Oynatma Listesi
HABERLER

Taktik değişti, 1700 kilometreden füze!

Savaşın başından beri Kızıldeniz'deki küresel ticareti tehdit eden ve gemilere saldıran Husiler, taktik değişikliğine gitti. Sabah saatlerinde 1700 kilometre öteden ateşlenen balistik füzenin adresi İsrail'in Eliat şehriydi.

Gazze'de savaşın başlamasıyla Hamas'a destek için harekete geçen Yemenli Husiler, haftalardır Kızıldeniz'de ABD ve müttefikleriyle çatışıyor. Adı konulmamış savaşta İran destekli grup Kızıldeniz'de seyreden ticari gemilere el koydu, onlarcasına füze ya da kamikaze drone ateşledi. ABD'nin başını çektiği Refah Muhafızları Operasyonu adlı uluslararası koalisyonun Babülmendep Boğazı çevresindeki devriyeleri Husileri durduramadı. Ocak ayı başından itibaren Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Yemen topraklarındaki Husi hedeflerine hava saldırıları gerçekleştirirken, İran destekli grubun bu saldırılara yanıtı ABD savaş gemilerine füze ateşlemek oldu.

Global ticaretin yüzde 15'ine ev sahipliği yapan Kızıldeniz-Süveyş Kanalı-Akdeniz rotası, Asya ile Avrupa arasındaki en kısa rota. Husilerin saldırıları nedeniyle birçok nakliye devi ve petrol şirketi Kızıldeniz rotasından ayrıldı, gemiler artık Afrika Kıtası'nı boydan boya dolaşıyor. Rota değişikliği, tedarik zincirlerinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açtı.

1700 KİLOMETRE ÖTEDEN FÜZE

İsrail'in Gazze Şeridi'nden işgal güçlerini çekmesini isteyen Husiler, savaşın ilk günlerindeki taktiklerine geri döndü. İsrail'in en güneyindeki şehri Eilat'ta bugün sabaha karşı sirenler çaldı, dakikalar sonra ise patlama sesleri duyuldu.

Kızıldeniz kıyısındaki İsrail şehrinde yaşayanların yataklarından fırlamasına yol açan patlamanın arkasında, Husiler var. Yemenli grup, önceki aylarda yaptığı gibi İsrail'in en güney kentine balistik füze ateşledi.

İsrail ordusu, balistik füzenin hava sahasına girmeden uzun menzilli Arrow sistemiyle gökyüzünde vurulduğunu açıkladı.
Husilerin kontrol ettiği Yemen'in batısı ile Eilat arasındaki kuş uçuşu mesafe, en az 1700 kilometre.

İsrail medyası, Arrow hava savunma sisteminin altıncı kez balistik füze engellediğini yazdı. Husiler mevzusunun en altına şu paragrafı ekleyebilirsin
Akabe Körfezi kıyısındaki Eilat, Mısır, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın kesiştiği noktada yer alıyor. Eilat'ın komşuları Mısır'ın Taba ve Ürdün'ün Akabe şehirleri.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER