Pazar Bir yemeğe 15 baharat

Bir yemeğe 15 baharat

06.02.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Hintli şef Gurpareet Bains şubat ayında İstanbullulara Hint yemeklerini tattıracak. Marmariste de bir restoranı bulunan Bains "Zaten yemeklerimiz benziyor. Ama bizimkiler biraz daha baharatlı. Her yemeğe yaklaşık 10-15 çeşit baharat katılır" diyor

Bir yemeğe 15 baharat

Ama bu Bainsin Türkiyeyi ilk ziyareti değil. Aslında onu Marmariste gayet iyi tanıyorlar çünkü Marmarisin Hint restoranı Planet Bollywoodun sahibi. Türkiyeyi çok seviyor. İki ülkenin yemeklerini ve kadınlarını birbirine çok benzetiyor. Zaten hayali de buraya yerleşmek, İstanbulda da iyi bir Hint restoranı açmak. Gurpareet Bains 28 yaşında Hintli bir şef. Şu anda Türkiyede. Mövenpick Hotel İstanbuldaki Hint Yemekleri Günleri için geldi. 20 Şubata kadar geleneksel ve modern Hint mutfağından örnekler sunacak. Dördüncü gelişim. Geçen yıl da buradaydım. Zaten Marmariste bir restoranım var. Bu Türkiyeye kaçıncı gelişiniz? Türkiyeye tatile gelmiştim. Restoranlara gittiğimde Türklerin çok iyi, tatlı insanlar olduğunu gördüm. Ayrıca damak tatları da bizimkine uzak değildi. Yemekler güzeldi. Ve Marmariste başka bir Hint restoranı yoktu. Ben de kalmaya ve restoran açmaya karar verdim. Yazları açık oluyor tabii bu restoran. Bu yaz da orada olacağım. Evet, Planet Bollywood. Türkiyede bir restoran açma fikri nasıl doğdu? Herkes gibi. Sevdikleri şeyler de var, sevmedikleri de... Kimileri tatlı köri sosları gibi daha modern şeyleri severken kimileri de daha geleneksel Hint mutfağını beğeniyor. Ama İstanbulda yaşayanların bizim yemeklerimizi sevdiğini biliyorum. Türkler Hint mutfağına nasıl yaklaşıyor? Marmariste de müşteriler çoğunlukla İstanbuldan tatile gelenler oluyor. Restoranımız ilk açıldığında çoğu kişi "Hayatımda yediğim en güzel yemekler" demişti. Hatta bazı geceler 20-30 kişilik grupların şefi alkışladığı oldu. Ya Marmaristekiler? "Tandır, helva, ayran... Bizde de var" Eğer Hint mutfağında baharatları nasıl kullanacağınızı doğru dürüst bilmiyorsanız büyük sorunlara yol açabilirsiniz. Bizde baharat hem çeşit hem de miktar olarak çok kullanılır. Bizim oralarda bir yemek yapılırken en az 10-15 çeşit baharat katılır. Mesela biz bu yüzden kuru baharatları değil hep tazelerini kullanıyoruz. Taze kişniş, taze biber gibi... O zaman sorun olmuyor. Filmlerde görürüz. Şöyle bir sahne vardır. Yeni tanışan bir çift Hint restoranına gider, sonra adam baharatlar, acı yemekler yüzünden tüm gece bağırsak problemi çeker ve komik olaylar gelişir. Gerçekten o kadar baharatlı mi sizin yemekleriniz? Yani her babayiğidin harcı değil mi Hint yemeklerini yemek? Eğer neyi ne kadar kullanacağınızı bilirseniz, yemeğin tam tadını alabilirsiniz. Bu kadar baharat kullanıldıktan sonra yemeğin, alttaki yiyeceğin gerçek tadını alabiliyor mu insanlar? Türk yemekleri ile Hint yemekleri arasında birçok benzerlik var. O yüzden çok yadırganmıyor yaptıklarım. Mesela biz de koyun etini ve patlıcanı çok kullanıyoruz yemeklerimizde. Bizim de tandırımız var. Biz ona tandu diyoruz. Bizde de helva var ama bizimki biraz daha zengin bir helva, içinde havuç, kakula gibi başka malzemeler de oluyor. Bir de biz de ayran içiyoruz. Bizim yemeklere ağır derler. Belki biz o yüzden herhangi bir Avrupalıdan