Pazar Hünkar geleneği devam ediyor

Hünkar geleneği devam ediyor

12.05.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Bu yazı köşesinden ayrılan bir gurmeye güle güle yazısıdır. Yıllardır beğeniyle okuduğum "Mr. Gurme" yani Serdar Turgut köşesini boşaltıyor artık

Hünkar geleneği  devam ediyor

Fatihteki Hünkar Lokantası 1950 yılında açılmıştı. 50 yıl sonra Fatihten Nişantaşına taşındı. Nişantaşı Mim Kemal Öke Caddesinde Ziya Lokantası şimdilerde Hünkar oldu.Bir zamanların anlı şanlı lokantası olan Ziya, kurucusu Ziyanın ayrılması, Erdoğanın ilgi göstermemesi, lokantayı yaşatan servis personelinin dağılması sonucu çöktü. Şimdilerde Ziyanın yerinde Feridun ve Galip Ügümü Kardeşler, Hünkarı sürdürüyor. Üsküdardaki Kanaat Lokantası ile Fatihteki Hünkar Lokantası İstanbulda "tencere yemeği" geleneğini yaşatan, "tencere yemeği"ni en iyi yapan lokantalardır. Etilerde Nispetiye Caddesinde, Bebekten çıkıp caddeye birleşen yolun Boğaziçi Üniversitesi istikametindeki bölümünde, sol kolda bir binanın alt katında açılan Hünkar Lokantası öğle ve akşam yemeklerinde servis veriyor. İçkisiz bir lokanta.Fatihteki Hünkar kapanıp Nişantaşındaki Ziyanın yerine taşınınca baba Talip Ügümü mutfaktan çıktı. Nişantaşının mutfağını oğlu Feriduna, Feridun da Etilerin mutfağını kardeşi Faruka devretti.Nişantaşı Hünkarda Feridun Ügümü mutfağı yönetiyor, kardeşi Galip günlük malzemeleri satın alıyor, baba Talip de arada sırada gelerek mutfağa yardım ediyor.Feridun Ügümü Türk yemeklerini araştırıyor. Eskiyi yaşatıyor. Çeşit bol mu bol. Ciğer sarma, tandır, taze ve kuru fasulye, imam bayıldı, dolma, kuzu kapama, tas kebap, dana haşlama, şehriyeli kuzu güveç, elbasan tava, Manisa kebabı, kanarya kebabı, kağıt kebabı, İzmir köftesi, sebzeli köfte, ekşili köfte, saray köftesi, kadınbudu köfte, dalyan köfte, köfteli kuru bamya, işkembeli nohut, hamsili pilav, semizotu, bamya, türlü, karnıyarık, patlıcan musakka, su, talaş ve kol böreği, nohutlu, içli pazılı pilav ve bulgur pilavı, aşure, irmik helva ve de günün her saatinde Beykoz usulü paça ile kara lahana çorbası...Bütün bu yemekler önü camlı tezgahın arkasına dizilmiş. Görerek, seçerek tadıyorsunuz.Nişantaşı Hünkar öğle saat 12.00de gece yarısı saat 12.00ye kadar açık. Türk yemekleri yanında unutulan geleneksel Türk tatlıları da nefis.Hünkarda yemek yiyerek yemeklerin tadına bayılan Atinadaki Kalisti Lokantasının sahiplerinin daveti ile Feridun Ügümü, Atinaya gitti. Bir hafta Kalisti Lokantasında Türk yemekleri pişirdi. Gösterilen ilgiye şaşırdı. Şimdi "Acaba Atinada bir Hünkar Lokantası açsam mı?" diye düşünüyor.Çoluğunuz çocuğunuzla gidip, evde pişiremediğiniz tencere yemeklerine olan özleminizi gidermek istiyorsanız Hünkara uğrayınız. nNispetiye Caddesi 52, Etiler, Tel: (0212) 287 84 60Mim Kemal Öke Caddesi No: 21, Nişantaşı, Tel: (0212) 296 38 11 Hünkarın kurucusu Talip Ügümü. Talip Ügümü eski Türk yemeklerinde uzmanlaşmış bir mutfak ustası. Fatihteki Hünkarı yaşatırken oğlu Feridun Ügümüyü de yetiştirdi. Feridun Ügümü babasından işin püf noktalarını öğrenip, tat ustası olunca Etiler semtinde Etiler Hünkarı açtı.