Oynatma Listesi
HABERLER

Taksiciler zam kararını uygulayacak mı? Başkan Eyüp Aksu cevapladı

Taksi sorunu İstanbul'da gün geçtikçe artıyor. UKOME'den çıkan zam kararını ilk etapta kabul etmeyen Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu CNN Türk canlı yayınında yüzde 51'lik zammı uygulayacaklarını belirtti.

Taksi, otobüs, dolmuş ve toplu taşıma ücretlerine UKOME kararı ile yüzde 51 oranında zam yapıldı. Taksiciler ilk etapta yapılan zammın giderlerini karşılamadıklarını belirterek red oyu kullandı. Bugün ise Taksiciler Odası Başkanı Eyüp Aksu CNN Türk canlı yayınında yüzde 51'lik zammı uygulayacaklarını belirtti.

Aksu açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Taksici esnafı olarak demirbaş giderlerimize, yakıt, işçilik fiyatlarına, araç fiyatlarına yüzde 100’ünüzerinde zam yapıldı. Akaryakıta 8 ayda yüzde 66.50 oranında zam yapıldı. Aldığımız araçlara yüzde 300 zam yapıldı. Biz de bu mesleğe devam edebilmemiz adına gelirimiz olan taksimetre ücretlerine zam talebinde bulunduk, büyükşehir belediyemize iletti.

Giderlerimiz ortalama yüzde 200 oranındaydı. Halkımızı düşünerek en az yüzde 100 oranında iyileştirme talep ettik. Büyükşehir belediyemizle görüştük tamam dediler, gerekeni yaparız dediler ama maalesef UKOME toplantısında bize teklif edilen oran yüzde 51.52 civarındaydı.

‘KATI BİR TUTUMLA OLMAZ DEDİLER’

 Yüzde 100 zam teklif ısrarımızı yüzde 70 oranında tekrar revize ettik ama maalesef katı bir tutumla olmaz dediler.

‘KONTAK KAPATMAYACAĞIZ’

Şu anda kontak kapatmayacağız yetkililerimizle tekrar görüşüyoruz.

‘AZ BULDUĞUMUZ TARİFEYİ UYGULAYACAĞIZ’

Birlik başkanımız yetkim yok gibi bir ifade kullandı biz de üzüldük. Bir taraftan UKOME hakkımızı vermiyor bir taraftan bağlı bulunduğumuz kurum yetki vermiyor. Bizim az bulduğumuz tarifeyi uygulayacağız, tekrar zam talebinde bulunacağız.

TİCARİ TAKSİLERİN MİRAS HAKKI HAKKINDA

Babadan oğula geçerken şunu hatırlatalım o baba rahmetli olmadan önce kriterleri sağlamış o mesleği yapıyor, oğlu uymuyorsa veraset haktır. Sizin babanızdan size dükkan kaldıysa o sizin veraset hakkınızdır. Taksiyi de bırakmak zorunda değilsiniz.

‘OKULU, BRANŞI OLMALI’

Bu işin diploması olmalı, herkes taksicilik yapmamalı, bunun bir okulu olmalı, meslek haline gelmeli, ehliyeti olan herkes taksicilik yapmamalı biz bunu Bakanlıklardan, belediyemizden talep ediyoruz.

DENETİMLERİ KİM YAPMIYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, oda olarak bizim hiçbir yetkimiz yok. Sadece esnafın muhasebesini, çalışma ruhsat bilgilerini işliyoruz. Kurumsal anlamda haklarımızı, yazışmalarımızı yapıyoruz.”

AYDIN AĞAOĞLU: EN BÜYÜK SORUN TEMSİL ETME HAKKI

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Tüketicinin en büyük sorunu temsil etme hakkıdır. 26 kurumun temsilcisi var, tüketici yok.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi niçin bu kararı alıyor? Yolcular için, yolcuların sözü yok orada. Seyirci olarak gel diyorlar ama sen parmak kaldıramazsın.

TAKSİ SAHİBİ-SÜRÜCÜ ANLAŞMASI

Taksi çıkar direksiyona o gün iki iş alır, kısa mesafeden alır, 70+70=140 TL’den döner, bazen hiç durmaz sürekli müşteri bulur 1500 TL alır. Bunun garantisi yok. Takip etmek için elektronik sistemlerden istifade edilsin, uzaktan taksimetreyi takip eden sistemler var. Hasılat makul oranda plaka sahipleri ile bölüşülmeli.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER