Sağlık Çikolata Kisti Ameliyatı (Endometriozis) Nasıl Yapılır? Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata Kisti Ameliyatı (Endometriozis) Nasıl Yapılır? Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

08.09.2021 - 13:25 | Son Güncellenme:

İnsan vücudunda oluşabilecek pek çok kist türü bulunmaktadır. Bunlardan birisi de endometriozis hastalığı sonucu oluşan bir kist türüdür. Pek çok kadında rastalanılan bu hastalık merak edilen ve araştırılan hastalıklardan birisidir. Peki çikolata kisti ameliyatı (endometriozis) nasıl yapılır? Çikolata kisti tedavisi nasıl yapılır? Sizlere çikolata kisti hakkında merak edilenleri detaylıca derledik.

Çikolata Kisti Ameliyatı (Endometriozis) Nasıl Yapılır Çikolata Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır

Yumurtalıklar kadınlar için önemli bir rol oynamaktadır. Endometriozisin ise yumurtalıklarda bulunması yumurtalıkları olumsuz yönde etkilemektedir.

Haberin Devamı

Çikolata Kisti Ameliyatı (Endometriozisin) Nasıl Yapılır?

Kadınlarda yer alan yumurtalıklar yumurta üretimi dışında pek çok hormon salgılaması açısından büyük önem taşımaktadır. Rahim içi zarının, diğer bir anlamı ile endometrium tabakasının rahim dışında vücudun herhangi bir yerinde oluşmasına endometriozisin adı verilmektedir.

Endometrium dokusu adetten sonra kalınlaşarak bebeğin yerleşmesini sağlar ve her adet dönemin atılarak yenilenmesini sağlar. Bu dokunun yumurtalıklarda bulunması aynı şekilde adet benzeri kanamalara da yol açmaktadır. Bunun sonucunda yumurtalık içinde koyu renkli kan birikmesi sonucu çikolata kistine yol açmaktadır.

Çikolata kistinin cerrahi müdahalesi kapalı olarak yapılmaktadır. Bu durum hem sonuç açısından hem de hasta rahatlığı açısından karın açılarak yapılmasına göre daha kolaydır. Ameliyat esnasında çikolata kistleri yumurtalara zarar vermeyecek şekilde çıkarılır, yapışıklıklar açılır ve diğer endometriozis odaklar yok edilir. 

Haberin Devamı

Bir şikayeti olmayan ve muayene sırasında ortaya çıkan çikolata kistleri bir süre takip edilmelidir. Ca125 değeri yüksek ise veya kistin büyüklüğü santimetrenin üzerinde olması durumunda ameliyat yapılabilmektedir. Ameliyat yapılmadan önce yumurtalık kapasitesi ultrason AMH ölçümü ile değerlendirilir. Yumurta kalitesi düşük kadınlarda ve çocuksuz kadınlarda ise bu ameliyattan kaçınılmaktadır.

Çikolata Kisti tedavisi Nasıl Yapılır?

Çikolata kisti tedavisinde kalıcı bir çözüm bulunmamaktadır. Hangi tedavi yapılır ise yapılsın bireysel farklılıklar göstermektedir. Endometriozisin yıllık tekrarlama sıklığının % olmasından dolayı süre uzadıkça risk de artmaktadır.

Bu hastalıkta ilaç tedavisi ve cerrahi tedavisi yöntemlerinin amacı şiddetli olan ağrıları gidermek ve var ise kısırlığı ortadan kaldırıp kadınların hamile kalınabilmesini sağlamaktır. Hastanın şiddetine, neden olduğu sorunlara ve hastaların genel özelliklerine bakılarak ise tedavi yöntemi uzman doktorlar tarafından belirlenmektedir. 

Yazarlar