Oynatma Listesi
HABERLER

Rusya can evinden güpegündüz vuruldu! Kırım sarsıldı

Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'nun ana karargah binası füzeyle hedef alındı, sosyal medyada yayınlanan görüntülerde karargah binasından yükselen siyah dumanlar dikkat çekiyor.

Rusya lideri Vladimir Putin tarafından 2014 yılında ilhak edilen Ukrayna toprağı Kırım'da bugün öğle saatlerinde kulakları sağır eden bir patlama sesi duyuldu.

Karadeniz'in kuzeyindeki en stratejik deniz üssüne ev sahipliği yapan Kırım Yarımadası'nı yaz mevsimi başından itibaren hedef alan Ukraynalılar, insansız hava ve deniz araçlarının yanı sıra füzelerle Rus ordusuna saldırıyor.

Vladimir Putin'in en prestijli projesi olan 4 milyar dolarlık Kerç Köprüsü'nde şiddetli patlamalar gerçekleştiğinde, henüz Temmuz ayının ortasıydı. İlk kez Ekim 2022'de havaya uçurulan ve Ukraynalılara göre işgali sembolize eden 4 milyar dolarlık köprünün yeniden vurulmasını, yalnızca beş gün sonra büyük bir cephaneliğin yok edilmesi izledi. Patlamalar öylesine güçlüydü ki, cephaneliğin beş kilometre çevresinde yaşayan herkese tahliye emri verildi.

Ukraynalılar Karadeniz'i alev topuna çeviren insansız deniz araçlarını aynı dönemde uluslararası medyaya gösterdi. 4 Ağustos'un ilk saatlerinde bu kez Rusya'nın Karadeniz'deki ana limanı Novorossiysk vuruldu. Yüzlerce kilometre uzaklıktaki Novorossiysk'e kadar ulaşan insansız deniz araçları, Rus savaş gemisi Olenegorsk Gornyak'ı hedef aldı. Sabah gün ağardığında Olenegorsk Gornyak gemisi limanın açığında yan yatmış haldeydi.

Novorossiysk'ten bir gün sonra hedef yine Kerç Köprüsü çevresi oldu, jet yakıtı taşıyan bir Rus bandıralı tanker Kerç Boğazı'nın 30 mil açığında vuruldu. Ukraynalılar, saldırıda 450 kilogram TNT kullanıldığını duyurdu.

Ağustos ayının bitmesine iki gün kala ise, Karadeniz kıyısına konuşlandırılan Rus ordusunun en yeni radarı Prevel-E ABD'nin sağladığı HIMARS füzeleriyle imha edildi. İşgal altında tutulan Zaliznyi Limanı'nda gerçekleştirilen saldırı, Kırım Yarımadası'nın kuzeyi ile işgal altındaki Herson'un güneyi arasındaydı. Drone görüntüleri 200 milyon dolarlık son teknoloji Prevel-E radarının roket yağmuruyla kömüre döndüğünü kanıtlarken, İngiliz medyası radar kalıntısını 'Putin'in oyuncağı ateş topuna çevrildi' başlıklarıyla sayfalarına taşıdı.

DENİZALTI VE SAVAŞ GEMİSİ YOK EDİLDİ

Eylül ayına girildiğinde ise bu kez hedefte Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'nun üssü vardı. En ağır saldırılardan birini yaşayan Rus ordusu, Kilen Koyu'nda füze yağmuruna tutuldu. Kilen Koyu'ndaki askeri tesislerde Rostov on Don adlı denizaltı ile büyük çıkarma gemisi Minsk vuruldu.

Sivastopol'daki denizaltı ve savaş gemisinin yok edilmesinin üstünden 24 saat geçmeden, bu kez daha kuzeydeki Gözleve'de dev patlamalar oldu. Sabaha karşı 05.40'ta gerçekleşen saldırının etkisi 250 kilometre uzaklıkta bile hissedildi.

Karadeniz şehri Yevpatoriya'da (Türkçe adı Gözleve) patlama seslerini gökyüzünü sarıya boyayan alev topları izledi. Yerel kaynaklar, kamikaze drone'ların Gözleve'deki Uyutnoye (Otar Moynak) köyü yakınlarında konuşlu radar üssünü vurduğunu bildirdi.

GÜPEGÜNDÜZ FÜZE

Gözleve'deki saldırıdan bir hafta sonra, bu kez Sivastopol'daki Karadeniz Filosu'nun ana karargahı güpegündüz füzeyle vuruldu. Kırım Yarımadası'ndaki Rus işgal yöneticisi Mikhail Razvozhayev, ana karargahın bir füze tarafından hedef alındığını açıkladı.

Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde karargah binasından yükselen siyah dumanlar dikkat çekiyor ve bazı görüntülerin kilometrelerce uzaklıktan çekildiği göze çarpıyor.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER