Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

barismetin@npistanbul.com

Tüm Yazıları

Bu yıl ramazan ayı ve korona sürecini yine birlikte yaşıyoruz. Bu dönemde çeşitli uyku bozuklukları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bunlar uykusuzluk ve aşırı uyuma olabiliyor. En sık gördüğümüz sorunsa gece-gündüz ritminin kayması ve buna bağlı ortaya çıkan sorunlardır. Sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilmek için uyku-uyanıklık ritmimize dikkat etmeliyiz. Ramazanda gece uykusu sahur nedeniyle bölünebileceğinden gündüz aşırı uykululuk gibi problemler oluşabilir. Bunun en önemli nedeni gece sahur nedeniyle uyanma ve buna bağlı uykunun tam alınamamasıdır.

Haberin Devamı

Ramazan ayında özellikle öğleden sonraları uyku bastırması oruç tutanlar için tanıdık bir durumdur. Çalışmak durumunda olanlarda bu uyku atakları verimsizliğe neden olabilir. Aşırı uyku bastırması dikkat ve bellek bozukluklarına da yol açar, bu nedenle beklenmeyen hatalar ve performans kayıpları görülebilir. Böyle durumlarda mümkünse öğleden sonra kısa bir şekerleme yapılması önerilir. Bu şekerlemeler 12-1 gibi yapılmalı bir saati geçmemelidir. 

Uyku öncesi kızartmalardan uzak durulmalı

Uyku düzenini bozan bir diğer durum da yemek yenilip yatılması sonucu uykunun sindirim faaliyetlerine bağlı bozulmasıdır. Bu durumu engelleme için gece yatmadan ve sahurda ağır yenilmemesi önerilir. Uykuya yatmadan önce yağlı ve kızartma tarzı gıdalar tüketilmemelidir. Özellikle reflü rahatsızlığı olan kişiler yatmadan önce yemek yerlerse reflüleri kötüleşebilir. Reflü uykuyu bozan bir durumdur. 

Ramazan, oruç ve nörolojik hastalıklar

Yeni inme geçiren hastalara oruç önermiyoruz 

Yeni inme geçirmiş hastaların oruç tutmalarını genelde önermeyiz çünkü bu hastalarımızın uzun süre aç kalmaları inmelerin şiddetinde artışa neden olabilir. Ancak inmenin üzerinden uzun zaman geçmiş ve kişi bedensel açıdan oruç tutabilecek durumdaysa, eşlik eden diğer rahatsızlıklarla birlikte kişi özelinde bir değerlendirme yapılabilir.  

Epilepsi hastaları doktor kontrolünde oruç tutmalı

Epilepsi hastalarının da genelde oruç tutmalarını önermemekteyiz. Bunun nedeni  nöbetlerin açlıkla tetiklenmesidir. Ancak kişi uzun süredir ilacını içiyor ve nöbet geçirmiyorsa yine hekim görüşü alınarak tutulması önerilir. Tabii ki oruç nedeniyle ilaç saatlerinde aksama olmayacaksa bu yapılmalıdır. Epilepsi ilaçları genelde gün içinde birkaç kez alınır ve oruç nedeniyle doz atlaması olursa nöbetler artabilir. Orucun  epilepsiye açlık dışında başka bir etkisi de uyku-uyanıklık ritminin değişmesidir. Nöbet geçirme hikâyesi olan kişilerin özellikle ramazanda uyku-uyanıklık ritmine yüksek miktarda dikkat etmesi önerilir.