Oynatma Listesi
HABERLER

Protesto değil arınma gecesi! Testereyi motoruna bağlayıp göstericilere sürdü

Fransa’da polis kurşunuyla hayatını kaybeden gencin cenazesi dün kaldırılırken, ülkedeki olaylar durmak bilmiyor. Her gece şiddet olayları gerçekleşirken, gözaltı sayısı yükseliyor.

Fransa’nın başkenti Paris’in Nanterre banliyösünde 17 yaşında bir gencin polisin dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurularak öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor.

Nahel M. isimli Afrika kökenli gencin polis kurşunuyla ölümünün ardından başlayan şiddet olayları geceleri hız kazanıyor. Ülke genelinde 45 bin polisin görevlendirilmesine rağmen gösterilerin 4. gecesinde de tansiyon düşmedi. Paris başta olmak üzere Lyon, Marsilya, Toulouse, Strasbourg ve diğer kentlerde sokaklara dökülen göstericiler kurdukları bariyerleri, araçları, binaları ateşe verdi, mağazaları yağmaladı.

Fransa İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, önceki gece yaşanan şiddet olaylarında gözaltına alınanların sayısının 2 bin 400 olduğu bildirildi. Bu sayının her gün artması dikkat çekiyor. 79 polis memurunun ise yaralandığı kaydedildi. Kamusal alanlarda 2 bin 560 yangın çıktığı, bin 350 aracın ateşe verildiği, 234 binanın yandığı veya hasar gördüğü aktarıldı.

 MARSİLYA'YA YAYILDI

Protestoların ilk başladığı Nanterre’in dışında son günlerde eylemlerin Marsilya’da yoğunlaşması dikkat çekiyor. Paris’in banliyöleri gibi Marsilya’da da ciddi bir göçmen nüfusu bulunuyor. Paris’teki olaylarda çok sayıda mağaza yağmalanırken, ünlü Concorde meydanı boşaltıldı. Paris’in 13. bölgesinde göstericiler bir yola kurdukları barikatları ateşe verdi. Marsilya kentinde yaşanan şiddet olaylarında bir silah mağazası yağmalanarak av tüfekleri çalındı. Marsilya’da yerel saatle 19:00’dan sonra tüm toplu taşıma iptal edildi, kamuya açık etkinlikler yasaklandı. Sosyal medya görüntülerinde, Marsilya’nın eski liman bölgesinde bir patlama meydana geldiği de görülüyor. Marsilya ve Lyon’dan gelen talep üzerine bu kentleree takviye polis gönderildi. Strasbourg’da ise Apple mağazası yağmalandı. Toulouse’da çok katlı bir apartman, sakinleri uykudayken ateşe verildi. Metz kentinde protestocularca kundaklanan bir kütüphane tamamen yanarken Ales şehrinde yoğun havai fişekli saldırının hedefi olan bir polis karakolunda yangın çıktı.

  CENAZE KALDIRILDI

Öte yandan polis kurşunuyla hayatını kaybeden gencin cenazesi dün Nanterre banliyösünde gerçekleşti. İbn Badis Camisinde gerçekleşen cenaze törenine binlerce kişi katılırken, gencin ailesi basının katılımını istemedi. Cenazeye çok sayıda Nanterre sakininin ve ailenin yakınlarının katıldığı öğrenildi. Cenaze namazının ardından Nahel’in tabutunun cenaze aracına koyulduğu, araca gençlerin motosikletlerle eşlik ettiği aktarıldı. Kalabalık “Nahel için adalet” şeklinde slogan atarken, bazı kişilerin telefonlarıyla çekim yapmaları tepkilere neden oldu. 27 Haziran Salı günü Paris’te ‘dur’ ihtarına uymayan Nahel M., polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetmiş, genci vuran polis memuru gözaltına alınarak görevinden uzaklaştırılmıştı. Gencin ailesinden özür dileyen polis, kasten adam öldürmekle suçlanıyor.

 DETAYLAR ORTAYA ÇIKTI

Fransa’yı karıştıran olayla ilgili detaylar ortaya çıkıyor. Görgü tanıklarının anlattığı ve videolarla desteklenen olayda, Nahel M ve birkaç arkadaşının ödünç aldıkları Mercedes marka lüks bir araçla Nanterre’de gezintiye çıktığı belirtiliyor. Polonya plakalı olan ve otobüs şeridinde giden araç şüphe uyandırınca polis tarafından durduruluyor. Polisin motoru durdurmasına yönelik sert uyarılarına rağmen Nahel sürüşe devam edince polis silahıyla genci vuruyor. Le Parisien’in ulaştığı araçtaki arkadaşları, yaptıkları açıklamada, Nahel’in polisin silah kabzesiyle vurması nedeniyle ayağını frenden çektiğini ve gaza bastığını ifade ediyor.

MACRON ALMANYA ZİYARETİNİ İPTAL ETTİ

Fransa’daki olaylar nedeniyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya’ya gerçekleştireceği ziyareti iptal etti. Bu önemli ziyaret, 23 yıl sonra bir Fransız lideri Almanya’ya gerçekleştireceği ilk ziyaret olacaktı. Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, ‘ziyaretin ertelenmesinden dolayı üzüntü duyduğunu ve komşudaki durumu tamamen anladığını’ ifade etti.

BÜYÜKELÇİLİKTEN TÜRKLERE UYARI

Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği, Türk vatandaşlarının Fransa’da yaşanan şiddet eylemlerinden uzak durması için uyarıda bulunarak acil durumlar için iletişim numarası paylaştı. Açıklamada, ülke genelinde yaşanan geniş katılımlı protesto gösterileri nedeniyle muhtelif ulaştırma ve kamu hizmetlerinde kesintiler yaşandığı, kamu binaları, özel mülkiyet ve altyapıya zarar veren şiddet eylemleri yapıldığı belirtildi.

ULUSAL MUHAFIZLAR GÖREVLENDİRİLDİ

Olayların giderek büyümesiyle zor durumda kalan polislere ek olarak özel kuvvetlerden destek geldi. GIGN olarak bilinen Ulusal Jandarma Müdahale Grubu Paris ve Marsilya'da aktif olarak çalışmaya başladı.

  ADALET BAKANI SİTEM ETTİ

Adalet bakanı, gözaltına alınanların yüzde 30'unun, 13 yaşında olan küçük çocuklar olduğunu söyledi. Bakan Eric Dupond-Moretti, reşit olmayan göstericilerin ebeveynlerini eleştirerek 'Çocuk yetiştirmek devletin görevi değil' dedi.

GIGN'in sahaya inmesiyle birlikte dün gece nispeten daha sakin geçti. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise kolluk kuvvetlerinin başarısı övüldü. Bununla birlikte yetkililer önümüzdeki günlerde protestoların azalarak biteceğini tahmin ediyor.

HIZLI OLMAYANLARI COPLADILAR

Fransız polisi, 5 gündür devam eden protestolarda Paris başta olmak üzere birçok kentte yaşanan talan ve yağma olayları üzerine güvenlik önlemlerini artırdı. Sosyal medyada yer alan görüntülere göre, kolluk kuvvetleri, Şanzelize Caddesi'nden turistler dahil herkesi çıkardı. Caddede gezenleri itekleyerek alandan çıkartmaya çalışan polisler, yavaş davrananları copladı.

Sosyal medyada çıkan sayısız görüntülerde ise birçok bina, müze, ofisin ateşe verildiği görülürken bazı videolarda hayvanat bahçesindeki hayvanların serbest bırakıldığı öne sürüldü. Bağımsız kaynaklar bu iddiayı henüz doğrulamadı.

TESTEREYİ MOTORUNA BAĞLADI

Öte yandan sosyal medyada ortaya çıkan ve kısa sürede Reddit ve Twitter'da gündem olan videoda protestolardan bir an yer aldı. Söz konusu görüntüde bir kişinin motoruna testere bağladığı ve göstericinin üzerine sürdüğü görüldü. O anlarda sakin kalan şahıs ise testerenin üzerinden atladı, 'saldırgan' ise kameradan çıktı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER