Yemek Hazır çiğ köftelere taş çıkartan tarif: Su yerine ekleyince lezzetine lezzet katıyor

Hazır çiğ köftelere taş çıkartan tarif: Su yerine ekleyince lezzetine lezzet katıyor

25.09.2023 - 13:23 | Son Güncellenme:

Türk mutfağına ait geleneksel lezzetler arasında yer alan çiğ köfte evinde yapmayı tercih edenler için çok güzel bir tarifimiz var. Misafirlerinize evde kendiniz hazırlayabileceğiniz çiğ köftenin yapım aşamasında su yerine ekleyeceğiniz o malzeme lezzetine lezzet katıyor…

Hazır çiğ köftelere taş çıkartan tarif: Su yerine ekleyince lezzetine lezzet katıyor

Türk kültürünün ve misafirperverliğinin bir simgesi haline gelen çiğ köfte dışarıda yapılsa da evde yapımı mümkündür. Çeşitli baharatların ve bulgurun bir araya gelmesi ile lezzet şöleni haline dönüşen çiğ köfteyi tam kıvamında tutturmak ise oldukça zordur. İşte hazır çiğ köftelere taş çıkartan o tarif…

Haberin Devamı

Püf noktası maden suyu

Lezzetli mi lezzetli çiğ köftenin püf noktası ise maden suyu. Su yerine ekleyeceğiniz maden suyu çiğ köftenizin daha lezzetli olmasını sağlıyor.

Malzemeler

1 şişe maden suyu

1 su bardağı sıcak su

5 çay bardağı köftelik bulgur

1 adet küçük küçük doğranmış soğan

4 diş sarımsak doğranmış

1 adet doğranmış limon

Tuz

Pulbiber

Karabiber

Kimyon

2 yemek kaşığı isot

2 yemek kaşığı dolusu salça

2 adet rendelenmiş domates

Yapılışı

Köftelik bulgurların üzerine maden suyunu döküp kaşık yardımıyla iyice karıştırın ve ardından 1 su bardağı sıcak suyu dökün 10 dakika kadar dinlendirin.

Köftelik bulgur hariç tüm malzemeleri kabınızın yan kısmında iyice karıştırın

Daha sonra köftelik bulgur ile beraber yoğurarak karıştırın.

Haberin Devamı

Limon kabukları suyunu iyice bıraktıktan sonra kabukları artık köfteden çıkarın .

Köfteniz iyice yumuşadıktan sonra yarım demet küçük küçük doğranmış maydanoz ekleyin ve üzerine 1 su bardağı ısıtılmış sıvıyağ ekleyin ve karıştırın.

Dikkat edin eliniz yanmasın. Yağ ve maydanozda iyice karıştıktan sonra sıkımlar yaparak servis edebilirsiniz.

Çiğ köfte yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Hazır çiğ köftelere taş çıkartan tarif: Su yerine ekleyince lezzetine lezzet katıyor

Çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biridir. Çiğ köfte yapmak sanıldığı kadar zor değildir, ancak bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. İşte çiğ köfte yaparken bilmeniz gerekenler:

- Çiğ köftenin ana malzemesi bulgurdur. Bulguru ıslatmadan önce iyice yıkayın ve süzün. Bulguru ıslatırken sıcak su kullanın ve bulgurun üzerini biraz geçecek kadar su ekleyin. Bulgurun suyu çekmesi için yaklaşık 20 dakika bekleyin.

- Çiğ köftenin diğer önemli malzemesi ise et veya et suyudur. Et kullanacaksanız, yağsız ve sinirsiz kıyma tercih edin. Et suyu kullanacaksanız, tuzsuz ve katkısız olanlardan seçin. Et veya et suyunu bulgura eklerken, bulgurun sıcaklığına dikkat edin. Bulgur çok sıcaksa, et pişebilir veya et suyu buharlaşabilir. Bu yüzden bulgurun ılık olmasını sağlayın.

- Çiğ köftenin baharatları da çok önemlidir. İsteğinize göre acı veya tatlı biber salçası, isot, pul biber, karabiber, kimyon, nane, maydanoz, tuz ve limon suyu kullanabilirsiniz. Baharatları bulgura eklerken, azar azar ilave edin ve iyice yoğurun. Çiğ köftenin lezzetinin oturması için en az yarım saat dinlendirin.

Haberin Devamı

- Çiğ köfteyi şekillendirirken, avucunuzun içine bir miktar çiğ köfte alın ve yuvarlayın. Sonra parmaklarınızla bastırarak uzunlamasına şekil verin. Çiğ köftenin yapışmaması için ellerinizi arada sırada ıslatın.

 

Yazarlar