Genel Sağlık Boy Kilo Endeksiniz Normalin Dışındaysa Bu Rahatsızlıklar Sizi Bekliyor Olabilir

Boy Kilo Endeksiniz Normalin Dışındaysa Bu Rahatsızlıklar Sizi Bekliyor Olabilir

20.07.2023 - 15:54 | Son Güncellenme:

Obezite prevalansı ve obeziteye bağlı hastalık yükleri dünya çapında artmaktadır. DSÖ, küresel olarak 650 milyondan fazla obezite hastası olduğunu tahmin etmektedir. Büyük gözlemsel çalışmalara göre obezite, hastalıksız yaşamda 3-8 yıllık bir azalma ile ilişkilidir ve sağlıklı kilolu kişilerle karşılaştırıldığında yaklaşık 1,3 kat fazla erken ölüm riski vardır. Obeziteden ve getirdiği hastalıklardan kurtulmak için en başta Vücut Kitle Endeksini bilmek gerekmektedir. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.

Boy Kilo Endeksiniz Normalin Dışındaysa Bu Rahatsızlıklar Sizi Bekliyor Olabilir

BMI yani Vücut kitle indeksi, vücut ölçünüzü hesaplamak için boyunuzu ve kilonuzu kullanır. BMI, vücut ölçüsü için bir kılavuzdur.

Haberin Devamı

Sağlıklı Vücut Kitle İndeksi (BMI) Nedir?

Vücut Kitle İndeksi, yaşınıza ve boyunuza göre belirlenen bir dizi vücut yağ yüzdesidir. Tipik olarak, BMI'si 18,5 ile 25 arasında olan kişiler sağlıklı bir yüzdelik dilimde kabul edilir. VKİ'si 18,5'in altında olanlar zayıf, BKİ'si 25-30 arasında olanlar ise fazla kilolu olarak kabul edilir. BMI 30 veya daha yüksek olan kişiler obez ve hastalık için yüksek risk altında demektir.

BMI ölçümleri çoğu insan için standart olsa da, bazen kuralın istisnaları vardır. Örneğin, sporcular ve daha yüksek düzeyde kas kütlesine sahip kişiler, yüksek zindelik seviyelerine rağmen onları aşırı kilolu veya hatta obez olarak belirleyen bir BMI hesaplaması oluşturabilir. Sporcuların sağlıklı bir vücut yağ dengesini koruduklarından emin olmak için doktorlarıyla konuşmaları önemlidir. BMI’ı etkileyen bazı faktörler şunlardır;

Haberin Devamı

Yaş: BMI seviyesi yaşlandıkça daha çok artmaktadır.

Cinsiyet: Erkekler ve kadınlar farklı yağ seviyelerine sahiptir. Yağ genellikle vücudun farklı yerlerinde de bulunur.

Etnik Köken: BMI, belirli etnik gruplar için farklıdır. Asya kökenli insanlar daha küçük bir çerçevede daha fazla vücut yağına sahip olabilir, bu nedenle bu grup için sağlıklı bir BMI aralığı daha düşük olacaktır. Maori veya Pasifika olan insanlar genellikle daha yüksek kemik yoğunluğuna ve daha fazla kas kütlesine sahiptir. Bu grupta sağlıklı bir BMI aralığı daha yüksek olacaktır.

Boy Kilo Endeksiniz Normalin Dışındaysa Bu Rahatsızlıklar Sizi Bekliyor Olabilir

Boy Kilo Endeksiniz Normalin Dışındaysa Bu Rahatsızlıklar Sizi Bekliyor Olabilir?

Taşıdığınız vücut yağı miktarı söz konusu olduğunda, riskler yüksektir. Obezite ve yüksek vücut yağı seviyeleri çeşitli sağlık sonuçları taşır ve genel sağlığınızı ve yaşam kalitenizi etkileyebilir. Bunlar;

Yüksek kan basıncı,

Yüksek kolesterol seviyeleri,

Diyabet,

Kalp hastalığı,

Felç,

Safrakesesi rahatsızlığı,

Kireçlenme,

Uyku apnesi,

Kronik inflamasyon ve ağrı,

Bazı kanser türleri,

Anksiyete ve depresyon gibi ruhsal bozukluklar,

Artan ölüm riski olarak tanımlanır.

Yıllık fizik muayeneniz sırasında doktorunuz genellikle boyunuzu ve kilonuzu ölçer. Bu bilgilere dayanarak, BMI'nizi oluştururlar. Doktorunuzun ziyaretleri arasında, kendinizi tartarak ve güncel ölçümler için bir BMI hesaplayıcınızı kullanarak BMI'nizi kendi kendinize izleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

Çocuklar ve Gençler İçin BMI Ölçümü Nasıl Yapılır? 

Çocuklar ve gençlerin BKİ'leri, yetişkin BKİ'leri ile aynı formül kullanılarak ölçülür. Ancak yaş ve cinsiyet dikkate alınmalıdır. Bu, çocukların gelişimi boyunca BKİ'lerde ölçekleri etkileyebilecek farklılıklardan kaynaklanır. Çocuğunuzun çocuk doktoru ile BMI'leri değiştikçe ve yaşlandıkça ne beklemeleri gerektiği hakkında bilgi almalısınız.

Kimler BMI Kullanmamalıdır? 

Bazı insanlar mutlaka BMI ölçülerine uymalıdır. Örneğin;

Kalp yetmezliği gibi vücudundaki sıvı dengesini etkileyen kalp rahatsızlığı olan kişiler,

Çok kaslı olan insanlar,

10 haftadan fazla hamileliği süren kadınlar,

2-19 yaş arası çocuklar ve gençler, (Ayrıca büyüme çizelgesi de kullanılmalıdır.)

2 yaşın altındaki bebekler mutlaka BMI çizelgesine dahildir.

Haberin Devamı

Sağlıklı Bir BMI Nasıl Korunur?

Yeni başlayanlar için haftada 150 dakika orta yoğunlukta aerobik aktivite veya 75 dakika şiddetli yoğunlukta aerobik aktivite önerilmektedir. Hidratlı kalmak ve dengeli bir diyet yemek eşit derecede önemlidir. BMI'niz olması gereken yerde değilse, kalori alımınızı azaltmalı ve egzersizlerinizi arttırmalısınız.

Yazarlar