Pazar “Kız kardeşim ayaklı yemek kitabım gibidir”

“Kız kardeşim ayaklı yemek kitabım gibidir”

17.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ünlü oyuncu Demet Akbağ’ın ve yemek programlarından tanıdığımız kardeşi Sedef İybar’ın ortak noktası yemek merakları

“Kız kardeşim ayaklı yemek kitabım gibidir”

Bizim Mutfak’ın yüzü Demet Akbağ, “İkimiz varken şef Sedef’tir. O pişirir, ben yerim. Sedef benim evime yemeğe davetliyse, kendi yaptığım yemekleri ‘Nasıl olmuş?’ diye ona tattırmayı çok severim” diyor. İybar ise ablasının zeytinyağlı konusunda başarılı olduğunu söylüyor: “Bana misafir geliyorsa Demet’ten İzmir enginarı yapmasını isterim.” İki kardeş geçen hafta Bizim Mutfak etkinliği için mutfağa girip pilav pişirdi.

* Yemek pişirmeyi mutfakta ayakaltında dolaşıp öğrenenlerden misiniz yoksa sonradan gelişen bir merak mı?

Demet Akbağ: Bizim ailenin yemek meraklısı Sedef’tir. Benimki biraz sonradan gelişen bir merak. Mutfak çocukluğumuzdan itibaren hayatın yaşandığı yerdi. İyi yemek pişen, keyifli sofralar kurulan ve bunların bir ritüel şeklinde yapıldığı evlerde, evin genç kızı direkt yemek ile meşgul olmasa bile hem bu kültürü öğreniyor hem damak tadı gelişiyor.

Sedef İybar: Ben anneanne ve babaanneyle birlikte çok güzel yemeklerin piştiği evimizde merak sardım. Daha sonra erken evlilik ve anne olmam beni doğal olarak hep bu görevin içinde tuttu. 30 yılı geriye doğru düşündüğümde aklıma gelen tek şey, evde arkadaşlarla yenen güzel yemekler...

* Ustanız kimdir?

Demet A.: Babaannem. Osmanlı mutfağını çok bilirdi. Kendi kızına ve gelinlerine, torunlarına, hepimize öğretmiştir. Bizim ailede hangimize gidilirse gidilsin babaannemin yemekleri yenilir. Halama gidersin, babaannemin pırasası pişer mesela.

Sedef İ.: Babaannem tabii! O muhteşem bir aşçıydı. Selanik’ten gelen kökleri ve kocasının görevi sebebi ile çok genç yaşta bulunduğu değişik şehirler onun bu merakını pekiştirmiş olsa gerek.

“Benim ayaklı yemek kitabım kardeşim Sedef’tir”

* Çocukken evinizde nasıl sofralar kurulurdu? O günlerden bir anınız var mı?

Demet A.: Evin en önemli yemeği akşam yemeğiydi. Öğle yemeğinde bir gece önceden kalan yemeklere ufak takviyeler yapılıp yenilebilirdi. Çocukken evimizde tipik Türk aileleri gibi akşam yemeğine özen gösterilirdi. Baba ile oturulacak akşam yemekleri mutlaka yeni yapılırdı. Sofradaki sohbetin sonu mutlaka babaannem ile babamın tatlının şekeri az mı olmuş, çok mu olmuş tartışması ile sona ererdi. Çünkü babam da iyi yemek yapardı, özellikle tatlıda iddialıydı.

* Yemek ile ilgili kitap okuma merakınız var mı?

Demet A.: Hayır, yok, benim ayaklı kitabım Sedef var, ona soruyorum.

Sedef İ.: 1000’den fazla kitabım var. Özellikle yurtdışında kitap dükkanlarında iki saat kahve molası veririm. En çok ilgimi çeken kitabı bulmaya çalışırım. Yeni aldığım yemek kitaplarını roman okur gibi bir çırpıda okuyup bitirmeden uyumam.

“Yıldız Usmanova’nın benim programımda yaptığı Özbek pilavını unutamıyorum”

* Pişirmeyi en çok sevdiğiniz yemek nedir?

