Diyet Kalori Nedir, Nasıl Hesaplanır? Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

Kalori Nedir, Nasıl Hesaplanır? Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

08.04.2022 - 00:46 | Son Güncellenme:

Kalori, bir çeşit enerji ölçüsüdür. Aynı zamanda kilo vermek için aldığınız kaloriden daha fazlasını yakmanız gerekir. Bu nedenle de kalori hesaplama, günlük kalori hesaplama, günlük kalori ihtiyacı gibi detayları da öğrenmeniz gerekir. Ama her kalori vücudunuza aynı şekilde etki etmez. Kalori nedir, nasıl hesaplanır sizler için derledik.

Kalori Nedir, Nasıl Hesaplanır Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır

Kalori miktarı, bir gram suyun sıcaklığını bir santigrat derece kadar artırmak için gerekli olan ısı miktarına denir.

Haberin Devamı

 Kalori Nedir?

 Gıdalardaki kaloriler ise, vücudun işlemesi için ısı şeklinde enerji sağlar. Vücut kalorileri ise, yakıt olarak depolar ve gerektiği zaman da yakar. Sağlıklı bir kiloya ulaşmaya ya da korumaya çalışan pek çok kişi de kalori hesabı yapar. Aynı zamanda aldığı kalori miktarını önemli ölçüde azaltmaya çalışır. Solunum, beyin fonksiyonu, kalp atışı ve vücudumuzun diğer pek çok fiziksel aktivitesini yerine getirmeyi sağlayan “enerji” birimine “kalori” adı verilir. Bilimsel olarak ise kalori, 1 gram suyun sıcaklığını 1 derece kadar yükseltmek için gereken “enerji” miktarı şeklinde tanımlanır.

 Kalori Nasıl Hesaplanır?

 Bir kişinin her gün ihtiyacı olan toplam kalori miktarı, kişinin cinsiyeti, yaşı, boyu, kilosu ve fiziksel aktivite düzeyi gibi pek çok faktöre bağlı olarak değişiyor. Buna ek olarak da, kilo verme, koruma ya da kilo alma ihtiyacı ile birlikte diğer tüm faktörler, kaç kalori tüketilmesi gerektiğini de önemli ölçüde etkiler. İnternetteki kalori hesaplayıcılarından etken girdileri daha fazla olanlar ise, daha net sonuçlar da verebilir. Bazı etkenlere göre ortalama değerleri kolaylıkla bulabilirsiniz. Fakat bu rakamlar hamilelik ya da emzirme dönemlerini kapsamaz.

Haberin Devamı

 Günlük Kalori İhtiyacı Ne Kadardır?

 Bir kişinin bir günlük kalori ihtiyacı bireyin cinsiyetine, yaşına, genetik faktörlere, aktivite düzeyine ve uzman bir hekim tarafından doğru bir şekilde ölçülen dinlenme metabolizma hızına göre pek çok değişiklik gösterir. 

 Günlük alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Hesaplayıcı ise, 1 günde harcanan kaloriyi tespit eder. Fakat Harris - Benedict prensibini de kullanır. Bu prensipteki en önemli faktörler ise, kişinin boyu, kilosu ve yaşına göre hesaplanan bazal metabolik hıza ek olarak günlük aktivitelerde harcanan enerjiye eşdeğer bir şekilde alınan besin miktarıdır. Bazal metabolik hızın bulunması için kullanılan formül ise şudur;

Kadınlarda: 655 + 9,6 X (kg cinsinden ağırlık) + 1,8 X (santim cinsinden boy) - 4,7 X (yaş)

Erkeklerde: 66 + 13,7 X (kg cinsinden ağırlık) + 5 X (santim cinsinden boy) - 6,8 X (yaş)

Yazarlar