Yaşam 2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı! Dünyada sadece bir fotoğrafı var

2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı! Dünyada sadece bir fotoğrafı var

04.02.2024 - 06:55 | Son Güncellenme:

Karı-kocanın en büyük hobisi antikalardı. Pek çok koleksiyona sahip olan çift, dükkan dükkan gezerek eski eşyaları topluyordu. Bir gün 2 dolara satın aldıkları fotoğraf sayesinde ise talihleri döndü. Artık hayal bile edemeyecekleri kadar zenginler.

2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı Dünyada sadece bir fotoğrafı var

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Karısıyla birlikte ABD'nin Kaliforniya eyaletinde kendi halinde bir yaşam süren Randy Guijarro'nun hayatı bir gün antikacıdan rastgele satın aldıkları bir fotoğraf sayesinde değişti. Randy Guijarro ile eşi yaşadıkları ve tatile gittikleri yerlerdeki antikacılardan ürünler alıyor ve onları incelemeyi, koleksiyonlarına eklemeyi seviyordu. Bütün her şeyi değiştiren hamle de işte bu hobileri oldu. Yıllar boyunca fotoğrafta buldukları detayı kanıtlamaya çalışan çift için bu işin sonu ise inanılmazdı.

Haberin Devamı

2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı Dünyada sadece bir fotoğrafı var

BÜYÜTEÇLE GELEN KEŞİF

Randy Guijarro ve karısı Kaliforniya'da oldukça sakin bir hayata sahiplerdi. Randy Guijarro telekomünikasyon işiyle meşguldü ancak bunun yanı sıra antikaya da oldukça meraklı biriydi. Ara sıra antikacıları gezip birçoğuna göre değersiz olan ürünleri satın alıyor ve onları inceliyordu. Günlerden bir gün Kaliforniya'nın Fresno şehrindeki bir antikacıya girdi ve gözüne çarpan iki fotoğrafı yalnızca 2 dolara satın aldı. Fotoğraf sapsarı, oldukça eskiydi. Eve geldi ve fotoğrafları geniş bir zamanında incelemek için çalışma odasına bıraktı. Günler günleri kovaladı, boş bir vaktinde fotoğrafları aldı ve büyüteciyle her bir detayını incelemeye başladı. Hayatını değiştiren an, büyüteci eline aldığı andı.

Haberin Devamı

Randy Guijarro, hayatı boyunca madeni para, spor kartları, çizgi romanlar ve pek çok hatıra eşyası topladı. Genellikle eski fotoğraflardan oluşan bir koleksiyona sahip adam, karısıyla birlikte antika avcılığı yapıyordu.

Fotoğraftaki hiç kimseyi tanımıyordu. Kalabalık bir aile vardı, kriket oynuyorlardı. Fotoğraftaki kişi oldukça tanıdıktı. Sahi, kimdi bu adam? Onlarca yıl önce çekilmiş bu fotoğraftaki adam akrabası olabilir miydi? Uzunca düşündü ve sonunda gözüne takılan o kişinin kim olduğunu buldu. Adam ne akrabası ne de aile üyelerinin tanıdığı bir dosttu. Fotoğraftaki kişi o güne dek tek bir fotoğrafla anılmış, Vahşi Batı kültüründe 'Billy the Kid' olarak bilinen Henry McCarty'den başkası değildi. 

2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı Dünyada sadece bir fotoğrafı var

KOVBOY FİLMLERİNİN İLHAM KAYNAĞIYDI

Billy the Kid yani Henry McCarty çok karanlık bir adamdı. Oldukça kanlı bir kariyeri vardı ve tarihe adı nefretle yazılıydı. Onlarca kişiyi elleriyle boğarak öldürdüğü bilinen, oldukça ünlü kanun kaçaklarından biriydi. Randy Guijarro ise onu ABD'nin meşhur kovboy filmlerinden tanıyordu. 'Billy the Kid' birçok kovboy filmine ilham olmuş, o güne dek yayınlanan tek fotoğrafı birçok yapımda paylaşılmıştı. Yani yüzünün tanıdık gelmesi kovboy filmi izleyen biri için hiç de tuhaf değildi.

Bunu kanıtlaması gerekiyordu. Fotoğrafı ilginç yapan şey, Billy the Kid'in daha önce bu fotoğrafının hiç görülmemiş olmasıydı. Böylesine kötü şöhreti de olsa bu adamın gizli saklı kalmış ve kimse tarafından fark edilmemiş kriket oynadığı ana dair fotoğrafı kıymetli kabul edilmeliydi. Başlarda ne yapacağını bilemeseler de Guijarro çifti bu fotoğrafın hak ettiği değeri görmesini istiyordu. Hemen çalışmalara başladılar ve ABD'deki birçok müzayede şirketiyle iletişime geçtiler. Hikayeleri sağlam, kanıtları azdı. Ellerindeki bilgilerle fotoğraftaki kişinin 'Billy the Kid' olduğunu kanıtlayamadılar. Yine de pes etmediler.

Haberin Devamı

2 dolara aldı, 2 milyon dolar kazandı Dünyada sadece bir fotoğrafı var

MİLYON DOLAR KAZANDILAR

Bu işin peşinden gitmeye kararlı olan çift, uzun bir süre hikayelerini destekleyecek kanıtlar aradı. Artık elleri güçlüydü. Fotoğrafı ne zaman satın aldıkları bilinmiyor ancak fotoğraftaki kişinin Billy the Kid olduğunun kabul edildiği sene 2010'du. Guijarro çifti uzun uğraşlar sonucu iddialarını ispatlayabilmişti. Sonrasında işler çorap söküğü gibi geldi. Ellerindeki fotoğraftan haberdar olan ancak daha fazla kanıt isteyen bir müzadeyede şirketi karı-kocanın elindeki fotoğrafın Billy The Kid'e ait olduğunu teyit etti ve fotoğrafı 5 milyon dolara sigortalattı.

'Billy The Kid'in tek fotoğrafı olarak bilinen görselin, 1880'li yılların başında 25 cent ödeyerek çekildiği tespit edildi. 

Yalnızca bir sene sonra yani 2011 yılında fotoğraf, ABD'li milyarder William Koch tarafından 2.3 milyon dolara satın alındı. Her ne kadar Koch'un bu fotoğrafı satın alma nedeni bilinmese de Randy Guijarro ve eşi 2 dolara satın alınan bir fotoğraftan milyon dolar kazandı. Randy Guijarro olayın ardından verdiği bir röportajda şu cümleleri kullandı: "Umarım bu, insanları sandıklara ve çatı katlarına bakmaya teşvik eder. Çünkü orada çok fazla kayıp hazine var."

Yazarlar