Alternatif Tıp Öksürüğü kesmek için ilaç içmenize gerek yok! Öksürüğü en hızlı şekilde geçiriyor... İşte 27 etkili hızlı öksürük kesici

Öksürüğü kesmek için ilaç içmenize gerek yok! Öksürüğü en hızlı şekilde geçiriyor... İşte 27 etkili hızlı öksürük kesici

29.07.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Öksürük, özellikle kış aylarında sıklıkla karşılaşılmakta olan bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Öksürüğü geçirmek için ise hemen ilaç kullanımına başvurmanıza gerek bulunmuyor. İşte, öksürüğü ilaç kullanmadan kesme yöntemleri hakkında merak edilenler.

Öksürüğü kesmek için ilaç içmenize gerek yok Öksürüğü en hızlı şekilde geçiriyor... İşte 27 etkili hızlı öksürük kesici

Öksürük, hastalandığımız zaman kolay kolay bizi rahat bırakmayan ve boğazımızı oldukça zorlayan bir durumdur. Kış aylarında yakalandığımız hastalıklara bağlı olarak öksürük için çeşitli ilaç arayışına gireriz. Ancak öksürüğün çaresini sadece ilaçlarda aramak yerine bitkisel yöntemlere de bir şans vermeniz gerekir. Birbirinden etkili bitkilerle hazırlanan doğal formüller ile de öksürüğü geçirmek mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Öksürüğü Kesmek İçin İlaç İçmenize Gerek Yok! 

Öksürüğe yakalandığımız zaman genellikle kurtuluşu öksürük şuruplarında veya benzer ilaçlarda ararız. Ancak hastalıklarla birlikte sağlığımızı da kötü etkileyen öksürükten kurtulmak için sadece ilaçlara sığınmak da doğru değildir.

Aslında öksürüğe çare olacak şekilde doğada bulunan birçok bitki bulunuyor. Bu bitkileri kullanarak da öksürüğü doğal yollardan ve ilaç kullanımına gerek kalmadan kesmek mümkün oluyor. Öksürüğü kesmek için kullanılan çeşitli bitkilerin bulunduğunu söylemekte mümkündür.

27 Etkili Hızlı Öksürük Kesici

Öksürük, kimi zaman hastalık geçse bile hala etkisini sürdüren bir durum olarak bilinir. Kendinizi öksürüğe karşı korumak için ve öksürükten kurtulmak için tercih edebileceğiniz çeşitli bitkiler bulunuyor. Birbirinden etkili olan hızlı öksürük kesici bitkileri kullanarak sizde doğal yoldan öksürüğünüzle vedalaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

En önemli sağlık sorunlarından birisi olan öksürük başladığı zaman kolay kolay gitmemekle birlikte çoğu zaman krize girmeye bile yol açıyor. Öksürük krizlerinden kurtulmak içinse doğal bitkilere mutlaka bir şans vermelisiniz.

1- Taze veya Kuru Ayva Yaprağı 

Ayva, başlı başına faydalı bir meyve olmasına rağmen yapraklarının da hiç göz ardı edilemeyecek bir faydası bulunduğunun söylenmesi mümkündür. Yıllar boyunca Ayva yapraklarının öksürük tedavisinde kullanılmakta olan doğal bir yöntem olduğu söylenebilir.

Ayva yaprağının taze veya kurutulduktan sonra tüketilmesi fark etmeksizin boğaz yolu enfeksiyonuna iyi geldiği söylenebilir. Öksürük için ayva yapraklarını demleyerek günde 2 ila 2 defa içebilirsiniz.

2- Ihlamur Çayı 

Ihlamur, hem lezzetiyle hem de faydalarıyla sevilerek tüketilmekte olan bir çaydır. Özellikle hastalandığımız zaman ilk aklımıza gelen bitki çaylarından birisi de ıhlamur olmaktadır. Sade, limonlu veya ballı olarak tüketilebileceğiniz ıhlamurun, öksürüğü kesici ve boğazınızı rahatlatıcı bir özelliği bulunduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.

Ihlamur içerisinde bulunan flavonoidler, hem ağrı kesici bir özelliğe sahipken hem de iltihap giderici bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda ıhlamur çayının, boğazı yumuşattığı ve tahrişi önlediği de biliniyor. Öksürüğe karşı ıhlamur çayı içmeyi de tercih edebilirsiniz.

Haberin Devamı

3- Ekinezya Çayı

Ekinezya çayının genel olarak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Ekinezya bitkisinin hem akciğerlerde bulunan hem de boğazda bulunan iltihaplanmaları giderici bir etkiye sahip olduğu da söylenebilir.

Bu özellikleri nedeniyle ise öksürüğün giderilmesine yönelik olarak da kullanılması mümkün olabilir. Ekinezya çayı sade olarak içilebileceği gibi içerisine bal eklenerek de tüketilebilir. 

4- Zencefil, Limon, Karabiber, Bal ve Tarçın Karışımı

Bitkisel karışımlar yaparak hazırlayabileceğiniz doğal bitki çaylarıyla da öksürüğü kesmek mümkün oluyor. Limon, karabiber, bal, zencefil ve tarçın kullanarak hazırlayacağınız karışımdan günde 2 veya 3 çay kaşığı olarak tüketilmesi durumunda öksürüğün etkilerini hafifletici bir etki oluşturacaktır.

Haberin Devamı

5- Ayva Çayı 

Ayva yapraklarının demlenerek içilmesi durumunda öksürüğe karşı oldukça etkili olduğunu söylemiştik. Aynı zamanda ayva çayının da öksürüğe karşı yatıştırıcı ve yumuşatıcı bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Öksürüğünüzü kesmek için ve boğazınızı rahatlatmak için de ayva çayı kullanmayı tercih edebilirsiniz.

6- Ihlamur, Ayva ve Bal Karışımı

Öksürüğü giderici olan bitkisel karışımlardan birisi de ıhlamur, ayva ve bal karışımıdır. Öksürüğe karşı en etkili karışımlardan birisi olduğunun söylenmesi de mümkündür. İyileşmeye katkı sağlayan karışımın, öksürüğe karşı boğazı yumuşattığı da söylenebilir.

Öksürüğü kesmek için ilaç içmenize gerek yok Öksürüğü en hızlı şekilde geçiriyor... İşte 27 etkili hızlı öksürük kesici

7- Yeşil Çay ve Kakule 

Öksürüğe karşı iyi gelen bitki çayları arasında yeşil çay ve kakule de yer alır. Yeşil çayın içerisinde oldukça yüksek oranda antioksidan yer alıyor. Yeşil çayın aynı zamanda kakule ile birleştirilmesi durumunda ise boğaz yolu enfeksiyonlarına karşı büyük bir öneme sahiptir. Yeşil çayın, yoğun derişimli olması durumunda boğaz gargarası olarak da kullanılabilir. 

Haberin Devamı

8- Meyan Kökü, Zencefil ve Şahtere Karışımı 

Kaynamış suyun içerisine ilave edilecek olan şahtere, meyan kökü ve zencefilin kaynayan suyun içerisine atılarak demlendikten sonra tüketilmesi durumunda öksürüğe oldukça iyi geldiğinin söylenmesi mümkündür. 

9- Ada Çayı

Ada çayının da boğazı rahatlatıcı ve öksürüğü giderici bir özelliğe sahip olduğunun söylenmesi mümkündür. Ada çayının içeriğinde yer alanların öksürüğün geçirilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. 

10- Zerdeçal ve Zencefil Çayı 

Öksürüğün geçirilmesi için etkili olan bitki karışımlarından birisinin de zerdeçal ve zencefil çayı olduğunu söylemek mümkündür. Zerdeçal çayı yapılırken aynı zamanda içerisine çeşitli meyvelerin kabukları veya kendileri eklenerek de aromasını vermesi sağlanabilir. Zencefille birlikte tüketildiğinde ise öksürüğe karşı oldukça etkilidir. 

11- Yaseminli Portakal Çayı

Yaseminli portakal çayının hazırlanarak içilmesinin de doğal yollardan öksürüğü geçirici bir özelliğe sahip olduğunu söylemek mümkündür. Portakal çayı, içerisine yasemin eklendiği takdirde öksürük için oldukça etkili olabilmektedir. 

