Oynatma Listesi
HABERLER

İstanbul'a kar şoku! Uçuşlar durdu, yollar kapandı...

İstanbul'da etkili olan kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Tüm kent beyaza bürünürken, ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor. Bu kapsamda bugün için kamuda mesai bitimi de erkene çekildi. Arnavutköy'de yaşanan kazalar nedeniyle ulaşım durdu. Yurdun genelinde devam eden kar yağışının cuma gününe kadar etkili olması bekleniyor. AFAD vatandaşlardan zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalarını istedi. Öte yandan CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, "Kar fırtınası 17:00’den sonra daha da şiddetlenecek" dedi.

Yoğun kar yağışını giderek şiddetinin artırdığı İstanbul için son dakika uyarıları peş peşe gelmeye devam ediyor. İstanbul'da kar yağışı kent genelinde etkisini gösterirken Meteoroloji, AFAD ve AKOM da yeni uyarılarda bulundu.

 

UÇUŞLAR DURDU

İstanbul'da etkisini arttıran yoğun kar yağışı nedeniyle İstanbul Havalimanı'nda iniş ve kalkışlar 18.00'a kadar durduruldu. Havalimanına iniş yapmak için havada tur atan ve yakıt kritiğine giren Türk Hava Yolları'nın (THY) 16 uçağı başka havalimanlarına yönlendirildi.

“MESAİLER 15.30'DA SONA ERECEK”

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Twitter hesabından, İstanbul'da kar yağışının akşam saatlerinde yoğunlaşacağını duyurdu. Vali Yerlikaya, paylaşımında, "Ulaşımdaki aksamalar dikkate alınarak kamu kurum ve kuruluşlarında, nöbetçi personel bırakılmak suretiyle mesailer, 15.30'da sona erecektir" sözlerini kullandı.

ARNAVUTKÖY'DE ÇOK SAYIDA KAZA, YOLLAR KAPANDI

İstanbul Arnavutköy'de bir anda başlayan yoğun kar yağışı nedeniyle yollar kapandı. Kayganlaşan yolda çok sayıda zincirleme kaza meydana geldi. İtfaiye araçlarının ilerleyemediği için kazalara müdahale edemediği belirtiliyor.

AFAD: ZORUNLU OLMADIKÇA DIŞARI ÇIKMAYIN

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), ülke genelinde yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşlardan meteorolojik uyarıları takip ederek, zorunlu olmadıkça yola çıkmamalarını istedi.

Açıklamada, “Gerçekleştirilen faaliyetlerle ilgili Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında ilgili çalışma gruplarından toplamda 72 bin 81 personel, 33 bin 450 araç, makine ve teçhizat görevlendirilmiştir. Düzce, Bolu, Sakarya, Aksaray, Şanlıurfa, Erzincan ve Sivas’ta olumsuz hava koşulları nedeniyle 6 bin 750 vatandaşımız yurtlarda misafir edilmiştir. Yurt genelinde 4 bin 603 kişinin mahsur kaldığı yerden alınarak güvenli bölgelere sevki sağlanmıştır. Bin 340 sıcak yemek, 32 bin 95 içecek, 15 bin 480 kumanya ve 20 bin 680 ikramlık dağıtımı yapılmıştır. Vatandaşlarımızın meteorolojik uyarıları takip ederek, bu uyarılar doğrultusunda zorunlu olmadıkça yola çıkmaması önem taşımaktadır. Olumsuz hava koşullarından etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Gelişmeleri takip ediyoruz” denildi.

"BASKIN KAR YAĞIŞLARI BİZİMLE OLACAK"

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,  Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) İstanbul'daki kar yağışına ilişkin basın toplantısı gerçekleştirdi. 

İmamoğlu, "Meteorolojinin verdiği uyarılara göre her an baskın yağışları bizimle olacak. Vatandaşlarımıza olan uyarımız devam etmektedir. Her ne kadar trafikle ilgili akışı en verimli şekliyle şu an sürdürdüğümüzü ifade etsek de bir anda bastıran bir kar, kış koşullarına hazırlık olmayan bir araç ya da yoğunlaşan trafikten dolayı tıkanıklık o yollara hizmet etmemizi de engelleyecek. Lütfen vatandaşlarımız bu koordineli çalışmalarına bizimle devam etsinler. Hiçbir vatandaşımız acil ihtiyacını hissettiğinde kendini yalnız hissetmesin. Bizler 7/24 onların yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

 METEOROLOJİ YENİ HARİTAYI YAYINLANDI

Yapılan son değerlendirmelere göre, ülke genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara'nın Doğusu, Batı Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kırklareli, Afyonkarahisar, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Denizli, Muğla çevreleri ve Tekirdağ'ın doğu kesimlerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Osmaniye ile Hatay kıyılarında yağmur ve sağanak, Hatay'ın yüksek kesimleri ve Muğla'nın, Antalya'nın ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesiminde karla karışık yağmur ve yer yer kar, yağış alan diğer yerlerde kar şeklinde görülecek yağışların; İstanbul'un kuzey ve batısı ile boğaz çevresi, Kocaeli ve Sakarya'nın kuzey kesimleri, Balıkesir ve Bursa'nın Marmara'ya bakan kıyı ilçeleri, Antalya'nın doğusunun iç ve yükseklerinde, Konya, Karaman, Adıyaman, Malatya, Elazığ, Tunceli, Erzincan ve Bingöl çevreleri ile Diyarbakır'ın kuzeyinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimlerinin yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun dik yamaçlarında çığ tehlikesi bulunmaktadır. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayının görüleceği tahmin ediliyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurdun kuzeybatısı ile güneydoğu kesimlerde mevsim normallerinin 4-6 derece altında, diğer yerlerde mevsim normalleri civarında olacak. Rüzgarın, kuzeybatı kesimlerde kuzeyli, diğer yerlerde güneyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, Marmara ve Kuzey Ege kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinde güney yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (40-70 km/sa, hamleli 90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor. 

 

İSTANBUL İÇİN YENİ UYARI

CNN Türk Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen: "Kara etkisini çarşamba gününe kadar sürdürecek. Ama bugün deniz etkisi dediğimiz, bizim İstanbul'a özel bir durumdur bu. Marmara'nın batısında ve güneyinde çok hızlı ve yoğun yağmaya başladı.  Bunun nedeni deniz etkisi. Karadeniz üzerinden gelen bu akışlar, deniz suyu sıcaklığı havadan daha sıcak olduğu için buharlaşma yapıyor ve bu buharlaşma havadaki nemi ve yağışı arttırıyor. Şu anda onu görüyoruz. Bu sadece Marmara bölgesinin batısında. İstanbul'un Anadolu yakısında şu anda bu kadar kar yok. Akşama kadar bu devam edecek. Yarın İstanbul'da hafifleyecek biraz kar akşam da tekrar devam edecek. Bu deniz etkisi yurt dışında göl etkisi denilen ki Amerika'da yoğun kar yağışlarının olmasına örnektir. Burada bu deniz etkisi devam edecek. Dolayısıyla İstanbul'u bu gece sıcaklık Avrupa yakasında eksi 2 derece. Anadolu yakasında ise 1 dereceye kadar düşecek. Onun için dikkat etmemiz gerekiyor. Erken eve gideceğiz, toplu taşıma araçları kullanılmalı. Kalp hastalığı problemi olanlar bu havalarda kesinlikle dışarıya çıkmaması lazım. Özellikle rüzgara karşı yürümemesi lazım. Rüzgarı arkasına almazı lazım. Kalp vücudun sıcaklığını dengede tutmak için daha fazla kan pompalayacak dolayısıyla daha fazla oksijene ihtiyacı olacak. Bu oksijeni de alamayacağı için kalp krizi riski artacak."

İŞTE 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU HARİTASI

Öte yandan ülkemiz genelinde azalan hava sıcaklıklarının mevsim normalleri altında seyretmeye devam edeceği tahmin ediliyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER