Pazar Zehra Şef ile mutfaktayız

Zehra Şef ile mutfaktayız

23.04.2023 - 03:00 | Son Güncellenme:

Madem bugün 23 Nisan, o zaman mutfağa küçük bir şefle birlikte girelim dedik. Önce çiçek gibi yaban mersinli bir blondie yaptık ardından da biraz gastronomi dedikodusu. En sonunda da başyapıtımızı tattık.

Zehra Şef ile mutfaktayız

KAAN YARMAN- Size öncelikle minik şefimizi tanıtmak isterim: Zehra dokuz yaşında, Londra’da doğup büyümüş. Ailesi bu sene Türkiye’ye gelmiş. Zehra da “shortbread”leri, “Yorkshire puding”leri geride bırakıp sütlaç-baklava-kabak tatlısına doğru yelken açmış. Hoş gelmiş, sefa getirmiş, iyi ki de gelmiş; çünkü kendisi galaksinin en güler yüzlü şefi. Kıpır kıpır, enerjik, hiç çekingen değil. Sıkıcı mutfak dünyasında gökkuşağı gibi belirdi âdeta. Kısacası bugün 23 Nisan, Zehra sayesinde neşe doluyor mutfakta insan.

Haberin Devamı

Zehra Şef ile mutfaktayız

Mutfakta bir star

“Hazır mısın ?” dedim. “Hazırım” dedi.

“Ben söylerim sen yaparsın, günahıyla sevabıyla tüm sonuç sana ait dedim.”

“Siz rahat olun şefim o iş bende” dedi.

“Hadi bakalım” deyip başladık.

Önce tereyağını eritip içine beyaz çikolataları atmasını istedim. Ama tereyağı kaynamasın diye de özellikle belirttim. İstedim ki her çocuk gibi “Neden?” diye sorsun. “Kaynarsa süt proteinleri yanar, ağzımıza acı bir tat gelir” dedi. Her şeyi biliyorsa işimiz var diye düşünürken bir gülücük atıyor, mutfakta star gibi parlıyor.

Ardından pudra şekeriyle yumurtayı çırpmasını istedim. Baktım minnoş minnoş çırpıyor, “Şefim biraz daha güçlü” dedim. “Ama çok sert çırparsak kabarır ve pişerken çatlama yapar” dedi.

Haberin Devamı

“Nereden öğrendin şefim bunları” dedim. Londra’da birçok mutfak eğitimine ve sürdürülebilir yemek atölyelerine katılmış. Yetmemiş, şekersiz ürünler konusunda da eğitim almış. O da yetmemiş şimdi MSA’nın workshoplarına katılmaya başlamış. Daha bu yaşta dosta güven düşmana korku veren bir duruşu ve bilgisi var Zehra’nın.

Ardından yumurtalı harçla beyaz çikolatalı harcı karıştırıp içine unu ve vanilyayı ekliyoruz. Tüm minnoşlar iyice samimi olana kadar karıştırıyor Zehra.

Yaban mersinini çok sevdiği için yaban mersinli yapmaya karar veriyoruz ve 100 gr kadar ekliyoruz harcımızın içine.

180 derecedeki fırında 20-25 dakika arası pişmeye bırakıyoruz. Biz de o sırada küçük şefle söyleşi faslına geçiyoruz.

*Nereden çıktı bu yemek aşkı?

Annemden geçti sanırım. Çünkü ona da annesinden geçmiş. Küçüklükten beri annemle mutfakta çok zaman geçiriyoruz. Yeni restoranlara gitmek, farklı tatlar keşfetmek çok hoşuma gidiyor. Hobinin bir pıt üstü benim için.

*Var mı özel bir tarifin?

Annem-babam ve kardeşimle her pazar pancake yapıyoruz. Ailecek çok seviyoruz. Pancake konusunda kendimi çok geliştirdim.

*En sevdiğin yemek?

Portakallı kereviz, mantı, kakaolu pancake. (Bir çocuğun portakallı kereviz sevmesi beni aşırı mutlu etse de kıyamet alameti olabilir. Dikkat etmek lazım!)

*Örnek aldığın şefler var mı peki?

Haberin Devamı

Jamie Olivier, Gordon Ramsey, annem ve anneannem. (Dokuz yaşında herkesin gönlünü yapmayı öğrenmiş.)

Ve final

Tatlımızı fırından alıp 15 dakika dışarıda bekliyoruz. Sonra Zehra onları güzelce dilimleyip frambuaz ve beyaz çikolatayla süslüyor. Daha dokuz yaşında portakallı kereviz seven, workshoplara katılan, sürdürülebilir mutfak konusunda eğitim alan bir şefle mutfaktaydım bugün. Zehra şefim, umarım gelecekte gastronomi bakanlığımız olur ve başına da sen geçersin. Seni bu kadar güzel ve bilinçli yetiştiren ailene de sonsuz teşekkür ederim.