daha rahat adapte olabiliyoruzdur sizin yemeklere? Türkiyeye geldiğimde beni en çok şaşırtan şey Osmanlı mutfağının güzelliği ve Türk mutfağının büyüklüğü, çeşitliliği olmuştu. Sevdiklerime gelince... Kebap severim. En sevdiğim yemeğiniz ise hünkarbeğendi. Zaten patlıcanla inanılmaz çeşitte yemekler yapıyorsunuz. Sizi en çok şaşırtan Türk yemeği hangisi olmuştu? Ve en beğendiğiniz Türk yemekleri neler? Mutfağımızın en önemli özelliği sebzelere verdiği önem, vejetaryen mutfağının çeşitliliği. Hindular et yemiyor, bu da sebzelerle birçok çeşit yemek yapmaya neden olmuş. Hint mutfağı denince aklımıza ne gelmeli? Baharattan başka tabii... Bizde mutlaka ortada thali olur. Yani sizin mezeleriniz gibi mezeler. Büyük bir tabakta, tepside küçük küçük birçok meze konur ve yenir. Salata çok yoktur geleneksel mutfağımızda ama garnitürü bolca kullanırız sofralarımızda. Ve yine geleneksel olarak elle yemeyi severiz. Bizde önce çorba sonra ana yemek ardından pilav ya da makarna gelir. Ortada bir salata olur. Sizin sofralarınızdaki en önemli özellikler neler? "Sevgililerime özel dondurmalar sunarım, kadınlar tatlıyı çok sever" Ben çocukluğumdan beri yemek yapmayı çok seviyordum. Annemle sürekli mutfağa girerdik. Evdeki aşçımızdan da çok şey öğrendim. Siz nasıl aşçı, şef olmaya karar verdiniz? Evet, burada da bir restoran açmayı düşünüyorum. İstanbulla ilgili projeleriniz var mı? Evet, Türkiyeye bayılıyorum. Siz Türkiyeyi bayağı seviyorsunuz galiba... İnşallah (Bunu Türkçe söylüyor). Eh o zaman bir Türk kızıyla evleneceksiniz... Kadınlar için, sevgililerim için de sofra hazırlarım, yemek yaparım. En çok da fıstıklı, havuçlu, hindistancevizli dondurma sunarım kadınlara çünkü tatlıyı, dondurmayı severler. Yemeklerinizle sevgili tavlamaya çalışır mısınız? İki Hint yemeği tarifi Kashmiri pilav 1 bardak basmati pirinci 1 çubuk tarçın 1 çay bardağı üzüm 1 çay bardağı Hint fındığı yarım soğan 2 yemek kaşığı tereyağı tuz. Malzemesi: Yağ eritilir, içine doğranmış soğanlar atılır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, içine önceden yıkanmış pirinçler katılır. 2 bardağa yakın su ve tuz eklenir ve pişirilir. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirilir. Ara sıra yapışmaması için kaşıkla karıştırılır. Yapılışı: Somon tikka 4 küçük parça somon 250 ml. krema 250 ml. su 1 yemek kaşığı kimyon 1/2 yemek kaşığı kişniş 1/2 yemek kaşığı pul biber 3 diş dövülmüş sarmısak 1,5 yemek kaşığı ezilmiş taze zencefil 1 yemek kaşığı şeker 2 yemek kaşığı salça birkaç damla kırmızı gıda boyası. Malzemesi (4 kişilik): Taze kişniş, hindistancevizi. Süslemek için: Sarmısak ve zencefil az yağda 5 dakika pişirilir. Tüm baharatlar eklenir ve 1 dakika pişirilir. Daha sonra salça ilave edilir ve 1 dakika daha pişirilir. Krema ve su eklenir, 5 dakika pişirilir. Şeker ve birkaç damla kırmızı gıda boyası eklenir. Somon balığının iki yüzü 4 dakika orta ateşte bir tavada pişirilir. Sos eklenerek bir süre ısıtılır. Kişniş ve hindistancevizi ile süslenerek servis edilir. Yapılışı: 7-13 Şubat tarihlerinde The Ritz-Carlton İstanbulun Çintemani restoranında Portekiz yemekleri sunulacak. Şef Rui Calçada ve ekibinin hazırlayacakları arasında ahtapot, morina balığı, ördek göğsü, naneli çilek çorbası gibi yemekler olacak. Ritz Carltonda Portekiz yemekleri