12- Kuşburnu Çayı

Öksürüğü kesici ve boğazı rahatlatıcı etkiye sahip olan kuşburnu çayının da doğal bir öksürük tedavisi yöntemi olarak kullanıldığının söylenmesi mümkündür. Kuşburnu çayıyla boğazın rahatlatılması da söz konusu olmaktadır. 

13- Soğan Çayı

Bir soğanın üç veya dört eşit parçaya bölündükten sonra üzerine yaklaşık olarak 1 bardak su eklenerek kaynatılması gerekir. Hazırlanan çayın, içilebilecek bir kıvama geldikten sonra ise öksürüğü gidermesi için içilmesi tavsiye edilmektedir.

14- Turp ve Bal Karışımı

Turp ve bal ikilisi de öksürüğü kesme özelliğine sahiptir. Bir turpun ortası kesilerek içerisine bal eklendikten sonra yarım saat ila bir saat kadar bekletilmesi gerekir. Ardından ise yenildiği zaman öksürüğü kesici bir etki oluşturmaktadır. 

15- Sarımsak ve Tarçın Çayı 

Kaynamış suyun içerisine bir diş sarımsak ekleyerek bir veya iki adet kabuk tarçın eklenmesinin ardından demleyerek içebilirsiniz. Doğal bir antibiyotik olan sarımsak ile boğazda bulunan enfeksiyonlardan kurtulmak ve öksürüğü kesmek mümkün olmaktadır. 

16- Zencefilli Ballı Çay

Zencefilli ballı çayın boğazı rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. Boğazınızın ağrıması durumunda zencefilli ve ballı çay karışımını içerek boğazınızı rahatlatabilirsiniz. 

17- Kozalak Şurubu 

Kozalak şurubu, üst solunum yolu enfeksiyonları için tercih edilmekte olan doğal bir tedavi yöntemidir. Mucizevi bir şekilde öksürüğü kesici etkiye sahip olan kozalak şurubunun sabah ve akşam birer kaşık halinde tüketilmesinin boğazı rahatlattığı ve öksürüğü kestiği söylenebilir. Kozalak şurubunun sadece hastayken değil sağlıklıyken de tüketilebileceğini söylemekte fayda vardır. 

18- Karabiber ve Bal Karışımı

Öksürüğü kesici etkiye sahip olan bitkisel karışımlardan birisi de karabiber ve bal karışımı olarak ifade edilebilir. Karabiber ve balı karıştırarak boğaz ağrınızın geçmesini sağlayabilirsiniz. 

19- Ballı ve Limonlu Ilık Su

Öksürüğe bağlı olarak oluşan boğaz ağrısının geçirilmesi için çok sıcak ve çok soğuk içeceklerin içilmesi tavsiye edilmemektedir. İçilen içeceklerin sıcaklığının ılık olması, boğaza oldukça iyi gelmektedir. Hazırlayacağınız ballı ve limonlu ılık suyun içilmesi de öksürüğe karşı oldukça iyi gelmektedir. 

20- Papatya Çayı

Öksürüğü kesici etkiye sahip olan bitki çaylarından birisi de papatya çayı olarak ifade edilebilir. Papatya çayının düzenli olarak tüketilmesi de hem boğaz ağrısını geçirici hem de öksürüğü geçirici bir etkiye sahiptir. 

21- Pekmez ve Tereyağ Karışımı

Keçiboynuzu pekmezinin içerisine tereyağ eklenerek ısıtılmasının ardından içilmesi durumunda da öksürüğe karşı doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanıldığı söylenebilir. Tereyağ ve pekmezin bir arada tüketilmesiyle de öksürük tedavi edilebilmektedir.

22- Pekmez ve Limon Karışımı

Sıcak suyun içerisine pekmez eklenerek karıştırılır. Ardından ise biraz limon suyunun eklenmesiyle bir çay hazırlanır. Hazırlanan çayın ılık hale geldikten sonra içilmesiyle de öksürük için tedavi uygulanabilmektedir.

23- İncir Yaprağı Çayı

İncir yaprağı çayının demlenerek tüketilmesi durumunda da öksürüğü kesici bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. İncir ve incir yaprağının öksürüğü kesici özellikte bulunduğunun söylenmesi de mümkündür. 

24- Ananas Suyu

Ananas suyunun içerisinde bulunan doğal maddelerin de öksürüğü kesici bir etkiye sahip olduğunun söylenmesi mümkündür. Ananas suyu içilerek de öksürükten ve öksürüğün boğazda bıraktığı etkilerden kurtulmak mümkün olmaktadır. 

25- Pekmezli Ilık Su

Üzüm pekmezinin veya keçiboynuzu pekmezinin ılık suyun içerisine katılarak içilmesi durumunda da boğazı rahatlatıcı bir özelliğinin bulunduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır. 

26- Karışık Bitki Çayı 

Çeşitli bitkilerin karıştırılmasıyla boğazı rahatlatacak olan bitki çaylarının elde edilmesi mümkün olmaktadır. Boğaza iyi gelen bitkilerin karıştırılması halinde öksürüğü kesici bir etki oluşturacağı da söylenebilir. 

27- Karışık Meyve Çayı 

Meyve çaylarının da öksürüğü kesici bir etkiye sahip olabileceğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Karışık meyve çaylarının demlenerek de öksürüğün kesilmesi mümkün olmaktadır.

Öksürüğü kesmek için ilaç içmenize gerek yok Öksürüğü en hızlı şekilde geçiriyor... İşte 27 etkili hızlı öksürük kesici

En Hızlı Öksürük Kesici Yöntemler 

Hastalıkların giderilmesi için çeşitli yöntemler tercih edilmektedir. Öksürük kesici ilaçların kullanılması veya doğal yöntemlerin kullanılarak öksürüğün kesilmesini sağlamak mümkün olmaktadır.

Doğal olarak hazırlanan bitki ve meyve çaylarına ek olarak uygulanabilecek olan çeşitli yöntemlerle de öksürüğün kesilmesine fayda sağlayabileceğini söylemek mümkündür. Öksürüğün viral olarak soğuk algınlığından kaynaklanması durumunda;

Bol su içilmesine özen göstermeniz gerekir. Öksürük tedavisinde en etkili olan yöntemlerden birisi de vücuda bol sıvı alınması olarak bilinmektedir. Öksürüğün kesilmesi için boğazın sürekli olarak nemli tutulmasına özen gösterilmesi gerekir. Bunun içinde su içilmesine dikkat edilmesi gerekir.

Yastıkları yükselterek yatın. Özellikle yattığınız zaman öksürük krizinin oluşması durumunda yastıklarınızı yükselterek yatmayı deneyebilirsiniz. Öksürüğe neden olan mukusun geniz arkasına düz zeminde daha kolay aktığı söylenebilir. 

Ortamı nemlendirmeye özen gösterin. Öksürüğün nemli ortamlarda daha da azaldığının söylenmesi mümkündür. Soğuk buhar veren bir buhar makinesinin kullanımıyla veya kaloriferin üzerine bırakılan bir kap suyla ortamın nemlendirilmesi mümkün olmaktadır. 

Burun tıkanıklarının açılmasına özen verin. Burunda bulunan mukusun gırtlaktan geriye doğru akması öksürüğe neden olmaktadır. Öksürüğün engellenebilmesi için ise burun tıkanıklarının açılmasına özen gösterilmesi gerekir. 

Bol bol dinlenmeye özen gösterin. Öksürüğün geçebilmesi için kişinin istirahat etmeye de özen göstermesi gerektiği söylenebilir. Vücudumuzun dinlenme halindeyken daha hızlı bir şekilde iyileşmesi mümkün olmaktadır. Öksürüğün de hızlı bir şekilde geçebilmesi için fiziksel olarak yorulmayacağınız aktivitelerin tercih edilmesi öksürüğün daha hızlı geçmesine fayda sağlayacaktır. 

