Genel Sağlık Bağ Doku Nedir, Tipleri Nelerdir? Bağ Doku Hangi Organlarda Bulunur?

Bağ Doku Nedir, Tipleri Nelerdir? Bağ Doku Hangi Organlarda Bulunur?

04.07.2022 - 18:01 | Son Güncellenme:

Bağ doku, hücreler arası madde (zemin maddesi, interselüler madde, matriks), bağ dokusu hücreleri ve fibrillerden meydana gelir. Bu bakımdan bağ doku konusu pek çok insanın ilgisini çeken bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda bağ doku nedir, tipleri nelerdir? Bağ doku hangi organlarda bulunur şeklindeki soruların yanıtlarını sizin için derledik.

Bağ Doku Nedir, Tipleri Nelerdir Bağ Doku Hangi Organlarda Bulunur

Bağ doku konusunda bilgi sahibi olmak isteyenler, bu bilgiye erişim sağlayabilmek için interneti çok yoğun bir şekilde kullanmakta ve zihinlerinde bağ doku konusuyla ilgili sorularına yanıt aramaktadır. Bu yönüyle çok önemli bir konu olma niteliği arz etmektedir.

Haberin Devamı

Bağ Doku Nedir?

Bağ doku; mezenşimal kökenli, dokulararası alanları doldurmakta olan en temel dokular arasında yerini almaktadır. Bağ doku, hücrelerarası boşlukları doldurmakta olup hücreleri birbirlerine bağlama görevini üstlenir. Vücudun enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar ve çeşitli nedenlerle meydana gelen hasarlanma durumunda onarılmaları gerçekleştirir. Epitel dokusunun hemen altında yerini almaktadır. 

Bağ Doku Tipleri Nelerdir? 

Bağ dokusunu meydana getiren hücreler, zemin maddesi ve fibriller vücutta farklı şekilde gevşek veya sıkı şekilde yerleşmelerine göre sınıflara ayrılmaktadır. Bunlar şöyledir:

 - Embriyonik bağ dokusu ,

 - Ergin bağ dokusu,

 - Elastik bağ doku,

 - Gevşek bağ doku,

 - Sıkı bağ doku,

Haberin Devamı

 - Düzensiz sıkı bağ doku,

 - Düzenli sıkı bağ doku,

 - Muköz bağ dokusu

 - Mezenkim dokusu

 - Retiküler bağ dokusu

 - Adipöz dokusu 

Bağ Doku Hangi Organlarda Bulunur? 

Bağ dokusu; lifler (teller) , hücreler, temel madde olmak üzere üç yapıdan oluşmaktadır. Embriyonik bağ dokusu gelişim göstermekte olan, embriyoda ilk oluşan bağ dokusu tipi olma özelliği taşımaktadır. Bağ dokularının bulunduğu bölgeler ve organlar şu şekilde sıralanabilir: 

 - Kemiği kasa bağlayan tendonlar,

 - Kemiği kemiğe bağlayan ligamentler,

 - Akciğerler,

 - Trake (soluk borusu),

 - Karaciğer,

 - Dalak.

Yazarlar