Sağlık Bu Aralar Boğazınız Ağrıyor İse: Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

Bu Aralar Boğazınız Ağrıyor İse: Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

20.07.2023 - 11:15 | Son Güncellenme:

Boğaz ağrısı bazen hastalıkların belirtisi şeklinde ortaya çıkarken bazen de direk bir hastalık şeklinde meydana gelebilmektedir. Sıklıkla kış aylarında meydana gelebilmekte olan boğaz ağrıları için ise doğal bitkileri kullanarak tedavi edilmesi mümkün olmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bu Aralar Boğazınız Ağrıyor İse: Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

Hastalıkların içerisinde en zorlu geçen belirtilerden birisi de boğaz ağrıları olarak bilinmektedir. Boğazın ağrıması bakterilerden veya virüslerden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Özellikle enfeksiyona bağlı olarak da boğaz ağrısının görüldüğü söylenebilir. Grip veya soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda ise en yaygın olarak rastlanılan belirtilerden birisi boğaz ağrısıdır.

Haberin Devamı

Boğaz Ağrısının Görülme Nedenleri

Boğaz ağrısı çeşitli etkenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Boğaz ağrısının en fazla görülmekte olan nedenlerinden birisi de enfeksiyon kaynaklı olabilir. Evde uygulanan basit yöntemlerle de boğaz ağrısının geçirilmesi mümkündür. Boğaz ağrısının kontrol altına alınmaması durumunda ise; konuşmak, yemek yemek hatta nefes almak bile zor bir hale gelebilmektedir. Boğaz ağrıları virüslerden veya bakterilerden kaynaklı olarak görülmektedir.  

Boğazım Çok Ağrıyor Diyorsanız İlaç Kullanmadan da Geçirebilirsiniz 

Genel olarak soğuk havalarda boğaz ağrıları oldukça sık olarak görülmektedir. Boğazınızda bir ağrı hissediyorsanız veya yutkunmakta zorluk yaşıyorsanız ilaç kullanmanıza gerek kalmadan evde bulunan doğal ürünlerle ağrınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısı oldukça zorlu bir süreç olarak ifade edilebilir. Boğazınızın ağrıma şiddetine bağlı olarak yiyecekleri yutmanız, nefes alabilmeniz oldukça güç olabilir. Boğazım çok ağrıyor diyorsanız evde bulunan bitkisel ürünlerle ağrınızı geçirebilirsiniz.

Bu Aralar Boğazınız Ağrıyor İse: Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

Boğaz Ağrısında Bol Sıvı Tüketilmelidir 

Boğazınız ağrıyorsa ilk aşamada ilaç kullanmadan önce bitkisel yöntemleri kullanarak tedavi seçeneği değerlendirilebilir. Boğaz ağrısı bulunan kişilerin evinde bulunan bitkilerle çay yaparak tüketmesi tavsiye edilir. Aslında boğaz ağrısı olan kişiler tarafından yüksek oranda sıvı tüketilmelidir.

Sıvı tüketiminin, boğaz ağrısının geçmesi için önemli bir etken olduğu söylenebilir. Sizin de eğer boğazınız ağrıyorsa gün içerisinde mümkün olduğunca sıvı tüketmeye özen göstermeniz gerekir. Özellikle bitkisel çayların boğaz ağrısının getirici bir etkisi bulunur. Yapılan bitki çaylarının çok soğuk veya çok sıcak olacak şekilde tüketilmemesi gerekir. Tüketilen içecekler için önerilen sıcaklık ise ılık olarak ifade edilebilir.

Doğal Bitkiler ile Boğaz Ağrısını Geçirebilirsiniz

Boğaz ağrısı en fazla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Herkesin başına gelebilecek olan boğaz ağrısının tedavisinde ise neredeyse her evde bulunan doğal bitkilerin kullanılması tercih edilir. Özellikle kullanılan bazı bitkisel çayların boğaz ağrısını hafifletici bir etkiye sahip olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı
  • Adaçayı,
  • Ihlamur,
  • Limonlu ve ballı ılık su,
  • Sarımsak,
  • Zencefil çayları,
  • Hatmi kökü, 
  • Yeşil çay,
  • Meyan kökü,
  • Çemen otu ,
  • Ekinezya çayı ve 
  • Kekik çayı boğaz ağrısı için en etkili doğal bitkiler arasında yer almaktadır.

Boğaz ağrısından kaynaklı olan iltihabı azaltmaya yönelik olarak ekinezya çiçeği, zencefil ve karanfil karışımı da sıklıkla tüketilir. Boğazınızda bir ağrı hissettiğiniz de öncelikli olarak ilaç kullanmak yerine bitkisel yöntemlerle ağrıyı geçirmeyi deneyebilirsiniz.

Ancak boğaz ağrısının ilerlemesine ve şiddetine bağlı olarak kullanılan bitkisel yöntemler, tedavi için yeterli olamayabilir. Bu durumlarda ise kişinin öncesinde doktora danışmasında fayda vardır.

Bu Aralar Boğazınız Ağrıyor İse: Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Birbirinden Etkili 16 Doğal Bitki

Doğal bitkilerin birçok farklı amaç için kullanıldığı bilinmektedir. Boğaz ağrılarının iltihaplanmaya bağlı olarak görülebildiği bilinmektedir. Kullanılan doğal bitki çaylarının ise iltihaplanmalara karşı tedavi edici bir özelliği bulunur. Özellikle bazı bitkilerin boğaz ağrısına karşı birbirinden etkili olduğu da söylenebilir.

