Genel Sağlık Japonlar keşfetti! Belirtileri kalp krizi gibi, adı kırık kalp sendromu

Japonlar keşfetti! Belirtileri kalp krizi gibi, adı kırık kalp sendromu

13.07.2023 - 15:29 | Son Güncellenme:

Belirtileri kalp krizi ile aynı olan 'kırık kalp sendromu' yaşıyor olabilirsiniz. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı en sık duyulan şikayetler arasında. Japon araştırmacılar keşfetti, Alman doktorlar ölüm riskini açıkladı.

Japonlar keşfetti Belirtileri kalp krizi gibi, adı kırık kalp sendromu

Kırık kalp sendromu kalp fonksiyonlarını bozan hastalıklara sebep olabiliyor. Kırık kalp sendromu yaşayan biri, aşk acısı sebebiyle değil, herhangi bir ayrılığın sonucu olarak ortaya çıkabilecek stres durumunda tetiklenir. Sendromu tetikleyebilecek bazı durumlar uzmanlar tarafından şöyle sıralanıyor:

Haberin Devamı

- Sevilen birinin ölümü

- Operasyonlar (ameliyatlar)

- Doğal afet gibi travmatik deneyimler

- Ciddi hastalıklar

- Şiddetli anlaşmazlıklar

Japonlar keşfetti Belirtileri kalp krizi gibi, adı kırık kalp sendromu

BELİRTİLERİ KALP KRİZİ İLE AYNI

Kırık kalp sendromuna sebep olan olaylar, vücudun stres hormonları salgılamasına neden oluyor. Adrenalin kalp kası hücrelerine zarar vererek fonksiyon kaybına ihtimal veriyor. Bu nedenle kırık kalp sendromunun belirtileri kalp krizine çok benzer: nefes darlığı veya göğüs ağrısı. Almanya'da yapılan araştırmaya göre kalp krizinin aksine koroner arterler bloke olmasa da kırık kalp sendromu yaşayan kişilerin bu sebeple ölme ihtimali yüzde 1.

1990'larda Japon araştırmacılar, şiddetli aşk hastalığının aslında kalp problemlerine yol açabileceğini keşfetmiş ve hastalığa 'Tako Tsubo Sendromu' adını vermişlerdi.

Yazarlar