01.10.2007 - 00:00 | Son Güncellenme:
Dilara Koçak
Gut genelde ''zengin hastalığı'' olarak tanımlanır. Bu unvanı almasının sebebi, hastalığın gelişmesinde kırmızı et ve hayvansal proteinin aşırı tüketiminin etkisinden kaynaklanıyor. Aslında durum sadece bundan ibaret değil, çünkü bazı bitkisel kaynaklı besinler de hastalığın tedavisinde sınırlanmak zorunda.
Gut daha çok 40 yaş üstündeki genellikle şişman erkeklerde, alkol ve protein tüketimi fazla olan bireylerde görülür. Gut bazı eklemlerde ağrı, duyarlılık, kızarıklık, şişlik ve ısı artışıyla ani olarak gelişen, şiddetli ataklarla seyredebilen bir hastalıktır. Gut vücudumuzdaki ürik asit fazlalığından oluşur. Pürin içeren besinler vücutta sindirilirken ürik asit oluşur. Ürik asit sağlıklı her bireyin kişilerin kanında bulunan bir yıkım ürünüdür. Ancak kanda düzeyinin yükselmesi, böbreklerden atımının az olması durumunda diz ve ayak baş parmağı eklemleri ve yumuşak dokularda birikerek şiddetli ağrılara sebep olurlar. Ürik asidin fazlalılığı; ürik asidin fazla yapımından, böbreklerden atımının az olmasından, vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanabilir.
Aşırı alkol alımı
Sıkı diyet ve açlık durumuPürin içeriği fazla olan besinlerin fazla miktarda yenmesi
Herhangi bir operasyon geçirmeAni, şiddetli bir hastalık geçirme
Aşırı yorgunlukAşırı stres
Eklem travması, yaralanmaKemoterapi tedavisi
Diüretik etki yaratan ilaçların kullanılması ile ilişkili olabilmektedir.Ürik asitten kısıtlı beslenme programında bunlara dikkat
Ürik asit seviyenizin iyileşmesi ve varsa ilaç tedavinize bağlı olarak listede bazı düzenleme ve değişiklikler hekim ve beslenme uzmanı gözetiminde yapılabilir.Tam yağlı süt, yağlı et suları ve bunlarla yapılmış yemekler ( az yağlı/yağsız tüketilebilir)
Sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç..)Sucuk, pastırma, sosis, salam
Alkollü içeceklerHavyar, midye, kalamar, istakoz, ançuez, sardalya
Leblebi, kuruyemişlerTam yağlı peynirler (az yağlı/yağsız tüketilebilir)
Yağda kızartılmış, kavrulmuş, sos eklenmiş yemeklerKepekli, çavdarlı, yulaflı ekmekler, krakerler( beyaz ekmek ve mısır ekmeği yenebilir)
Hamur işi, börek, çörek, pasta, kurabiye, kek ( yağsız sütten tatlı veya meyveli tatlı tercih edilebilir)Kaymak, krema, mayonez
Hayvansal yağlar(tereyağ, kuyruk yağ..)Av etleri (Kaz, ördek, keklik, bıldırcın, tavşan..)
Kurubaklagiller (8 çorba kaşığı)
Karnabahar, ıspanak, pazı, brokoli, brüksel lahanası, semizotu (8 çorba kaşığı)Bezelye, kuşkonmaz veya mantar (4 çorba kaşığı)
Bulgur (8 çorba kaşığı)NOT: Yukarıda belirtilmiş sınırlı önerilen besinlerden hergün sadece biri tüketilmelidir, liste dışında kalan sebzeler rahatça tüketilebilir.
Hurmanın yararlarıHurma içerik olarak çok çeşitli vitamin ve minerale sahiptir. Lif, yaÇ ve proteinler açısından zengindir. Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır. Hurma ayrıca A vitamini, betakaroten, B1, B2, B6 ve folik asit vitaminlerini de içerir. Diğer meyvelere göre protein içermesi de önemlidir. İftar sofralarının vazgeçilmez yiyeceği hurmanın kalp ve damar hastalıklarından korunmada etkili rol oynadığı, kansere karşı koruyucu olduğu, boğaz ağrısını kestiği, bronşit, öksürük ve soğuk algınlığı şikayetlerini giderdiği bildirilmektedir. Uzun süren açlık sonrası iftarda düşen kan şekerini dengelemesi ve bağırsaklara faydalı lifleri sağlamada en doğru seçimlerden biridir.
Dyt. Sanem APA