Haberin Devamı

Boğaz ağrısına iyi gelen bitkileri kaynatarak çayını yapabilir ve ılıdıktan sonra içebilirsiniz. Boğazınızdaki rahatsızlığı geçirecek ve boğazınızı rahatlatacak olan bitkiler;

1- Hatmi kökü: Hatmi kökünün boğaz ağrısını geçirmek için oldukça etkili bir bitki olduğu bilinmektedir. Hatmi çiçeğinin özellikle Ortaçağdan bugüne kadar boğaz ağrısının tedavisinde kullanılmakta olduğunu söylemekte mümkündür. 

2- Ekinezya: Boğaz ağrısının tedavi edilmesinde en fazla tercih edilmekte olan bitkilerden birisi de ekinezya olarak bilinmektedir. Ekinezyanın boğaz ağrısını hafifletici bir etkiye sahip olduğu ve rahatlatıcı bir etkisi bulunduğu söylenebilir. 

3- Adaçayı: Boğaz rahatsızlıklarının tedavisinde en fazla kullanılan bitkilerden birisi de adaçayıdır. İnflamatuar durumların tedavisi için de kullanılabilir. 

4- Papatya çayı: Papatya çayının iyileşmek için sıklıkla kullanıldığı söylenebilir. Ağrı kesici özelliği bulunan papatya çayının aynı zamanda enfeksiyonla mücadele içinde faydalı olduğu söylenebilir. 

Haberin Devamı

5- Nane Çayı: Boğaz için en faydalı olan bitkilerden birisi de nane olarak bilinir. İçerisinde bulunan anti- enflamatuar bileşik sayesinde rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Aynı zamanda nanenin boğazı uyuşturucu bir özelliği de bulunmaktadır. Böylece ağrı kesici özelliği de olduğu söylenebilir.

6- Tarçın: Boğaz ağrısı için kullanılan bitkisel yöntemlerden birisi de tarçındır. Tarçın sade olarak tüketilebileceği gibi farklı bitki çaylarıyla birlikte de kaynatılarak tüketilebilir. Antibakteriyel özelliği sayesinde boğaz ağrısını geçirici bir özelliğe sahiptir.

7- Hindistan Cevizi Yağı: İltihabı azaltmaya yardımcı olan ve enfeksiyonla mücadele de kullanılan Hindistan cevizi yağının aynı zamanda ağrı kesici bir özelliği de bulunmaktadır. Ağrı kesici olarak kullanılan Hindistan cevizi yağının boğaz ağrısına karşı da oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

8- Limon Suyu: Vücut için birçok faydası bulunan limonunda boğaz ağrısı için birebir etkili olduğu söylenebilir. Boğazınızın ağrısını hafifletebilen oldukça ferahlatıcı bir içecektir.

9- Elma sirkesi: Boğazdaki mikropların öldürülmesi ve boğazın rahatlatılması için kullanılabilecek doğal çözümlerden birisi de elma sirkesidir. Oksimel olarak da bilinen elma sirkesi bal ile tatlandırılarak da kullanılabilir.

10- Meyan Kökü: Boğaz ağrısı için kullanılan bitkilerden birisi de meyan köküdür. Meyan kökünün aspirine benzer bir içeriği bulunduğu ve boğaz ağrısını geçirebileceğini söylemek mümkündür. Üstelik nefes borusunu açma özelliğine sahip olan meyan kökünün boğaz ağrısını büyük bir ölçüde hafiflettiği bilinmektedir.

11- Bal: Boğaz ağrısını hafifletmek için kullanılan doğal yöntemlerden birisi de baldır. Boğazınızı yumuşatma özelliği bulunan balın, direk tüketilebileceği gibi sıcak suyla karıştırılarak da tüketilmesi mümkün olmaktadır.

12- Ihlamur: Demleyerek tüketeceğiniz ıhlamur da boğaz ağrısına karşı etkilidir. Aynı zamanda ıhlamur çayının içerisine biraz bal ekleyerek tüketmeniz durumunda boğaz ağrısına karşı iyi geleceği söylenebilir. 

13- Kekik Çayı: Kekikleri demleyerek çay yapabilir ve ılıdıktan sonra tüketebilirsiniz. Böylece boğaz ağrınızı hafifletebilirsiniz.

14- Zencefil Çayı: Antibakteriyel etkilere sahip olan zencefil çayının boğaz ağrılarını hafifletebilen bir bitki olduğu da söylenebilir.

15- Yeşil çay: Yeşil çayında boğaz ağrısına karşı iyileştirici bir özelliği bulunur. Boğazınızın kaşıntısını alabileceği gibi ağrısını da alarak rahatlatıcı bir özellik oluşturabilir. 

16- Sarımsak Suyu: Sarımsak, doğal bir antibiyotik olarak kullanılabilmektedir. Boğazınızı rahatlamak için sarımsağı istediğiniz şekilde tüketebilirsiniz.

Boğazınız Ağrıyorsa Bunlara Dikkat Edin 

Boğaz ağrısı için farklı nedenlerin etkili olduğu bilinmektedir. Boğazda görülen ağrı ve şişliğin en etkili nedenleri; enfeksiyonlar, alerjik rahatsızlıklar, guatr, reflü ve panik atak olarak bilindiği söylenebilir. Boğazınızın ağrıması durumunda içeceğiniz içeceklerin sıcaklığına da dikkat etmeniz gerekir.

İçeceklerin çok sıcak olarak veya çok soğuk olarak tüketilmesi durumunda boğazınıza zarar verebileceğini unutmamanız gerekmektedir. Boğaz ağrınızın şiddetli ve uzun süreli devam etmesi durumunda ise doktora danışmayı ihmal etmemeniz gerekmektedir.

Yazarlar