Demet A.: En kolayı olduğu için ve çok da sevdiğim zeytinyağlılar. Özellikle enginar. Kolay yapılır ve sağlıklıdır. Salatalarda çok yaratıcıyımdır.

Sedef İ.: Hamsili pilav ve Özbek pilavı diyebilirim. Pilav yaparken mutlaka lezzet versin diye bulyon kullanırım.

* Birlikte pilav pişirdiniz; en çok hangi pilavı seversiniz?

Demet A.: Kardeşimin hamsili pilavı özlenen bir pilavdır. Kendi yaptığım otlu pilavı da çok severim.

Sedef İ.: En çok Özbek pilavı severim, tadını unutamadığım pilav Yıldız Usmanova’nın benim yemek programımda yaptığı Özbek pilavıdır.

* Mutfak alet edevatı almayı sever misiniz?

Demet A.: Evet, hatta bayılırım. Sanki tüm vaktimi mutfakta geçiriyormuş gibi en sevdiğim yerler büyük züccaciyelerdir. Yeni çıkan alet edevat hakkında Sedef’e “Şöyle bir şey çıkmış, gördün mü?” demeyi çok seviyorum. Satış kanallarından alışveriş yapmayı da severim. En son bir sebze doğrayıcı aldım mesela. Bir sürü şeyi çeşitli şekillerde doğrayan bir alet.

Safranlı bademli pilav

Servis:
6 kişilik

Hazırlama Süresi: 30 dakika

Malzeme:

* 2 su bardağı baldo pirinç
* 3 su bardağı tavuk suyu veya bulyon
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 25 gram bütüm badem içi
* 1 tutam safran

Safranı bir kahve fincanı sıcak suyun içinde 1 dakika kadar beklettikten sonra suyunu süzerek posasını atın. Pirinci ılık tuzlu ve 1 çorba kaşığı limon ilave edilmiş suda yarım saat bekletin. Bademleri sıcak suda 5 dakika bekletip kabuklarını soyun. Çok az tereyağı ile bademleri kavurun. Delikli kepçeyle bademleri çıkarıp bekletin. Pilav tenceresinde tereyağı eritip pirinci kavurun. Sıcak tavuk suyu (veya bulyon) ile safranlı suyu ilave edin. Bir taşım kaynayınca tuzu ekleyip ateşi kısın. Pirinç suyunu çekene dek pişirin. Ocaktan alın, bademleri ekleyip karıştırın. Sıcak servis yapın.

“Sofralara yeni pilav çeşitleri kazandıracağız

Derya Sevin (Yıldız Holding Yağ, Mutfak ve Fonksiyonel Gıdalar Genel Müdürü)

Bizim Mutfak et ve tavuk bulyonu ve pirinci ile Türk mutfağının zenginliğine sahip çıkarak, tüketicilerin hiç denemediği veya unuttuğu pilav çeşitlerini sofralara tekrar kazandırmak amacı ile bu projeye başladı. Facebook sayfamızda ve web sitemizde değişik pilav tarifleri çok ilgi görüyor. Buna rağmen paylaşılan pilav tarifleri hep aynı. Halbuki Türk mutfağında 300 kadar pilav çeşidi var. Bu bilgilerden yola çıkarak tüketicilerimize Türk mutfağında pilavın çeşitliliğini hatırlatmak ve sofralarımızı zenginleştirmek üzere “Bizim Mutfak’tan Sizin Mutfağa Türkiye’nin Pilavları” yolculuğuna çıkıyoruz.
İstanbul, Ankara, Bursa, Adana, Kayseri, Gaziantep ve Konya’da meydan ve AVM’lere gideceğiz. Tüketicilerden kendi tariflerini toplayacak ve bu tarifleri Türkiye’nin dört bir yanındaki tüketicilerimiz ile paylaşacağız. Çeşitli yarışmalar düzenlenecek. Proje 15 Mayıs’ta Gaziantep’te son bulacak. Ayrıca eşzamanlı olarak Facebook sayfamızda “Türkiye Pilavını Seçiyor” dijital yarışması yapılacak.