Sağlık Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır? Hangi Ameliyat Sonrası Ne Yenebilir?

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır? Hangi Ameliyat Sonrası Ne Yenebilir?

30.03.2021 - 17:01 | Son Güncellenme:

Yapılan ameliyatlar sonrasında hastanın her açıdan kendisine daha fazla dikkat etmesi gerekmektedir. Ameliyat sonrasında en önemli konulardan birisi de hastanın beslenmesi olarak ifade edilebilir. Ameliyat sonrası beslenme nasıl olmalıdır? Hangi ameliyat sonrası ne yenebilir? Siz de ameliyat sonrasında nasıl beslenilmesi gerektiği ile ilgili detaylı bilgileri derledik.

Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır Hangi Ameliyat Sonrası Ne Yenebilir

 Ameliyat sonrasında beslenme şekilleri iyileşmenin hızını arttıran unsurlar arasında bulunmaktadır. Tedavinin tamamlanma sürecinde beslenme oldukça önemlidir. Kalori alımı oldukça önemli olduğu için ameliyattan çıktıktan sonra bir süre diyet yapılmaması ve sağlıklı beslenilmesi çok büyük bir öneme sahiptir.

Haberin Devamı

 Ameliyat Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

 Ameliyat sonrasında beslenmenin önemi son derece büyüktür. Ameliyat olduktan sonra iyileşmek için fazla kalori alımı oldukça önemlidir. Ancak elbette sağlıklı bir şekilde beslenilmesi gerekmektedir. Özellikle aşırı yağlı besinlerin tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Yenilen yemeklerin çok tuzlu olmaması şartı ile istenilen tüm yemekler tüketilebilir.

 Hazırlanan yemeklerin içinde katı yağ yerine sıvı yağların kullanılmasına özen gösteriniz. Ameliyat sonrasında bol miktarda sebze ve meyve tüketimine de özen gösterilmesi gerekmektedir. En doğru beslenme programını doktorunuz sizin için hazırlayacaktır. Siz de sağlığınız için ameliyat sonrasında doktorunuzun söylediği beslenme kriterlerine dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

 Hangi Ameliyat Sonrası Ne Yenebilir?

 Ameliyat sonrasında yenilen yemekler dört aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada sulu gıdalar yer alır. İkinci aşamada ise blender ile çekilmiş gıdalar yer almaktadır. Üçüncü aşama da artık yarı katı gıdalara geçiş yapabilirsiniz. Son olarak dördüncü aşamada ise az yağlı olan ve katı gıdalar bulunmaktadır. Tüm ameliyatlar sonrasında beslenme türleri de farklılık gösterebilmektedir.

 Mide ameliyatı sonrasında genel olarak sıvı beslenme döneminde tüketilen gıdalara yer verilmektedir. Apandisit ameliyatı sonrasında probiyotik besinlere ağırlık vermeniz gerekecektir. Tiroit ameliyatı sonrasında bol kalsiyum içeren yiyeceklerin tüketilmesi oldukça önemlidir.

 Cerrahi ameliyatlar sonrasında ise ilk iki ay katı gıdaların alınmaması ve mümkün olduğunca sıvı gıdalar kullanılarak beslenilmesi gerekmektedir. Tüm ameliyatlardan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise sağlıklı beslenmek olmalıdır. Aşırı yağlı besinlerin tüketilmesinden ise ameliyat sonrasında uzak durulması gerekmektedir.

Yazarlar