Sağlık Bitkisel Yağlar Nelerdir? Bitkisel Yağların Faydaları, Kullanım Şekilleri Ve Görevleri Nelerdir?

Bitkisel Yağlar Nelerdir? Bitkisel Yağların Faydaları, Kullanım Şekilleri Ve Görevleri Nelerdir?

09.12.2020 - 12:35 | Son Güncellenme:

Tamamen organik olan bitkisel yağlarda karbonhidrat ve kolesterol bulunmaz. Donmuş yağ oranı da düşük olduğu için sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından sıklıkla tüketilir. Özel işlemlerden geçirilerek elde edilen yağlardan en çok kullanılanları ay çiçek ve zeytinyağıdır. Bitkisel yağların faydaları, görevleri ve kullanım şekilleri nelerdir? Hangi hastalıklara iyi gelir? Sizin için detaylı bir şekilde derledik.

Bitkisel Yağlar Nelerdir Bitkisel Yağların Faydaları, Kullanım Şekilleri Ve Görevleri Nelerdir

Bitkisel yağların ortak özelliği kalp damar sağlığına iyi gelmesi ve sindiriminin kolay olmasıdır. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu yağlardan bazıları cilt bakımında ve masajlarda da kullanılır.

Bitkisel Yağlar Nelerdir?

1- Zeytinyağı
2- Ayçiçek yağı
3- Acı Badem yağı
4- Biberiye yağı
5- Avokado yağı
6- Ceviz yağı
7- Buğday yağı
8- At kestanesi yağı
9- Kabak çekirdeği yağı
10- Sarı kantaron yağı
11- Keten tohumu yağı
12- Nar çekirdeği yağı
13- Tarçın yağı
14- Susam yağı

Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?

1- Zeytinyağı:

Ay çiçek yağı ile birlikte en çok tüketilen yağlardan biridir. Hafiftir ve sindirimi kolaydır. Karaciğeri temizler. Haricen kullanıldığında cildi nemlendirir ve sivilcelerin çok daha kısa bir süre içerisinde geçmesini sağlar.

2- Ayçiçek yağı:

Enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.

3- Acı Badem Yağı:

Boğazı yumuşatır, inatçı öksürükleri keser. Kaygı ve stresi azaltan acı badem yağının mide sağlığına da iyi gelir.

4- Biberiye Yağı:

Dikkat eksikliğini giderir ve hafızayı güçlendirir.

5- Keten Tohumu Yağı:

Tokluk hissi verir ve bağırsak florasını korur.

6- Ceviz Yağı:

Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Saç ve cilt sağlığına da iyi gelir.

7- Susam Yağı:

Kötü kolesterolü düşürdüğü için kalp damar hastalıklarına karşı korur.

Bitkisel Yağların Kullanım Şekilleri ve Görevleri Nelerdir?

1- Zeytin yağı:

Zeytin yağı yemeklerde ve salatalarda sıklıkla kullanılır.

2- Ayçiçek yağı:

Genellikle kızartmalarda kullanılan ay çiçek yağı, ağız ülseri olarak bilinen dil ve diş eti yaralarının tedavisinde de etkilidir.

3- Acı Badem Yağı:

Cilt çatlaklarının ve göz çevresinde oluşan mor halkaları gidermek için kullanılır. Acı bademden yapılan masaj yağları selüloit oluşumunun önüne geçer.

4- Biberiye Yağı:

Masajlardan en çok tercih edilen yağlardan biridir. Ayak mantarlarını geçirir. Rahatlatıcı bir etkiye sahip olan biberiye yağı hem haricen hem de dahilen kullanılabilir.

5- Ceviz yağı:

İçildiğinde zindelik verir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Haricen kullanıldığında güneş lekelerine karşı korur.

6- Susam yağı:

Papatya ve acı badem yağı ile karıştırılarak cilde sürülebilir.

 

Yazarlar