Pazar Oyun, set maç: Kasa

Oyun, set maç: Kasa

30.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Sezonun üçüncü Grand Slam turnuvası olan Wimbledon kuralları, ihtişamı ve prestijiyle bu yıl da sporcuların çim üzerinde zarif rekabetlerine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor

Oyun, set  maç: Kasa

Wimbledon... 1877’den beri süren bir tenis masalı. Kralların çimlerinde raket salladığı, 11 saat beş dakikalık süresiyle tarihteki en uzun tenis maçına ev sahipliği yapan ve pek çok tenis sever için tarihin en iyi tenis maçı olarak kabul edilen 2008 Wimbledon Tek Erkekler Finali ile unutulmaz anların ve büyük rekabetlerin başkenti. 1968 yılında teniste açık döneme geçilmesiyle birlikte rekabet her geçen gün daha da kızıştı. Günümüzde Rafael Nadal ve Roger Federer ile zirve yapan rekabet Pete Sampras - Andre Agassi, Bjon Borg - John McEnroe gibi pek çok unutulmaz mücadeleye sahne oldu. Wimbledon, İngiliz Kraliyet aile üyelerinin yerinde takip ettiği, sporcuların beyaz giyme zorunluluğu olduğu ve iki hafta boyunca devam eden en köklü tenis turnuvası.

Haberin Devamı

Wimbledon denince akla ilk seyircilerin gösterişli şapkaları, yağmur bastırdığında bir anda ortaya çıkan mor, yeşil ve beyaz renkli şemsiyeler ve çilek geliyor. Çileği öne çıkaran ana unsurlardan biri turnuva tarihiyle çileğin mevsiminin örtüşmesi bir diğeri de Victoria İngiltere’sinden bu yana tüketiminin moda haline gelmesi. Öyle ki Wimbledon’ın oynandığı iki hafta boyunca 150 bin porsiyon çilek tüketiliyor.

Oyun, set  maç: Kasa

Toplam para ödülü 38 milyon pound

Çimde oynanan tek Grand Slam olan Wimbledon aynı zamanda tenis takviminin üçüncü Grand Slam’i. Gelenekleri, seyirci sayıları, rekorlarıyla olduğu kadar Grand Slam’ler son yıllarda para ödülleriyle de konuşuluyor. Bu yıl 142’ncisi düzenlenecek olan Wimbledon Tenis Turnuvası’nda 2019 için açıklanan para ödüllerinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 11.76’lık bir artış söz konusu. Wimbledon’da dağıtılacak toplam para ödülü 38 milyon pound yani 277.400 milyon lira. Wimbledon diğer üç Grand Slam turnuvasıyla birlikte turnuvaya erken veda eden oyunculara verdiği para ödülünü artırdı. Turnuva aynı zamanda turnuvada ilk turda elenen tenisçilere verdiği para ödülünü yaklaşık 4 kat artırarak 2011’den bu yana 11 bin 500 pound’dan 45 bin pound’a çıkardı. Bu yılın tek erkekler ve kadınlarda şampiyon olacak ismi geçtiğimiz yıla göre yüzde 4.44’lük artışla 2 milyon 350 bin pound’un sahibi olacak. İlk turda Wimbledon’ın çimlerine veda edecek olan tenisçinin gelirinde bu yıl yüzde 15.38’lik bir artış olacak. İlk turda kaybedecek isimler 45 bin pound’u cebine koyarak ayrılacak. Forbes’un açıkladığı milyoner sporcular arasında 93.4 milyon dolarlık servetiyle Roger Federer 5’inci sırada yer alırken Novak Djokovic 50.6 milyon dolar ile 17’nci, Japon raket Kei Nishikori 37.3 milyon dolar ile 35’inci, toprak kortun kralı ve iki defa Wimbledon şampiyonu Rafael Nadal 35 milyon ile 37’nci sırada. 100 kişilik listede yer alan tek kadın sporcu olan Serena Williams ise 29.2 milyon dolarlık geliriyle 63’üncü sırada yer alıyor.

Haberin Devamı

Gözler büyük üçlüde

Yarın başlayacak olan Wimbledon Tenis Turnuvası’nın bu yıl erkeklerde şampiyonluğa en yakın ismi geçen yılın da şampiyonu dünya bir numarası Novak Djokovic. Çimlerin Efendesi Roger Federer ise iki numaralı seribaşı olarak yer alacağı turnuvada kupayı 8 defa kucaklamış olmanın özgüveniyle kortta olacak. 18’nci Slam’ine Roland Garros’ta kavuşan Rafael Nadal’ın da geçen seneki yarı final sonrası bu yılki performansı merak uyandıyor. Kadınlarda Serena Williams gerçeğini bir kenara bırakırsak tablo her zaman sürprizlere açık. Osaka, Ash Barty ya da sürpriz bir isim şampiyonluk tepsisini evine götürebilir. Turnuvayı Eurosport’tan izleyebilirsiniz.