Burun ameliyatları ve sigara kullanımı

Herkese Merhabalar,

Kaleme aldığım yeni yazımın konusu; "Burun Ameliyatlarında Sigara Kullanımının Etkisi"

Eminim ki, bu yazıda konu ile ilgili daha önce duymadığınız birçok gerçekle karşılaşacaksınız...

Sigara Kullanımı Burun Ameliyatları İçin Dezavantaj

Sigara dünyada en fazla kullanılan tütün mamullerinin başında geliyor. Dumanında ise 7000’den daha fazla kimyasal bulunuyor. Bu zararlı bileşenler sigara dumanıyla direkt olarak vücuda alınıyor. İçerisinde zehirli maddeler barındıran sigaranın elbette genel sağlığa zararı var.

Haberin Devamı

Dolayısıyla sağlığa zararı olan sigara, her ameliyatta olduğu gibi, burun ameliyatlarında da, hasta açısından ortaya bazı dezavantajlar çıkarıyor. Biz hekimler, sigara kullanımını tabii ki hiçbir zaman tasvip etmiyoruz.

Bırakamıyorsanız, Sınır Getirin!

Sigara kullanımı mümkünse tamamen terk edilmesi gereken bir alışkanlıktır. Fakat diyelim ki sigara kullanmaya devam ediyorsunuz. Bu durumda ameliyat tarihinden haftalar hatta mümkünse aylar öncesinden sigarayı hiç içmemeye, bunu yapamıyorsanız sınırlandırmaya çalışın.

Bizler ameliyatlarımızı planlarken, hastanın her özelliğini, sağlık durumunu detaylı olarak değerlendiririz. Bu noktada sigara kullanan ve kullanmayan hastalara, mevcut duruma uygun olan ayrı açıklamaları yaparız.

Çünkü ameliyat sırasında anestezi uygulaması ile, hastamızın tamamen uyuması gerekir. Anestezi ise, doğal solunumun tamamen durdurulduğu ve hastaya cihaz desteği ile solunumun gerçekleştirildiği bir uygulamadır. Yani bu esnada akciğerlerin doğal işleyişi değil, dışarıdan gelen havayla farklı olarak görevini yerine getirmesi sağlanır. İşte bu noktada devreye sigara kullanımının akciğere yaptığı etki girer. Zarar görmüş bir akciğerin, hastanın uyandırılması esnasında beklenmeyen bir durum yaşatma ihtimali, sigara kullanmayan bir hastaya kıyasla her zaman daha yüksektir.

Sigaranın Faturası: Geç İyileşme

Sigara kullanan bir kişi olarak, ameliyatınızı hiçbir sorun yaşamadan, planlandığı gibi oldunuz. Peki ya ameliyat sonrası iyileşme dönemi???

Haberin Devamı

İşte sigaranın sizlere kestiği fatura burada elinize geçiyor: GEÇ İYİLEŞME…

Deneyimli ve işinde uzman bir cerrahın ellerinde, uygun teknikler kullanılarak yapılan ameliyatlar, sonrası da dahil olmak üzere gayet konforludur. Fakat konforu, cerrah dışında sağlayan başka etkenler de vardır.

Sigara kullanan hastalarda anestezinin etkileri daha uzun sürer. Yaşanma riski olan ağrıların seviyesi yükselir. Bu sebeplerle, ameliyat sonrasında burnunuzda tamponun olduğu dönemde asla sigara içmemelisiniz.

Burun ameliyatı sonrası, burnun içinde oluşan yaraların iyileşmesi, doku onarımı için normalde belirli bir süre gerekir. Sigara kullanımı bu süreyi daha da uzatır. Sigara burundaki mukozalarda ekstra kuruluk yapar.

Ayrıca ameliyat sonrası burunda kısa süreli tıkanıklıklar yaşanır. Oluşan bu tıkanıklıkların ortadan kalkması için oksijen damarlardan buruna daha iyi taşınmalıdır. Bu dönemde sigara içilmesi, oluşmuş tıkanıklığın daha fazla artmasına ve sinüslerin şişmesine yol açabilir. Bu nedenlerle, ameliyattan sonra da sigaradan uzak durmalısınız.

Haberin Devamı

Mümkünse Tekrar Başlamayın Ama…

Bir hekim olarak, ameliyat sonrası tekrar sigaraya başlamanız konusunda sizlere bir süre biçmek istemem. Gönül ister ki, sigaraya bir daha hiç başlamayın. Fakat tüm olumsuzlukları ve olası geç iyileşe ihtimalini göze alarak yeniden sigara içmeyi düşünen hastalar için minimum 1,5 ay sigara kullanmama tavsiyesinde bulunmak isterim. Başarılı geçen bir burun ameliyatının ardından, en az 6 hafta kadar sigaraya hiç yaklaşmamanızı öneriyorum. Her şey sizlerin değerli sağlığı için.

Sağlıklı Günler Dilerim...

Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu