Oynatma Listesi
HABERLER

Kahire'de Gazze zirvesinde dünyaya çağrı! Tek çözüm iki devletli çözüm

İsrail'in Gazze'ye yönelik abluka ve saldırıları devam ederken bugün Kahire'de 'Uluslararası Gazze Barış Zirvesi düzenleniyor.

Mısır'ın başkenti Kahire'de yapılan zirvede, Türkiye'yi Dışişleri Hakan Fidan temsil ediyor.

Devlet ve Hükümet Başkanlarının yanı sıra Dışişleri Bakanlarının da hazır bulunduğu zirvede Gazze'deki gelişmeler, Filistin davasının geleceği ve barış sürecinin ele alınacak. Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin ev sahipliğindeki zirvede Ürdün, Filistin, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Kuveyt, Suudi Arabistan, Irak, Yunanistan, İtalya ve Güney Kıbrıs liderleri de katılıyor.

Zirvede Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Temsilcisi Joseph Borrel de bulunacak. Bakan Fidan'ın ikili görüşmelerde bulunması da öngörülüyor.

SİSİ: ABD İLE ANLAŞMAYA VARDIK

Mısır'ın başkenti Kahire'de başlayan barış zirvesinde kürsüye çıkan Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık kalması için ABD ile anlaşmaya vardıklarını söyledi.

Refah'tan geçecek insani yardımların Birleşmiş Milletler ve Filistin Kızılayı tarafından gözetiminde Gazze'ye ulaştırılacağını aktaran Sisi, "Mısır Refah sınır kapısını hiçbir zaman kapatmadı" dedi.

ABBAS: TOPRAKLARIMIZDA KALACAĞIZ

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas ise "Topraklarımızda kalacağız" dedi, Gazzelilerin İsrail'in kesintisiz bombardımanına rağmen bölge dışına taşınmayı asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

İsrail'in okulları, hastanaleri ve barınakları bombalayarak her türlü insani hukuku ihlal ettiği bir dönemde Kahire'deki barış zirvesinin gerçkeleştiğini dile getiren Mahmud Abbas, her iki taraftan da sivillerin öldürülmesini reddettiklerini ve rehinelerin serbest bırakılması için çağrıda bulunduklarını da ekledi.

BM GENEL SEKRETERİ: KORKUNÇ KABUS SONA ERMELİ

Korkunç kabusun sona ermesi gerektiğini vurgulayan BM Genel Sekreteri Guterres de, 'Filistinlilerin ihtiyaçları meşru ve çok. Bu trajik olayların geniş bağlamında 56 yıllık bir işgal var. Hamas'ın saldırısı meşru görülemez ancak Filistinli sivillerin toplu cezalandırılması da meşru görülemez. Büyük bir insani yardım gerekli Gazze';ye. İnsani bir ateşkesin hemen sağlanması için çağrıda bulunuyorum. Gerçek bir barışın tek çözümü var iki devletli bir çözüm' dedi.

KRAL ABDULLAH: SÖZ KONUSU GAZZE OLUNCA BUNLAR UYGULANMIYOR

Ürdün Kralı Abdullah, Gazze'nin aralıksız bombardımana tutulmasının her seviyede acımasızlık olduğunu söyledi, kuşatılmış Gazzelilerin toplu olarak cezalandırıldığını vurguladı.

İsrail'in hava saldırılarıyla uluslararası hukuku ihlal edip savaş suçu işlediğini belirten Kral Abdullah, dünyanın başka bir köşesinde sivil altyapıya saldırmanın ve tüm nüfusu yiyecek, su, elektrik ve temel ihtiyaçlardan mahrum bırakmanın kınanacağını, derhal hesap verme zorunluluğunun hayata geçeceğini dile getirdi.

Ürdün liderine göre, ancak söz konusu Gazze olunca bunlar uygulanmıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER