Oynatma Listesi
HABERLER

Miçotakis: NATO'nun Türkiye'ye eşit yaklaşmasına gerek yok

.Son çeyrek asrın en büyük silahlanma programının tartışıldığı parlamentoda kürsüye çıkan Yunan Başbakan, Türkiye'ye yönelik akılalmaz suçlamalarda bulundu.

Yunanistan meclisi, Salı akşamı geç saatlerde deniz ve hava kuvvetleri için büyük bir silahlanma programını onayladı. Son çeyrek asrın en büyük silahlanma programı, oy çokluğuyla kabul edildi.

 

Atina yönetimi söz konusu programla Alman torpidoları, üç Fransız fırkateyni ve altı Fransız Rafale avcı-bombardıman uçağı alacak. Yunanistan, 2021 yılında bu uçaktan 18 adet sipariş vermiş, bunlardan altısı teslim edilmişti.

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, programın tartışıldığı parlamentoda kürsüye çıktı ve Türkiye'yi suçlayan açıklamalar yaptı. Muhalefet lideri Alexis Çipras'la söz düellosuna girişen Miçotakis, Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki adalar üzerinde Yunan egemenliğini tehlikeye düşürdüğünü ileri sürdü.

"Bu saldırıyla tarih, uluslararası hukuk, anlaşmalar ve coğrafya tahrif ediliyor" ifadesini kullanan Yunan Başbakan, şöyle devam etti:

"Uluslararası hukuk zemininde kapımız her türlü tehdide kapalı ve her türlü diyaloga açık. Yunanistan kendine güvenen bir ülke ancak Batı şunu anlamalı, NATO üyeleri Rusya'ya karşı ortak bir cepheden bahsediyor. Ancak Türkiye'nin ittifak dışı silahlar edinmesi bir çelişki, bu nedenle NATO'nun Türkiye'ye eşit yaklaşmaması gerek."

 

2020 yazında Türkiye'yle Doğu Akdeniz'de karşı karşıya gelen Yunanistan, bölgedeki müttefikleri İsrail, Mısır ve Güney Kıbrıs'ın yanı sıra ABD ve Fransa ile de çok sayıda ortak tatbikat gerçekleştirdi. Fransa'dan Rafale jetleri almak için anlaşma imzalayan Atina yönetimi, ayrıca ABD'den F-35 savaş uçakları satın almak için çaba gösteriyor. Ayrıca İsrail hava savunma sistemlerini de ordu envanterine katmayı hedefleyen Yunanistan, Ege Denizi'nin ortasındaki İskiri Adası'na İsrail'den kiraladığı insansız hava araçlarını konuşlandırdı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER