Sağlık Ayak Bileği Kemikleri Nelerdir? Ayak Bileği Kemiklerinin İsimleri Ve Görülen Rahatsızlıklar...

Ayak Bileği Kemikleri Nelerdir? Ayak Bileği Kemiklerinin İsimleri Ve Görülen Rahatsızlıklar...

01.04.2021 - 17:34 | Son Güncellenme:

Ayak bileğinde yaşanan rahatsızlıklar sıklıkla bireylerin karşılaştığı sağlık sorunlarıdır. Bu sorunlar genellikle ayak bileği kemiklerinden dolayı meydana gelebilir. Bu bakımdan ayak bileği kemiklerinin işlevleri, isimleri, görevleri ve rastlanan rahatsızlıklar doğru bir şekilde bilinmelidir. Ayak bileğinin vücuttaki görevi ve işlevi bilinmeyebilir. Oysaki bu görev ve işlemler sistemin bir parçasıdır. Sistemin bir parçasında yaşanan aksaklık başka sorunlara da yol açabilir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Ayak Bileği Kemikleri Nelerdir Ayak Bileği Kemiklerinin İsimleri Ve Görülen Rahatsızlıklar...


Ayak ve ayak bileği vücudun tüm yükünü taşır. Bu yüzden de her parçası önemli bir uzuvdur. Çok sayıda kemik, bağ, kas ve tendon bulunur. Yürüme, denge ve sıçrama gibi etkinliklerin sağlıklı yürütülmesi için ayak bileğindeki her parçanın uyumlu çalışması gerekir. Bu etkinlikler günlük ve sosyal yaşamda insanın başrolünü oluşturur.

Ayak Bileği Kemikleri Nelerdir ve Kemiklerin İsimleri

Öncelikle ayak bileğinin tıbbı tanımı yapılmalıdır. Ayak bileği bir eklemdir. Bu eklem, kaval kemiğini oluşturan iki kemik ile bu kemiklerin eklem yaptığı talus kemiklerinden oluşan makara şeklindeki eklemdir. Birbirine bakan bu kemik yüzeyler ise kıkırdak yapı ile kaplıdır.

Ayak ile bacağın birleştiği yerde oluşan ayak bileği eklemi çeşitli kemiklerden oluşur. Kemiklerin isimlerine geçmeden önce eklemlerin isimleri bilinmelidir. Ayak bileği eklem isimleri fibulotalar eklem ve tibiotalar eklemdir.

Ayak bileği kemiklerinin isimleri:

Haberin Devamı

Talus

Calcaneus

Os Naviculare Pedis

Os Cuboideum

Birinci ossa Cuneiformia

İkinci ossa Cuneiformia

Üçüncü ossa Cuneiformia

Bu ayak bilek kemikleri haricinde ayakta tarak kemikleri, parmak kemikleri de ayakta ayrı bölgelerde yer alarak ayak iskeletini oluşturmaktadır. Yukarıda verilen ayak bilek kemikleri ise tıbbı isimle genel olarak ossa tarsalia kemikleri olarak geçer. Bu ayak bilek kemikleri iki sıra üzerine dizilmiştir.

Birinci sırayı ossa tarsi proximalia sırası oluşturur. Bu birinci sırada talus ve calcaneus kemiği yer alır. İkinci sırayı ise ossa tarsi distalia sırası oluşturur. Geriye kalan kemikler ise bu ikinci sırada yer alır.

Ayak iskeletinin tamamında bilek kemikleri, tarak kemikleri ve parmak kemikleri olmak üzere toplam 26 adet ayrı kemik ayrı yerlerde görevlerini sürdürür.

Ayak Bileğinde Görülen Rahatsızlıklar

Ayak bileğinde çok fazla rahatsızlık meydana gelebilir. Bu rahatsızlıklar ayak bileğini oluşturan eklemler ya da toplam sayısı 26 adet olan kemiklerden dolayı olabilir. Bununla birlikte ayakta yer alan topuk kemikleri, tendonlar ya da kaslardan dolayı da ayak bileğinde rahatsızlıklar oluşabilir.

Genel olarak ayak bileğinde ve ayakta meydana gelen hastalıklar şöyledir:

Haberin Devamı

Topuk ağrıları

Başparmak eğilmesi

Ayak bileği ya da ayak kireçlenmeleri

Bağ yaralanmaları, sinir sıkışmaları ve kas zedelenmeleri

Çocuklarda meydana gelen düztabanlık ya da çarpık ayaklar

Tırnak batması ve nasır oluşumu

Parmak ve topuk kemiklerindeki zedelenmeler

Tüm ayak ağrıları, şişlikler ve şekil bozuklukları ileri teknoloji ile fizik tedavi ya da diğer yöntemler kullanılarak uzman sağlık kadrosu tarafından çözüme kavuşturulmalıdır.

Yazarlar