Gençlik aşısı hakkında her şeyi Dr. Cem Hamidi'ye sordum!

Son günlerde adını çokça duyduğumuz gençlik aşısı uygulamasını Dr. Cem Hamidi'ye sordum. Demet Akalın'ın boynuna zarar verdiği söylenen bu işlemin detayları neler? Dr. Cem Hamidi bizim için cevapladı!

Hocam nedir bu gençlik aşısı?

Dr. Cem Hamidi: Aslına bakarsanız tamamen pazarlama ismi. Gençlik aşısı diye bir tıbbi tedavi yok. Her klinik mezoterapi uygulamasına kendince isim takmış. Bir klinik gençlik aşısı diyor başka klinik nem aşısı diyor. Benim kliniğimde bu uygulamanın adı paris ışıltısı. Mezolift duydum, vitamin uygulaması duydum. Örnekler çok yani...

Haberin Devamı

Son günlerde olumsuz çok haber çıktı gençlik aşısı uygulamaları hakkında. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Dr. Cem Hamidi: Gençlik aşısı dediğimiz uygulama yukarıda da söylediğim gibi aslında mezoterapi. Yani yıllardır hasta tedavisinde güvenle kullanılan, dünyada milyonlarca hastaya uygulanmış bir yöntem. Tıbbi bir uygulamanın güvenli olarak yapılabilmesi için hastanın anamnez dediğimiz ön bilgisinin çok iyi alınması lazım. Örnek vermek gerekirse hasta kalbi için eğer yüksek doz kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsa ve kan sulandırıcı kesilmeden bu uygulama yapılırsa kanın pıhtılaşması geç olacağı için işlemden sonra onlarca minik morluk olacaktır. Başka bir örnek verelim. Eğer hastanın lokal anesteziye karşı bir alerjisi var ise ve bu bilgi öncesinde hastaya sorulmazsa işlem öncesi sürülen krem hastaya dokunacaktır. Tabi gençlik aşısı içindeki maddeler de önemli. Hastaya mutlaka herhangi bir maddeye karşı alerjisi olup olmadığı sorulmalı. Eğer karışımın içinde bu maddelerden biri var ise farklı bir ilaç tercih tercih edilmeli.

Bu uygulamayı güvenle yaptırmak isteyenler neye dikkat etmeli?

Dr. Cem Hamidi: Açıkçası benim yukarıda yazdıklarımı genel tıp eğitimi almış her doktor bilir. Problem maalesef merdiven altı olarak tabir edilen, illegal yollar ile ilaca ulaşım sağlayan doktor barındırmayan yerler. Bu bazen bir kuaförün arka odası oluyor, bazen de bir otel odası. Genel tıp eğitimi almamış insanlar dezenfeksiyon konusunda bilgili olmadıkları için uygulama yaptıran kişiye kolayca enfeksiyon kaptırabilir. Daha pek çok risk var.

Haberin Devamı

Bu riskleri biraz daha açar mısınız?

Dr. Cem Hamidi: Öncelikle mezoterapide enjeksiyon yapılan derinlik çok önemli. Nemlendirmede kullandığımız hyaluronik asit diye bir molekül var. Eğer bu dolgu kalınlığında bir molekülse ve deriye çok yakın uygulanırsa günlerce geçmeyen şişlikler olabilir. Yada tam tersi çok derine uygulama yapılırsa hasta tedaviden hiç bir fayda görmeyebilir. Eli bu işe yatkın, bu alanda eğitim almış ve mutlaka hekim tarafından uygulanmalı bu tarz işlemler.

En çok hangi şikayetler için yapılıyor gençlik aşısı?

Dr. Cem Hamidi: Tüm vitamin uygulamalarından tek beklentimiz hastanın cildini daha ışıltılı kılmak. Gözenek küçültmek, nemi geri kazandırmak, cildin elastikiyetinin geri kazandırılması, ince kırışıklıkların azaltılması gibi hasta isteklerini karşılamak için yapıyoruz. Tabi göz altı şikayetlerini de unutmamak lazım.

Göz altına bu tarz uygulamalar yapmanın göze bir zararı olabilir mi ?

Haberin Devamı

Dr. Cem Hamidi: Ehil olmayan ellerde her uygulamanın kötü sonuçlanabileceğini bilmeniz lazım. Ben göz altına uygulama yaparken iğne dahi olmayan çok özel bir enstrüman ile işlem yapıyorum. O kadar ince ve kısa ki morluk riskini sıfıra indiriyor. Tabi göz altına ne kadar ürün enjekte edeceğinizi çok iyi bilmeniz, daha önce dolgu yaptırıp yaptırmadığına hakim olmanız, göz altındaki şişlikleri ve torbalanmayı çok iyi değerlendirerek bu tarz işlemleri yapmak gerekiyor. Uygun hastada göz altı gençlik aşısı harikalar yaratıyor. Biliyorsunuz bizim milli hastalığımız göz altı morlukları.

İşlem nasıl yapılıyor?

Dr. Cem Hamidi: Mezoterapi öncesi hasta yarım saat uyuşturucu kremde bekletiliyor. Krem ve varsa makyaj temizlendikten sonra çok küçük ve ince iğneler ile mezoterapi uygulaması yapıyoruz. Ortalama tüm yüz için 3 ila 5 dakika arası sürüyor. İşlemden sonra hastamızı bekleme odasında buz jeli ile bekletiyoruz. Her hangi bir problem olmadığından emin olduğumuzda hastamızı taburcu ediyoruz. Hastanın cildinin durumuna göre 3-6 seans uygulama yapılabilir. Seans aralıkları 1-2 hafta gibi oluyor.

Bu aşılar sadece yüze mi yapılıyor?

Dr. Cem Hamidi: Hayır. Mezoterapi deri olan her yere yapılabilir. Yüz dışı en sık yaptığımız bölgeler boyun, dekolte, eller ve kulak memesi.