Vaktini Kumbaraya Atmak

Bir sabah uyandım ve dedim ki keşke "vaktin" de kumbarası olsaydı. Daha doğrusu zaman biriktirebilecek bir şey olsaydı. Olsa ne yapardım diye hayal etmedim değil. İnsan bazen öyle bir yoğun döneme giriyor ki kendi kendine "önceden ne çok vaktim varmış be" diyorsun. Özellikle İstanbul'da yaşayanlar için tasarruf edilecek konuların en başında aslında zaman geliyor. Sabah işe git, işten sonra evinle ilgilen, ailene vakit ayır, bu arada sosyalleşmek de gerek tabii, sosyal medyaya göz atayım derken dışarı çıkmaya karar ver, çıktığında trafikten "evim evim güzel evim" diye söylenerek pişman ol, eve döndüğünde saat 22.00-24.00, kitabımı alıp biraz da sayfalara göz atayım derken bir bakmışsın uyuyakalmışsın... Çocuğu olanlar ya da şehirler arası seyahat edenlerin eminim araya daha çok ekleyecekleri vardır. Her gün yeni bir sayfa, ama hep aynı yazı fontu...

Haberin Devamı

Değişmeyen tek şey varsa o da zamanın hızlıca akması. Şu sıralar biraz felsefeye dalmış durumdayım. Biraz sosyoloji, biraz da psikoloji. Doğrusu okunacak o kadar çok şey var ki masam karşımda kendinden geçmiş hâlde duruyor. İnsan her yeni başladığı işte bir öncekinin muhasebesini mutlaka yapar. Bende o dönemlerden geçiyorum. Geçerken de her tecrübe sayfama bir font oluveriyor.

Bu yoğunluk durumlarında herkes gibi bende hayatımı planlı yönetmek istiyorum. Bazen de hepsine düşman olasım geliyor. Ama aslında ne kadar yoğun bir plan düzenine alışırsak, bu, günlük yaşamımızda zamanı o denli kontrol altına almak anlamına geliyor. Hiçbir yoğunluğunuzun olmadığı bir günde yapamadığınız şeyler ile çok yoğun olduğunuz bir güne neler sığdırdığınızı düşünürseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız.

Geçenler de İlber Ortaylı'nın yeni kitabına göz attım. Kitapta şöyle yazıyor, "Türkiye çalışkan insanların yaşadığı bir ülkedir. Ama çok çalışmak maalesef biz de pek işe yaramaz, çünkü suistimal edilir. Çok açık ki evvela patronlar çalışma hayatımızı suistimal eder; onlar etmezse biz kendimiz ederiz." İşte anlatmak istediğim bütün mesele bu. Zaten hayatımız vaktimizi suistimal edenlerle dolu burada sorun yok, bizim kendimizi suistimal ettiğimiz yerde bütün mesele.

Haberin Devamı

Zamanınızı güzel biriktirmeniz dileğiyle...

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/mervekantarciculha/