Pazar Kızılmaske tostla buluştu

Kızılmaske tostla buluştu

30.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Minoa hem bir kafe hemde çizgi romanlar dahil geniş koleksiyonu bulunan bir kitapçı. Sahipleri Petek ve Nazım Tokuz: “İstiyoruzki biri diğerinin önüne geçmesin, iyi bir kafesi olan iyi bir kitapçı olsun”

Kızılmaske tostla buluştu

Akaretler yokuşundaki eski bir apartmanın altında bulunan Minoa, adını eski bir Akdeniz uygarlığından alan bir kitapçı-kafe. Kitap tutkunu olan sahipleri Petek ve Nazım Tokuz’un aklına bu fikir ilk defa dört yıl önce düşmüş. “Yurt dışında çok güzel örnekleri var, bizde niye olmasın?” diye düşünmüş ve projelerini hayata geçirmek için iki yıl uğraşmışlar. “Biz istiyoruz ki biri diğerinin önüne geçmesin, yani iyi bir kafesi olan bir kitapçı olalım” diyorlar şimdi.
Kendilerini “bağımsız kitapçı” olarak kabul ediyorlar çünkü kitapların hepsini kataloglara bakıp, fuarlara gidip kendileri seçerek getiriyorlar. Bu da zincir kitapçılara göre farklı bir yerde durmalarını sağlıyor.
Koleksiyonlarında 7 bin civarı İngilizce, 15 bin civarı da Türkçe kitap mevcut. Yemek kültürü ve İstanbul-Türkiye ile ilgili kitapları, plastik sanat, mimari, heykel, sinema-tiyatro konulu sanat kitapları ve “şiir kitabı olmazsa kitapçı olunmaz” diye düşündükleri için ayrı bir önem verdikleri şiir kitapları var. Girişteki çocuk kitapları bölümünün yanı sıra alt katta da meraklılarının başını döndürebilecek geniş bir çizgi roman koleksiyonları bulunuyor.

Haberin Devamı


Kahveyi kendileri öğütüyor
Kafe bölümüne de büyük bir özen gösterilmiş. Kahvaltı için fiyatları
9 ile 13 lira arasında değişen yumurta çeşitleri, kendi yulaf karışımlarından hazırladıkları 18 liralık granola’ları ve ortalama 35-40 liraya kendi tabağınızı yaratabileceğiniz alternatifler var. Tost ve sandviçte iddialılar. Klasik kaşarlı tostlarının dışında keçi peynirli tostları, panini ekmeği kullandıkları parmesan, roka ve dilli sandviçleri var. Somonlu, kuzu etli veya tavuklu açık sandviçleri de seçeneklerden bazıları. Tost ve sandviçlerin fiyatı 11 ile 25 lira arasında değişiyor.
Salatalardan ise keçi peynirli kara buğday salatasını öneriyorlar. Tatlı olarak tart, brownie ve cheesecake çeşitleri mevcut.
İçecek olarak Kostarika, Etiyopya kökenli “single origin”, İsveç ve Avusturya kökenli blend (karışım) kahveleri sunuyorlar. Hepsini kendileri öğütüp hazırlıyorlar. Birkaç haftaya şarap çeşitleri, viski ve birkaç çeşit bira vermeyi planlıyor, bunun içinde içki ruhsatlarının gelmesini bekliyorlar.
Mekan pazar günleri hariç haftanın altı günü 8.00 - 21.00 saatleri arasında açık. Ama içki ruhsatlarını aldıktan sonra akşam yemeği de vererek 23.00’e kadar açık kalmayı tasarlıyorlar.

Haberin Devamı

Kızılmaske tostla buluştu

Her kitaptan bir-iki kopya getiriyorlar
Minoa’da raflardan bir kitap seçip kafe bölümünde oturmak için o kitabı satın almanız ya da bunu beyan etmeniz gerekiyor. Sebebi kitaplardan sadece bir-iki kopya getirmeleri ve kimsenin üzerinde kahve lekeli veya kenarına yemek bulaşmış kitabı almak istemeyeceği gerçeği. Hatta sadece bakılmış kitaplara bile “Yenisi yok mu?” diye soran müşteriler varmış. Ama ileride bir duvarı yurt dışındaki örnekleri gibi ikinci el kitaplardan oluşan kütüphane şeklinde yapmayı düşünüyorlar.

Kızılmaske tostla buluştu

Hem göze hem mideye

Gezgin Damaklar, Hz. Mevlana Haftası’na özel iki tur hazırladı. 13-14 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek gezilerin ilkinde Konya’nın mistik ve leziz dünyası keşfedilecek. Konya’da bir gece konaklama yapılacak olan program süresince
Hz. Mevlana Müzesi, Yavuz Sultan Selim Şadırvanı, Sultan Selim Camii, Üçler Mezarlığı, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Alaaddin Camii ve Alaaddin Köşkü, Sahip Ata Külliyesi, Şems-i Tebrizi Türbesi ve Camii, Ateşbaz-ı Veli Türbesi tanınacak, Tuzcu Baba Türbesi ziyaret edilecek. Ayrıca gezi süresince sema gösterileri izlenecek. İki günlük tur süresince fırın kebabı, etli ekmek, çömlek yoğurdu, erikli çömlek kebabı, badem helvası, sirkencübin şerbeti, bamya çorbası, saçarası gibi Konya’ya has yemekler de tadılacak.

Haberin Devamı

Hacıbektaş’ı görmek isteyenlere özel
Gezgin Damaklar tarafından düzenlenen ikinci tur ise Konya, Kapadokya ve Hacıbektaş’ı kapsıyor. Ürgüp’te bir gece konaklanacak bu turda Göreme Açık Hava Müzesi gezisi yapılacak. Paşabağları Vadisi gezildikten sonra ise Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı ve müzesi ziyaret edilecek. Bu turda da saray kebabı, erikli çömlek kebabı, etli ekmek, saçarası gibi yöresel lezzetler tadılacak.

Detaylı bilgi için:
www.gezgindamaklar.com