Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Barış Metin

barismetin@npistanbul.com

Tüm Yazıları

Trigeminal nevralji, genel toplumda sık görülen bir yüz ağrısı çeşididir. Yüzün genelde tek tarafında nadiren iki tarafında birden ani, batıcı ve elektrik şoku benzeri ağrı olur. Ağrı şiddeti çok yüksektir ve sık atak gelen bireylerde dayanmak güç olabilir. Ağrıyı tetikleyen nedenler genelde soğuk sıvı gıdalardır. Birçok hasta özellikle soğuk sıvıları tüketirken aşırı ağrı hissedebilir. 

Diş tedavileri sonrası ağrı tetiklenebiliyor 

Trigeminal nevraljinin nedeni, trigeminal sinir denilen yüzün duyusunu sağlayan sinirin aşırı hassas hale gelmesidir. Bu hassasiyet, bazen sinire baskı yapan damarlar ve çok nadir de olsa tümörler sonucu meydana gelebiliyor. Ancak bu hastalıktan muzdarip hastalarımızın çoğunda beyin görüntülemesi sonucu bir baskı bulamıyoruz. Bazı hastalarımız da diş tedavileri sonrasında ağrılarının tetiklediğini bildiriyorlar. 

Haberin Devamı

Yüzdeki ani ağrının sebebi trigeminal nevralji hakkında bilgiler

Tedavide ilk tercih ilaç oluyor 

Trigeminal nevralji durumunda sinire bası yapan bir oluşum olasılığını dışlamak için öncelikle beyin filmi ve tercihen manyetik rezonans görüntüleme yapılması önerilir. Tedavi açısından ilk seçenek olarak ilaç tedavisini önermekteyiz. Bu hastalıkta yıllardır kullanılan ve ağrıyı dindiren ilaçlar mevcut olup hastaların yüzde 90’ında ilaç tedavisine yanıt alınabilmektedir. Hastaların bir kısmında ise tek ilaca yanıt alamayıp birden fazla ilaç reçetelendiğimiz durumlar olabiliyor. 

Son tercih cerrahi müdahale 

Trigeminal nevraljide eğer hiçbir ilaç tedavisine yanıt alınamaz ve ağrı kişinin yaşamında ciddi etkiler meydana getirirse cerrahi yolla ağrının giderilmesi seçeneği de düşünülebilir. Cerrahi olarak sinire hasar verilip ağrı üretiminin engellenmesi veya sinire baskı yapan etkilerin giderilmesi uygulanabilir. Ancak cerrahi yöntemin çok küçük bir hasta grubunda son seçenek olarak uygulandığı unutulmamalıdır.