Sağlık Kanda UIBC Nedir? UIBC Düşüklüğü Ve Demir Serum Yüksekliği Neden Olur?

Kanda UIBC Nedir? UIBC Düşüklüğü Ve Demir Serum Yüksekliği Neden Olur?

22.03.2021 - 13:34 | Son Güncellenme:

Vücudun doğru bir şekilde çalışabilmesi ve fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için demir mineraline ihtiyaç vardır. UIBC demir ile alakalı olan önemli bir maddedir. Kanda UIBC nedir? UIBC düşüklüğü ve demir serum yüksekliği neden olur? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kanda UIBC Nedir UIBC Düşüklüğü Ve Demir Serum Yüksekliği Neden Olur

 Demir insan vücudunda mineral şeklinde bulunmaktadır. Kandaki demir oksijenin taşınmasına yardımcı olmaktadır. Demir enzimlerin ve aynı zamanda da proteinlerin yapısında bulunmaktadır. Bu nedenle de vücuttaki görevi oldukça önemlidir.

Haberin Devamı

 Kanda UIBC Nedir?

 Besinlerle vücudumuza aldığımız demir minerali kan dolaşımında aktif olarak görev almaktadır. Bu demir kana geçer ve burada özel bir proteine bağlanarak çalışmaya başlar. Bu protein çok fazla miktardaki demiri rahatlıkla taşıyabilmektedir. Ancak yine de kandaki demirin yalnızca 1/3'ü bu proteine kolay bir şekilde bağlanır.

 Kalan demirlerin 2/3'lük kısmı ise doymamış demir bağlanma kapasitesi ismini almaktadır. UIBC ifadesi demir mineralinin proteine bağlanma kapasitesini ifade etmek amacı ile kullanılmaktadır. Eğer vücuda yeterli oranda demir alınmazsa demir bağlayan proteinlerin bağlanma kapasitelerinde artış meydana gelmektedir.

 UIBC değeri kadın ve erkekler de farklılık gösteren bir değerdir. Bu sebeple laboratuvarlarda ölçüm yapılırken referans değerleri de farklılık göstermektedir. Sağlıklı bir kadında UIBC değer 215 ile 480 ug/dl arasında olmalıdır. Sağlıklı bir erkekte ise UIBC değeri 225 ile 480 ug/dl arasında olmalıdır. Eğer referans aralıklarında daha düşük değerde UIBC varsa o zaman bu değerin normalin altında olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

 UIBC Düşüklüğü ve Demir Serum Yüksekliği Neden Olur?

 Referans aralığından daha fazla UIBC bulundurulması UIBC yüksekliği olarak değerlendirilmektedir. Eğer vücutta demir minerali eksilirse o zaman bu değerde yükselme meydana gelir. Yetersiz beslenme sonucunda vücutta demir eksikliğinin oluşması UIBC değerinin yükselmesini sağlamaktadır. Eğer demirin emiliminde de sıkıntılar varsa o zaman da UIBC değeri yüksek çıkabilmektedir.

 UIBC Yüksekliği nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

Demir bakımından yetersiz beslenme

Alyuvarlarda bulunan ve demir taşıyan hemoglobinin az bulunması

Demir emilimindeki bozukluklar

Çok fazla alyuvar üretimi

Karaciğerde meydana gelen akut sorunlar, akut hepatit

Anemi durumları

Çok fazla kan kaybı olması

Hamileliğin son zamanlarında

Doğum kontrol hapı kullanımları vücutta UIBC miktarının yükselmesine sebep olmaktadır.

Yazarlar