Pazar Boğaz'a yelken açan balıkçı

Boğaz'a yelken açan balıkçı

08.05.2005 - 00:00 | Son Güncellenme:

Yeniköy'deki Yelken Restaurant denizin tam üzerindeki bölümüyle Boğaz'a nazır bir balık keyfi sunuyor

Boğaza yelken açan balıkçı

eberkoz@milliyet.com.tr Yelken'in girişinde sizi balık tezgahı karşılıyor. Mekan sade bir dekorasyona sahip. Üst katında 60 kişilik VIP bölümü bulunan iki katlı restoranın sandalyeleri beyaz deriyle kaplı. Duvarlarda aynalar ve tablolar asılı. Bir de ismine uygun olarak yelkenli maketleri... Yelken'in yemek öncesinde birkaç kadeh içki içebileceğiniz ufak bir barı da var. Dekorasyon ortaklardan Bülent Ilgaz tarafından yapılmış. Ilgaz "Burada çok şaşaalı bir dekorasyona gerek yoktu. Çünkü deniz manzarası yeterince güzel" diyor. Yelken'in bahçesi ahşap zemine sahip. Duvarlarda ise aynalar ve içi çiçek dolu saksılar yer alıyor. "Yelken'in yerinde daha önce İzmirli Balıkçı vardı. Çok ünlü bir mekandı. Dekorasyonu o kadar çok değiştirdik ki o balıkçının eski müşterileri buraya geldiklerinde 'Doğru yere mi geldik acaba?' diyorlar. İzmirli Balıkçı'dan kalan sadece tuğlalar oldu" diye anlatıyor Ilgaz. Yeniköy Yelken Restaurant yaklaşık 15 yıldır Yeşilköy'de hizmet veren Yelken'in ikinci şubesi. Mekanın denizin tam üzerinde, pembe çiçeklerle donanmış bir bahçesi var. Ayrıca deniz kıyısındaki masalara oturduğunuzda önünüzden geçen teknelerin, vapurların dalgasından ayaklarınızın ıslanacağını sanıyorsunuz. Yelken'in mutfağı daha önce Rumeli İskele ve Balıklama gibi restoranlarda çalışan, Boğaz'ın en eski ustalarından Hüseyin Bektaş'a emanet. Bektaş mönüye diğer balıkçı restoranlarında zor bulacağınız lezzetler katmış. Balık mantısı, levrek dolması ve tahinli profiterol bu tatlardan birkaçı. Ilgaz bu tatlıyı özellikle rakıdan sonra ağızda kalan tadı gidermek için tavsiye ediyor. Burada çikolatalı suflenin yanı sıra meyveli sufle de bulunuyor. Duran özellikle balıkla yapılan mezelerde iddialı olduklarını söylüyor. Mezeler arasında yengeç ızgara, balık pastırması, pavurya, tarama ve hardal soslu ahtapot dikkat çekiyor. Mekanın en çok sipariş edilen yemekleri ise levrek dolması, Bodrum'dan gelen büyük ahtapotlarla yapılan ızgara, deniz mahsulleri spagetti, İran pirinciyle yapılan, safranla pişirilen paella ve lagos dolması. Yelken'de tuzda balık ve iki türlü buğulama da var. Buğulamaları parmesanlı, kremalı beyaz sosla ya da domatesli kırmızı sosla yapıyorlar. Restorandan kişi başı yaklaşık 60 YTL'lik hesap ödüyorsunuz.Burada İspanyolca, İtalyanca, Portekizce parçalar çalıyor. Son zamanlarda bu parçalar arasına, ortaklardan Alican Duran sevdiği için Rumca parçalar da eklenmiş. Ortaklar Yelken'e her yaştan müşterinin geldiğini ve çok sayıda ünlü müşterilerinin olduğunu söylüyor ama isim vermiyorlar. İkili "Kıyı Restaurant'da olduğu gibi gazetecilerinin kapının önünde nöbet tutmasını istemiyoruz" diyor. 250 kişi kapasiteli Yelken haftanın yedi günü 11.00-02.00 saatleri arasında açık. Arabayla gittiğinizde park sıkıntısı yaşamıyorsunuz çünkü vale hizmeti var. n En beğenilen yemekler levrek dolması ve balık mantısı Dört yıldır Yeşilköy Yelken'in işletmeciliğini yapan Ilgaz, Yelken'in bir de Boğaz'da bir şubesi olmasına karar vermiş. Ama bu defa yanına bir ortak almayı istemiş ve çocukluk arkadaşı Alican Duran'ı ortak olmaya ikna etmiş. Duran Ofset Yönetim Kurulu Üyesi Alican Duran "Restoran sahibi olmayı hiç düşünmezken balığa olan merakım ve Yelken Restaurant'ın başarısı nedeniyle ortaklığı kabul ettim" diyor ve ekliyor: "Biz balık restoranlarının iyi müşterisiydik. Yani aslında masanın öbür tarafından geldik. Çoğu restoranın sahibi işin içinden gelip patron olmuş. Oysa bizim diğer balıkçılardan farklı olarak müşterinin ne istediğini bilmek gibi bir avantajımız var. Bu yüzden de Yelken'in kalıcı bir restoran olacağını umuyoruz." "Masanın öbür tarafından geldik, müşterinin ne istediğini biliyoruz"