze Şeridi'ndeki savaşta ise ilk büyük hamlesini İranlı general Razi Musevi'yi öldürerek yaptı. Şam'ın banliyösü Seyyide Zeynep mahallesindeki evinde füzeyle havaya uçurulan Razi Musevi, 30 yıldır Suriye'deydi. İran Devrim Muhafızları'nın yurt dışı operasyonlarını yürüten Kudüs Gücü komutanı Kasım Süleymani'nin yakın arkadaşı olan Musevi'nin Suriye Savunma Bakanlığı'nda bir ofisi bile vardı.

İsrailliler Musevi suikastından haftalar sonra yine Seyyide Zeynep mahallesindeki bir binayı hedef aldı. Vurulan binada Kudüs Gücü'nün istihbarat yöneticilerinin toplantı halinde olduğu ortaya çıktı.

Perşembe gününü Cuma'ya bağlayan gece yarısı ise, İsrail jetleri bu kez kuzeydeki Halep'te saldırı düzenledi. Gece yarısı 01.45'te Halep'in her yerinden patlama sesleri duyulurken, şehir sakinleri yataklarından fırladı.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail'in Halep'te Hizbullah'a ait bir roket deposunun yakınını hedef aldığını duyurdu. Bombalanan nokta, Halep havalimanına yakın bir konumda bulunuyor.

Halep havalimanı, Türkiye sınırına kuş uçuşu yaklaşık 50 kilometre uzaklığında.

SOHR'a göre, İsrail saldırısında en az 36 Suriye askeri öldü ve onlarcası da yaralandı. Arka arkaya duyulan patlamalarda ayrıca 5 Hizbullah üyesinin öldüğü bilgisi var.

Suriye resmi haber ajansı SANA ise, İsrail saldırısında sivillerin de yaşamını yitirdiğini duyurdu.

SANA'ya konuşan bir Suriye askeri kaynağı, saldırının Halep'in güneydoğusundaki Athriya yönünden gerçekleştiği bilgisini verdi.

SOHR ise, saldırıdan iki saat sonra bile bölgede patlamalar yaşandığını aktardı.

Lübnan Hizbullahı, Suriye'deki iç savaşın başladığı 2011'den beri Beşar Esad'ı desteklemek için militanlarıyla çatışmaların içerisinde.

Uluslararası haber ajansı AFP İsrail ordusuyla iletişime geçti ancak İsrailliler beklendiği gibi herhangi bir yorumda bulunmayı reddetti.

AFP, Lübnan sınırında Hizbullah ve İsrail ordusu arasında neredeyse altı aydır devam eden çatışmanın savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılma korkusunu artırdığını bildirdi.

Genellikle sınır hattını aşmayan ancak İsrail'in zaman zaman 100 kilometre içerideki Bekaa Vadisi'ni de vurduğu saldırılar, Lübnan'da 346 kişiyi öldürdü. Ölenlerin çoğu Hizbullah milisi ancak yaşamını yitirenlerin 68'i sivil. Aralarında çocuklar, kadınlar ve gazeteciler var.

İsrail tarafında ise aralarında yüksek rütbeli komutanların da bulunduğu 10 asker öldürüldü, sınır hattındaki onlarca yerleşim tahliye edildi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER