Oynatma Listesi
HABERLER

Japonya'da 7.5 büyüklüğünde deprem

Pasifik Ateş Çemberi'nin üstündeki ülkede yeni yıl 7.5 büyüklüğündeki depremle başladı. Sarsıntının ardından tsunami uyarısı verildi.

Yeryüzünün en büyük fay hattı Pasifik Ateş Çemberi'nin üstünde yer alan ve tarihi depremlerin gerçekleştiği Japonya, 2024'e de büyük bir depremle başladı.

Japonya'nın orta kesiminde yerel saatle 16.10'da 7.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

Sarsıntının merkez üssü 17 bin nüfuslu Anamizu'ya 42 kilometre uzaklıkta. 170 bin nüfuslu Takaoka ise depremin merkez üssüne 85 kilometre mesafede.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi'nin yayınladığı (USGS) haritaya göre, dokuz kilometre derinlikte gerçekleşen depremin Japonya'nın büyük bir kısmında hissedildiği görülüyor. En fazla hissedilen yer ise, Honshu'dan başlayıp ülkenin batı kıyıları.

'DERHAL YÜKSEK YERLERE GİDİN'

Japon yetkililer, depremin hemen ardından tsunami uyarısı yayınladı. Depremin Noto bölgesini vurduğunu aktaran resmi televizyon NHK, "Tüm sakinler acil şekilde yüksek yerlere tahliye edilmelidir" ifadesini kullandı.

6.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE ARTÇI

7.5'lik büyük depremden 8 dakika sonra bu kez 6.2 büyüklüğünde bir deprem daha kaydedildi.

Dünyanın en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boya kat eden Pasifik Ateş Çemberi fay hattının kesişme noktası, Japonya. Sıklıkla depremlerin meydana geldiği Japonya'da Mart 2011'de kaydedilen 9 büyüklüğündeki sarsıntıyı 30 metrelik tsunami dalgaları izledi. Şehirleri haritadan silen tsunami ve deprem, Fukuşima Nükleer Santrali'nin de patlamasına neden oldu. Deprem ve tsunami resmi kayıtlara göre yaklaşık 20 bin can aldı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER