Sağlık Kas Yapan Ve Yağ Yakan Sporcu Diyeti Önerileri... Sporcu Diyeti Listesi Nasıl Hazırlanır?

Kas Yapan Ve Yağ Yakan Sporcu Diyeti Önerileri... Sporcu Diyeti Listesi Nasıl Hazırlanır?

06.03.2021 - 16:22 | Son Güncellenme:

Sporcular için hazırlanan diyetlerde dikkat edilmesi gereken birçok nokta var. Bu noktalardan biri tek tip beslenmekten kaçınmaktır. Örneğin sadece karbonhidrat ya da protein ağırlıklı beslenmek, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu da kasların yıpranmasına yol açar. Kas yapan ve yağ yakan besinler nelerdir? Sporcu diyeti listesi nasıl hazırlanır? Merak edilen tüm soruların cevaplarını derledik...

Kas Yapan Ve Yağ Yakan Sporcu Diyeti Önerileri... Sporcu Diyeti Listesi Nasıl Hazırlanır

Hem kas yapmak hem de yağ yakmak isteyen sporcuların dikkat etmesi gereken diğer unsurlar şunlardır: Uyku düzeni, spor yapma sıklığı ve sağlıklı beslenmek.

Kas Yapan ve Yağ Yakan Sporcu Diyeti Önerileri

Hem kas yapmak hem de yağ yakmak isteyenler kahvaltıda mutlaka yumurta tüketmeli. Protein oranı yüksek olan yumurta, hem kas gelişimini tetikler hem de kas ağrılarını dindirir. Bu da sporcu performanslarına olumlu yansır.

Kalsiyum bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri de diyet listelerinde yer alması gereken gıdalardır. Sindirimi daha kolay olduğu için süt ve yoğurdun laktozsuz olanları tercih edilmelidir. Kas yapmak isteyenler kırmızı et, yağ yakmak isteyenler ise balık tüketmelidir.

Diyet listelerinde yer alması gereken diğer gıdalar ve faydaları şunlardır:

Ispanak:

Demir deposu olarak nitelendirilen ıspanak, kas ve kemik gelişimini destekler. Bezelye ve pırasa gibi sebzeler de enerji verdiği için haftada 1 ya da 2 kez tüketilebilir.

Kuru yemiş çeşitleri:

Daha fit bir görünüme sahip olmak isteyen sporcuların sağlıklı yağ kaynaklarıyla beslenmesi gerekiyor. Bunun için öğün aralarında badem, ceviz ve fıstık gibi kuru yemiş çeşitleri tüketilmeli.

Turunçgiller:

B, C ve K vitamini bakımından zengin olan portakal, ayva mandalina gibi meyveler de sporcuların düzenli aralıklarla tüketmesi gereken meyveler arasında yer alıyor.

Sporcu Diyet Listesi Nasıl Hazırlanır?

Sporcular için diyet listesi hazırlanırken öncelikle hedef belirlenmelidir. Sporcunun önceliği kas yapmak ise ona göre bir diyet listesi hazırlanmalı. Kas yapmak isteyenler karbonhidrat ağırlıklı beslenirken, ilk hedefi yağ yakmak olanlar için protein ağırlıklı diyet listeleri hazırlanır.

Profesyonel sporcular içinse öncelikli olarak yağ ve kas ölçümü yapılır. Her ikisinin ölçümü özel basküllerde ve spor salonlarında yapılabilir. Daha sonra haftada bir yakılan yağlar ve kas gelişimi kontrol edilmelidir.

Yazarlar