Oynatma Listesi
HABERLER

TBMM Başkanı Şentop'tan CNN Türk'te önemli açıklamalar

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, CNN Türk yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

'İkinci turda nasıl bir süreç yaşayacağız?' sorusuna yanıt veren TBMM Başkanı Şentop, 'Seçime yönelik gündem işlerken bir tarafta Türkiye’nin kurumları görevlerini devam ettiriyor. Cumhurbaşkanımızın görevi, TBMM’nin de görevi devam ediyor. Yeni seçilen Meclis göreve başlayana kadar, yemin yapıldığı tarihte oluyor, mevcut Meclis’in görevi devam ediyor. Bu arada görüşülecek işler var.' dedi.

MECLİS İKİNCİ TUR ÖNCESİ TOPLANIR MI?

CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova'ya konuşan Şentop'un açıklamalarından satır başları şöyle; Yüksek Seçim Kurulu’nun sonuçları ilanına bağlı. İkinci tur 28’inde yapılacak. Benim kanaatim önceki takvimlere de baktığımızda bir iki gün oynamalar olmuş, bu şekilde süreç devam ederse herhalde Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra toplanır diye tahmin ediyorum.

YSK’nın illerden gelecek tutanaklar, itirazlar, YSK’nın nihai değerlendirmesi ve ilanı takvim dahilinde seçimlerden aşağı yukarı bir 15 gün gibi zaman sonrasında Meclis toplanır. Haziran başına kalmaz, tahminim 29-30 Mayıs olabilir.

MEVCUT KABİNE ÜYELERİ MİLLETVEKİLİ SEÇİLDİ, YENİ BİR KABİNE YOK. BAKANLIĞA DEVAM EDECEKLER, HEM BAKANLIK HEM MİLLETVEKİLİ Mİ OLACAKLAR, NASIL OLACAK?

Başkanlık sistemlerinde bir kişinin uhtesinde hem yasama hem yürütme görevi birleşmez. O prensibin yansıması olarak Bakan olarak atananın milletvekilliği sona erer diye bir hüküm anayasada yer alıyor.

Burada görev bakımından bir birleşme söz konusudur. Mesela yargı mensubu, yürütmede göreve getirildi. Bakan yardımcısı var hakimlerden ama statüsü hakim. Burada sıfat hem yargı hem yürütmede var ama göre yargı görevini ifa etmiyor sadece yürütme görevini ifa ediyor. Dolayısıyla burada bakarken benim gördüğüm değerlendirmelerde hukukçu arkadaşlarımızın yanıldığı şu. Milletvekili sıfatını kazanmak ayrı, görevini yürütmek ayrı.

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER