Oynatma Listesi
HABERLER

Rus savaş gemisi Sergey Kotov batırıldı! Gece yarısı gerçekleşen saldırı öğlen ortaya çıktı

Vladimir Putin'in en prestijli projesi Kerç Köprüsü gece trafiğe kapatıldı, sosyal medyada yayılan patlama haberlerinin perde arkası aralandı.

İkinci yılı çoktan dolan Rusya'nın Ukrayna'yı işgale giriştiği savaşta 741'inci günde dünya yine Karadeniz'e kilitlendi. Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım Yarımadası ile Rusya ana karasını birbirine bağlayan Kerç Köprüsü, gece yarısı trafiğe kapatıldı. Bölgede patlama yaşandığı haberleri gelirken, sosyal medya kanalları bir kamikaze deniz drone'uyla saldırı gerçekleştiğini bildirdi.

Putin'in en prestijli projesi olan Kerç Boğazı Köprüsü, Alman generallerin gizli konuşmalarında Taurus füzeleriyle imha edilmesini masaya yatırdığı fazlasıyla stratejik nokta. Ukraynalılar, geride kalan aylarda Kerç Köprüsü'nü birçok kez hedef aldılar ve bomba yüklü bir kamyonun havaya uçurulduğu saldırı köprünün günlerce kapalı kalmasına neden oldu. Sosyal medyaya yansıyan haberler Kerç Köprüsü'ne yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirirken, Rusya ve Ukrayna saatlerce sessiz kaldı. Kiev yönetimi, bugün öğle saatlerinde saldırının detaylarını paylaştı. Buna göre, Ukraynalılar gece yarısı Kırım açıklarındaki Rus savaş gemisi Sergey Kotov'u kamikaze drone'la vurdu.

Pazartesi'yi Salı gününe bağlayan gece harekete geçen Ukrayna özel kuvvetlerinin hedefinde, Rus donanmasının Karadeniz'de kalan nadir gemilerinden biri olan Sergey Kotov vardı. Ukraynalılar Magura V5 adlı insansız deniz aracını Sergey Kotov'a doğru gönderdi. Sağ ve sol tarafından ağır hasar alan 65 milyon dolarlık savaş gemisinin Karadeniz'in soğuk sularına gömüldüğü bildiriliyor.

"24 AYDA 25 GEMİ BATIRILDI"

CNN International, Kotova adıyla bilinen savaş gemisinin vurulmasının 2024'ün başından bu yana Karadeniz'de hedef alınan üçüncü Rus gemisi olduğunu öne çıkardı.

Ukraynalıların paylaştığı video görüntülerinde 1300 ton ağırlığındaki Sergey Kotov'un Magura V5 deniz drone'uyla vurulmasının ardından büyük bir yangın çıktığı dikkat çekti. Patlamayla birlikte dumanlar ve enkaz parçalarının gökyüzüne yayılması da yine videoda yer aldı. Rusya, önceki saldırılarda olduğu gibi Kotova'ya neler olduğuna dair hiçbir açıklama yapmış değil. Ancak Rusya Savunma Bakanlığı'na yakınlığıyla bilinen askeri blogger'lar Kerç Boğazı yakınlarındaki saldırıyı doğruladı. Savaş yanlısı bloggerlardan Yuri Podolyak, Moskova'daki askeri liderliği devekuşu taklidi yapmakla suçladı.

Uluslararası haber ajansı AFP, Karadeniz'in 24 Şubat 2022'de başlayan savaşla birlikte yaşamsal muharebe alanlarından birine dönüştüğünü kaydedip Rus savaş gemilerine saldırı dalgasının Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva ile başladığını hatırlattı. Moskva'nın vurulduğunu günlerce gizleyen Kremlin, Karadeniz'in dibini boylayan geminin akıbetini uzun süre sonra kabul etti.

Ukraynalılar, geride kalan 24 ayda Karadeniz'de 25 Rus gemisini vurduklarını söylüyor. Bazı gemiler Kırım'daki limanlarda demirli haldeyken hedef alındı. Rus donanması, Ukraynalıların bitmeyen saldırıları sonrasında Kırım'daki savaş gemilerini daha doğudaki Rus donanması Novorossiysk'e taşıdı. Ancak Ukrayna özel kuvvetleri geçtiğimiz yıl yaz mevsiminde Novorossiysk limanında da bir savaş gemisini vurmayı başardı.

SAVAŞTA SON DURUM

2023 yazında Batılı müttefiklerinin yoğun silah desteğiyle ikinci karşı taarruzu başlatan Ukrayna ordusu, topraklarının beşte birini işgal altında tutan Rus birliklerini geri püskürtmeyi başaramadı. 1000 kilometreyi aşan cephe hattındaki ölümcül çatışmalar sonucu değiştirmezken, Rus işgalciler Mayıs 2022'den sonra ilk ciddi zaferlerini geçtiğimiz ay Avdiivka'yı ele geçirerek elde etti. Donetsk yakınlarındaki Avdiivka kasabası, savaştan önce bile silah seslerinin kesilmediği bir noktaydı.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, savaşın ikinci yıldönümünde ülkesinin Rus işgalcilere karşı mücadele ederken 31 bin asker kaybettiğini açıkladı.

Rus ordusu savaşın ilk aylarında birkaç resmi açıklama yapsa da şu an Rusya'nın kaç asker yitirdiği bilinmiyor. Batılı istihbarat örgütleri, Rusya'nın kaybının 300 binden fazla olduğunu belirtiyor. Bu sayıya ölen askerlerin yanı sıra bir daha savaşamayacak şekilde yaralanan askerler de dahil.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER