Oynatma Listesi
HABERLER

Moskova'da tarihi görüşme! Bakan Çavuşoğlu ve Lavrov'dan flaş açıklamalar

Moskova'ya giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından Lavrov ve Çavuşoğlu basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

'Türk-Rus ilişkileri bölgede istikrarın sağlanması için önemli.' diyen Lavrov, 'Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlaştırılması. Ankara'nın Ukrayna konusundaki yaklaşımı son derece dengeli.' dedi. Lavrov, 'Duma ile TBMM arasında bir telefon görüşmesi yapıldı. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler genel anlamda bölgede istikrarın geliştirilmesi için büyük önem taşıyor. Her iki tarafta karşılıklı yarar temelinde çözmeyi çok iyi biliyor. Ticari ve ekonomik alanda son derece olumlu rakamları yakalayabildik. Harekatımızın hedefi Ukrayna'nın silahsızlandırılması. Ankara, pragmatik bir çizgi izliyor. Türkiye Rusya'ya karşı tek taraflı yaptırımlara katılmadı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de ele aldık. Tüm çalışmalardan memnuniyet duyacağız. Kafkasya'daki çalışmaların artmasını diliyoruz.' açıklamasını yaptı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU: NET BİR TUTUM SERGİLEDİK

Bakan Çavuşoğlu da, 'Bugün özellikle Antalya'dan sonra burada tekrar bir araya geldiğimiz için mutluyuz. Savaşın krizin başından bu yana net bir tutum takındır. Endişelerimizi dürüst ve samimi bir biçimde bpaylaştık. Başından beri hem insani hem kalıcı barış için sarf ettik, ediyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamaları şöyle; Rusya'nın güven duyduğu ve söylediklerine kulak veridği bir ülke olarak Ukrayna krizindeki görüşlerimizi de açık yüreklilikle ortaya koyuyoruz. Zira biz dostuz, komşuyuz... Birbirimize karşı doğruları söylemek durumundayız. Diplomasiye olan inancımızı hiçbir zaman kaybetmedik ve bunu sürdürüyoruz. Bu gidişata son verilmesi akan kan ve gözyaşının artık durdurulması lazım. Savaşların kazananı olmaz, barışın kaybedeni olmaz. Hepimizin amacı aynı. İnsanlar ölmemeli. 

Belarus'taki müzakereleri destekliyoruz Önceliğimiz sivil vatandaşların Mariupol'den çıkartılması.

Önümüzdeki günlerde de Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Putin'in görüşmesi mümkün.

Acilen ateşkese ihtiyacımız var. İnsani yardımların ulaştırılmasıg erekiyor. Burada hepsini memnuniyetle söylereim ki bu konuları da ele aldık. 

PUTİN-ZELENSKİY GÖRÜŞECEK Mİ?

Lavrov: Biz bugün bunu görüşmedik açıkçası. Böyle bir görüşmenin yapılması için engel görmüyoruz ancak bu görüşme için görüşme olmamalı. Ukrayna için görüşme için görüşme konseptinden kaçıyor, biraz göstermelik tarzda haberler vermek istemiyoruz. Minsk Anlaşmasını uygulayın dediğimizde bunu sabote ettiler.

Çavuşoğlu: Burada müzakere edilen konular var, yakınlaşmaların olduğunu biliyorum. Liderler düzeyinde karar verilmesi gerektiğinde böyle bir toplantıya biz ev sahipliği yapmak isteriz. Önemli olan toplantının yeri değil, Rusya ve Ukrayna'nın sonuç odaklı müzakereleri başlamasıdır. Bizim savaş başlamadan önce de böyle yaklaşımlarımız vardı.

RUSYA VE UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANLARI TEKRAR GÖRÜŞECEK Mİ?

Lavrov: Ukrayna tarafı herhangi bir girişimde bulunmadı daha sonra. Önemli olan gerçekten kama değer sağlamak. Sayın Putin ile Erdoğan arasında 9. Üst Düzey Stratejik Konseyinin hazırlığını yapmaya devam ediyoruz.

Çavuşoğlu: Birinci toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duydum ama bir daha bu formatta bir toplantıya gerek kalmadan umarım iki lider bir araya gelir.

MARIUPOL'DEKİ TÜRK VATANDAŞLARI

Çavuşoğlu: Zor şartlarda 15 binden fazla vatandaşımızı ülkemize getirdik. Mariupol'de ciddi sıkıntımız var, çatışmalarımız devam ederse siviller risk altında. Bu çok riskli bir sey. Burada her iki tarafla da görüşüyoruz.

 

İKİLİ GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTILAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın başkenti Moskova’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Görüşme öncesinde konuşan Bakan Çavuşoğlu, “Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu dönemde diyalog ve diplomasi daha önem arz ediyor. Bu nedenle Antalya’ya kadar gelip üçlü toplantıya katıldığınız için bir kere daha teşekkür ediyorum” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmelerin ana maddesinin Ukrayna’da yaşananlar olduğunu ifade ederek, “Bugün görüşmelerimizde önümüzde bir kriz var. Ukrayna krizi. Bu krizin barışçıl yollarla sonlandırılması konusunda sarf ettiğimiz çabalar dahil düşüncelerimizi görüşmelerimizde gündeme getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Dengeli, objektif. Hak ve hukuktan yana tutumunu açıkça göstermiştir. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan ülke olarak dürüst bir arabuluculuk, kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Bu doğrultuda Montrö Sözleşmesi'ni de her zaman olduğu gibi yine tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. Bu doğrultuda 4 tane Rus gemisinin geçişi ile aldığınız geçmemesi yönündeki kararı memnuniyetler karşıladık. İkili ilişkilerimizin yanında birçok zor dosyada Suriye olsun, Libya olsun, Rusya Federasyonu ile birlikte çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masa etrafındayız. Bir kere daha bu güvenden dolayı teşekkür ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Gerek Dokuzuncu Yüksek Düzeyli İş Birliği Konseyi Toplantısı'nın hazırlığı, gerekse ikili ilişkilerimizin tüm boyutlarını bir kez daha görüşme fırsatı bulduğumuz için memnunum” ifadelerini kullandı.

 

"TÜRKİYE'NİN BU KONUDAKİ DENGELİ TUTUMU BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise, “Sizinle daha önce de Antalya’daki Diplomasi Forumu’nda bir araya gelmiştik. Bir dönem sonra yine görüşüyor olmamız ikili diyaloğumuzun ve koordinasyonumuzun ne derece önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Özellikle uluslararası gündem hızlı değişirken bu görüşme çok önemli. Hem bugünkü görüşme hem diğer seviyelerde yapılan görüşmeler sembolik bir anlam taşıyor. Bundan 101 yıl önce 16 Mart tarihinde, 1921 yılında Sovyetler Birliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında dostluk ve kardeşlik anlaşması imzalanmıştı. Bugün görüşmemiz gereken en önemli konu Ukrayna konusudur. Ukrayna ile ilgili bir takım görüş ayrılığımız var. Bunu kimseden gizlemiyoruz. Günümüz şartlarının gerektirdiği ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yine de tutarlı bir duruş sergilemeye çalışıyoruz. Türkiye’nin bu konudaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ayrıca Ankara’nın Montrö Sözleşmesi'nin gerekliliğini yerine getirmesine büyük önem veriyoruz. Ukrayna meselesinin yanı sıra Suriye, Libya ve Afganistan gibi konularda da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. İkili gündemle ilgili bir sonraki toplantı Türkiye’de yapılacak olan 9. Yüksek Düzeyli İş Konseyi Toplantısı'nın gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz” dedi.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER