Çocuk Sağlığı Karın ağrısıyla uyanıyorsa dikkat

Karın ağrısıyla uyanıyorsa dikkat

23.02.2015 - 10:21 | Son Güncellenme:

Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Selim Gökçe, karın ağrısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Karın ağrısıyla uyanıyorsa dikkat

Her çocuk, hayatının belli bir döneminde karın ağrısından şikayet eder. Çocuklarda sık karşılaşılan karın ağrısı, genellikle kendiliğinden geçer ve nadiren tekrar eder. Sık tekrarlayan karın ağrıları ise ciddi hastalıklara işaret edebilir. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Selim Gökçe, karın ağrısı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Doktordan korkan çocuk karın ağrısını saklıyor

Karın ağrısının çoğu zaman nedeni bilinmeyebilir. Nedenini saptayabilmek için de hastanın öyküsünün çok iyi bilinmesi gerekir. Çocuklar genelde hastaneye geldiklerinde karnı ağrımadığı ya da korktuğu için ağrıyı saklar. Anne-baba böyle durumlarda doktora yardımcı olmalıdır. Çocuklarını çok iyi gözlemlemeli, gerekirse not almalı ve doktorun sorularına net cevap vermelidir.

Ağrı gece yarısı uykusunu bölüyorsa

Çocuğu ağrının yerini parmağı ile göstermesi önemlidir. Ağrının nerede hissedildiği ve başka yere yayılıp, yayılmadığı bilinmelidir. Ağrının ne zaman başladığı, ne sıklıkla tekrar ettiği ve ne kadar sürdüğü de çok önemlidir. Karın ağrısının ilaçla mı yoksa kendiliğinden mi geçtiği tespit edilmelidir. Ağrı nedeniyle çocuk gece uykudan kalkıyor ve okula gidemeyecek kadar kötü oluyor ise bu durum doktora iletilmelidir.

Tuvaletini yaparken ağrı duyma ve ateş önemli belirtiler

Çocuk aç mı yoksa tokken mi daha çok ağrı çektiği saptanmalıdır. Ağrı nedeniyle ne sıklıkla hastaneye başvurulduğu ve tedavi için ne uygulandığı bilinmelidir. Karın ağrısı için uygulanan tedaviler, kullanılan ilaçlar doktora aktarılmalıdır. Karın ağrısıyla birlikte ateş, kusma, ishal, kanlı dışkılama, eklemlerde şişlik, kızarıklık, büyüme geriliği, göğüste ağrı ve iştahsızlık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tuvalet alışkanlıkları, kabızlık, dışkı tutma ya da okul tuvaletini kullanmama, tuvaletini yaparken ağrı duyulması önemli belirtilerdir.

Çocuklarda karın ağrısına karşı 10 önlem

• Yemeklerin yavaş yenilmesi ve iyi çiğnenmesi önemlidir.
• Kola, gazoz, meyve suyu, soda gibi gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Ayrıca sancı çeken çocuklarda kuru fasulye, bezelye, nohut, karnabahar, brokoli, lahana, mercimek benzeri gaz yapan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalı ya da geçici olarak kesilmelidir.
• Çocuğa düzenli tuvalet alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tuvaletini tutmaması, yemeklerden 10-15 dakika sonra tuvalete gitmesi sağlanmalıdır.
• Sakız çiğnenmemesi, içeceklerde pipet kullanılmaması, ağızda kalem tutulmaması özellikle gaz sancısı çeken çocuklarda alınması gereken önlemler arasındadır.
• Burun tıkanıklığı olan çocuklar özellikle kış aylarında fazlaca hava yutar ve gaz ağrıları olabilir. Burun tıkanıklığını gidermek için doktora danışılmalıdır.
• Karın ağrısına zemin hazırlayan tatlandırıcılı içecekler, meyve suları ve aşırı meyve yenilmesinden kaçınılmalıdır.
• Bazen karın ağrısı çocuk tarafından bir savunma aracı olarak kullanabilir. Buna neden olabilecek durumların ortaya konması ve gerekiyorsa kaçınılması gerekir. (zorla beslemek, yemek konusunda ısrar etmek vs.)
• Stres yaratan durumlar saptanmalı ve mücadele yolları araştırılmalıdır. (okul korkusu gibi)
• Karın ağrısı olan çocukların sakinleştirilmesi önemlidir. Bundan korkmaması çocuğa anlatılmalı, rahatlaması sağlanmalı ve oyuna ya da sevdiği bir şeye odaklanması konusunda yardımcı olunmalıdır.
• Karın ağrısı nedeniyle günlük hayatı ciddi anlamda etkilenen, okula gidemeyen çocukların ise psikolojik destek almaları gerekebilir.

Yazarlar