Yaşam Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf! Bir banka monte edildi: 'Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz'

Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf! Bir banka monte edildi: 'Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz'

23.03.2024 - 06:55 | Son Güncellenme:

Geçmişten günümüze ulaşan birçok belge tarihi anlamamıza yarıyor. Bugün kayıt altına aldığımız her şey de gelecek nesillere bize dair izler bırakacak. Filozof Jonathon Keats tarafından üretilen 'Milenyum Kamerası' da geleceğe bırakılan bir belge olacak ancak tek bir farkla!

Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf Bir banka monte edildi: Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Bir bebeğin büyüme serüvenine, bir fidanın nasıl dallanıp budaklandığına ya da bir durumun zaman içinde nasıl değiştiğine şahitlik edebilirsiniz. Bunun için uzaklara bir yere kamera kurmak ya da dönem dönem kamera karşısına geçip gelişmeleri kayıt altına almak yeterli. Genelde sosyal medyada sıkça rastladığımıZ bu tip değişim videoları büyük bir beğeniyle izlenir. Çünkü bir şeyin değişimi görmek çoğu zaman oldukça büyüleyici kabul edilir. 2023 yılının sonlarına doğru Arizona’nın Tucson kentinde, filozof Jonathon Keats da bu hisse çok yakın bir fikirle yola çıktı. İşte çekimi tam 1000 yıl sürecek fotoğrafın ve tarihe ışık tutacağına inandığı o projenin hikâyesi.

Haberin Devamı

Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf Bir banka monte edildi: Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz

FOTOĞRAFIN HAZIRLANMASI 1000 YIL SÜRECEK

Genellikle büyük ölçekli düşünce deneyleri yaratmasıyla bilinen kavramsal sanatçı Jonathon Keats'in aklına kısa bir zaman önce yeni bir fikir geldi: ABD'de bir bölgenin değişimini, sonrasında orada yaşayacağı düşünülen insanlar için kayıt altına almak. Jonathon Keats tarafından hayata geçirilen olağanüstü projeye 'Milenyum Kamerası' adı verildi. Bu kamera yalnızca bir kez fotoğraf çekecek ancak bu fotoğrafın hazırlanması tam 1000 yıl sürecek.

Keats'in tahminlerine göre insanlar kamerayı açtığında fotoğrafta yüzlerce yıl içinde o bölgede meydana gelen her değişikliği gözlemleyebilecek.

Sıradan bir fotoğraf makinesinden ziyade kavramsal bir sanat eseri olarak nitelendirilen bu kamera, iğne deliği prensibine dayanıyor. Dışı silindir formunda ve bakır kaplı olan, hemen ilk katmanı 24 ayar altın bir tabakayla kaplanmış bu kamera tamamen özel pigment ve boyalardan yapıldı.

Haberin Devamı

Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf Bir banka monte edildi: Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz

BİR BANKIN YANINA MONTE EDİLDİ

Milenyum kamerası ABD'nin Arizona eyaletinde sıradan bir bankın yanındaki direğe monte edildi. Kameranın yanı başında bulunan duyuru panosu, projenin amacını anlatıyor ve insanları geleceğe dair düşünmeye davet ediyor.

Jonathan Keats tarafından kısa sürede hayata geçirilen bu projenin gerçekleşmesi ve günü geldiğinde açılıp içindekilere bakılması muhtemelen bugün yaşayan kimse tarafından görülemeyecek. 'Milenyum Kamerası' fikrini duyanların aklına gelen ilk soru da bu oldu: Projenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini nasıl bileceğiz?

Kameranın yaratıcısı, bu belirsizliği kabul etti. Hatta kameranın bin yıl sonra ortalıkta olamayabileceğini, doğa güçlerinin ya da insanların bu kameraya nasıl bir müdahalede bulunacağını bilmediğinin de altını çizdi. Ancak Keats'in bildiği dahası bu fikri hayata geçirmeden önce düşündüğü tek şey, çoğu insanın gelecekte yaşayacaklarımıza dair karamsar bir bakış açısına sahip olduğu. Keats bu projeyle daha olumlu bir bakış açısı yaratmayı ve gelecekle ilgili iyi hayaller kurmayı başarabilmemiz gerektiğini anlatmak istediğinin altını çizdi.

'DÜNYANIN HER YERİNE KURULABİLİR'

Jonathan Keats bu fikrini de şu cümlelerle açıkladı: "İnsanların 1000 yıl sonra Arizona'daki Tucson'un bugün gördüğümüzden çok daha kötü bir versiyonunu görebileceğini hayal etmeleri kolay ama bunu hayal edebiliyor olmamız kötü bir şey değil. Aslında bu iyi bir şey, çünkü bunu hayal edebilirsek başka neler olabileceğini de hayal edebiliriz. Bu da bizi geleceğimizi şekillendirmek için harekete geçmeye motive edebilir."

Haberin Devamı

Çekimi 1000 yıl sürecek fotoğraf Bir banka monte edildi: Ulaşıp ulaşmadığı bilemeyeceğiz

Son olarak bu projenin dünyanın pek çok yerinde kurulabilir olduğunu söyleyen Keats, bu tür kameraların gelecek nesiller için geçmişte dünyanın nasıl bir yer olduğunu hayal etmeleri için önemli bir adım olduğuna inanıyor.

Kamera belki 'hayatta kalır' belki de kalmaz ancak eğer biri bir gün bu kameranın içindeki görüntüleri bulabilecekse belki de denemeye değer.

Yazarlar