Sağlık Depresif Bozukluk Nedir, Neden Olur? Kimlere Depresif Denir?

Depresif Bozukluk Nedir, Neden Olur? Kimlere Depresif Denir?

13.03.2021 - 11:37 | Son Güncellenme:

Kişiler hayatlarında yaşadıkları ağır bir travma sonucu veya sevdikleri birini kaybetme durumunda üzgün olabilirler. Bunlar yaşanan durumun ağırlığına göre normal kabul edilen duygu durumudur. Belirli bir süre sonra üzüntünün dozu azalır ve kişiler normal yaşamlarına dönerler. Depresif bir durumda ise kişi sürekli olarak mutsuz ve keyifsiz hisseder. İşte, tüm detaylar...

Depresif Bozukluk Nedir, Neden Olur Kimlere Depresif Denir

Depresif olma hali kişinin yaşamdaki aktivitelerini engelleyecek boyuta gelebilir. Kişinin yaşamdan zevk almasına engel olan bir hastalık durumudur.

Haberin Devamı

 Depresif Bozukluk Nedir?

 Uzun dönemli yaşanan depresyon durumuna depresif davranış denmektedir. Kişiler günlük işlerini, aile ilişkilerini veya sosyal aktivitelerini sürdürmekte zorlanırlar. Depresif ruh hali çeşitli durumların değerlendirilmesine göre farklı isimler almaktadır. Ruh halinin süresi, şiddetinin oranı ve etkilerine göre şu şekilde ayrılmaktadır;

Majör depresif bozukluk

Minör depresyon bozukluk

Kısa depresif bozukluk

Kimlere Depresif Denir?

 Dönemsel olarak ruh hali bozulan kişilere depresif demek yerine depresyonda demek doğru olacaktır. Ama bu durum uzun soluklu devam ediyorsa ve bazı belirtiler varsa bunu yaşayan kişilere depresif denir. Depresif ne demek diye sorulduğunda aşağıda belirtilen davranışları gösterenlere depresif denebilir. Depresif ruh halinin belirtileri;

Haberin Devamı

İşten ve mesleğinden keyif almama hali

İnsanlarla iletişim kurmaktan kaçınma ve yalnız kalma eğilimi

Uzun süreli mutsuzluk duygusu yaşamak

Hobilerinden ve günlük aktivitelerinden uzaklaşmak

Yemek yeme düzeninin ve oranının değişmesi

Odaklanma sorunu yaşamak ve kafa karışıklığı

Uyku kalitesinin düşmesi 

Cinsel isteksizlik

Sürekli halsiz ve bitkin hissetme durumu

Kişisel bakımını ihmal etme

Kendini acımasızca yargılama ve özgüven eksikliği yaşama

Olaylara kötümser yaklaşma 

 Depresif Bozukluk Neden Olur?

 Depresif ruh halinin ortaya çıkmasının çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu nedenler biyolojik yapıdan kaynaklanabileceği gibi psikolojik veya sosyal nedenlerden olabilir. Ayrıca her kişinin olayları kabullenme şekli ve gücü birbirinden farklıdır. Bazı kişiler yaşanan olaylardan çok fazla etkilenebilirler. Olaylarından üstesinden gelme konusunda zorluk yaşayan kişilerin, ruh hali çok fazla etkilenebilir. Bu durum depresif ruh hali yaratır.

 Mevsim geçişlerinde kişiler depresif bir ruh hali yaşayabilirler. Kış dönemlerinde bu duruma daha fazla rastlamak mümkündür. Ayrıca doğum sonrası, depresyon yaşama olayına da çok sık rastlanmaktadır. Kişinin biyolojik yapısı bu durumu tetikleyebilir. Hormon yapısında yaşanan değişimler nedenlerden biri olabilir. Bu durumda ilaç tedavisi etkili olacaktır.

Haberin Devamı

 Depresif Bozukluk Tedavisi

 Hastalığın seyri sırasında bir takım ataklar yaşanabilir. Bu durumda hastanın en kısa zamanda tedaviye başlaması doğru olacaktır. Bu tedavi sırasında uzman bir doktor tarafından teşhis konulması ilk aşamadır. Hastalığın derecesine bağlı olarak, doktorun gözetiminde ilaç tedavisine başlanabilir. Ayrıca psikiyatr eşliğinde tedavinin olması etkili olacaktır.

 İlaç tedavisi ile devam eden, psikoterapi çeşitleri ile kişinin sağlığına kavuşması hedeflenir. Hastalığın tedavi edilmemesi durumunda, kişi intihar eğilimi bile gösterebilir. Kişinin ilaçlarını yaklaşık 10 ay süre ile kullanması tavsiye edilir. Ayrıca ilacın düzenli alımı çok önemlidir. Tedavi yarım bırakılırsa, hastalık nüksedebilir.

Yazarlar