Bitkisel Pastil Kullanımı da Boğazınızı Rahatlatabilir 

Boğazınızı rahatlatacak ve öksürüğünüzü geçirecek olan yöntemlerden birisi de boğaz pastili kullanmak olarak ifade edilebilir. İlaç kullanmak istemeyen kişilerin özellikle bitkisel olarak üretilen pastilleri kullanarak boğazlarını rahatlatmaları ve öksürüklerinin giderilmesini sağlamaları mümkün olmaktadır.

Ancak pastillerin yutulması ve boğaza kaçma tehlikesi bulunmasından dolayı 6 yaş öncesindeki çocuklara verilmemesinin tavsiye edildiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. 

Doğal olarak üretilen boğaz pastillerini kullanarak boğazınızda oluşan tahrişin azalmasını sağlayabilir ve boğazınızın yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Özellikle gıcıktan kaynaklanan öksürüğün giderilmesi için bitkisel pastil kullanımının oldukça etkili olduğu söylenebilir. 

Tuzlu Suyla Gargara Yapmayı Deneyebilirsiniz

Öksürük bazı durumlarda ise boğazda balgam oluşumundan kaynaklı olarak devam edebilmektedir. Hazırlayacağınız tuzlu su karışımı ile gargara yaparak öksürüğünüzün geçmesini sağlayabilirsiniz. Bir su bardağının içerisine, yarım çay kaşığı tuz konularak iyice karıştırılır. Sonrasında ise tuzlu suyun boğaza çekilerek gargara yapılması sağlanır. Gargara yapılmasıyla ise boğazın temizlenmesi, öksürüğün azalmasına katkı sağlayacaktır. 

Vicks Kullanımıyla Öksürüğü Kesin

Bitkisel olarak üretilen vicksler ile de öksürüğün kesilmesini sağlamak mümkün olabilmektedir. Özellikle bilimsel olarak yapılan araştırmalarda vicks kullanımının öksürüğü kesici özelliğinin kanıtlandığı bilinmektedir. Ayakaltına vicks sürüldükten sonra çorap giyilmesi ve tüm gece bu şekilde uyunması durumunda öksürüğü azaltıcı hatta öksürüğü kesici bir etki oluşturduğu bilinmektedir.

Vicks içerisinde bulunan kafur maddesinin ise çok fazla alınması durumunda zehirleyebilici bir etki oluşturduğu söylenebilir. Bu durumun göz ardı edilmeden dikkatli ve kontrollü bir şekilde kullanılması gerektiği de bilinmelidir. 

Gece Öksürüğüne Karşı Ne Yapılması Gerekir?

Geceleri ansızın gelen öksürük krizlerinden kurtulmak için tercih edebileceğiniz farklı yöntemler bulunmaktadır. Özellikle gece öksürüklerinin giderilmesi için yatmadan önce bol sıvı alımına özen gösterilmesi gerekir. Uyku sırasında gelen öksürükleri en aza indirmek için ise yüksek yastık kullanımı tavsiye edilmektedir.

Ortamda bulunan kuru havanın solunması da öksürüğe neden olabilmektedir. Bu durumda öksürüğün geçirilmesi için ortamın havasının nemlendirilmesine özen gösterilmesi gerektiğinin söylenmesi mümkün olmaktadır. Uyumadan önce bitkisel çayların tüketilmesi veya bitkisel boğaz pastillerinin kullanılmasının da öksürüğü kesici ve azaltıcı etkiye sahip olduğunu söylemek mümkündür.

Kuru Öksürüğün Nedenleri Nelerdir?

Kuru öksürüğün geçmeden devam etmesi durumunda boğazı rahatlatıcı tekniklerin uygulanması gerekebilir. Kuru öksürük genel olarak nezle ve grip olan kişilerde görülmektedir. Aynı zamanda astım, reflü, geniz akıntısı, viral enfeksiyon, üst solunum yolları rahatsızlığı ve faranjit gibi nedenlerden kaynaklandığının söylenmesi de mümkün olmaktadır.

Kuru öksürük görülmesi durumunda kişinin boğazını rahatlatacak olan doğal bitki çaylarını tüketmesi tavsiye edilebilir. 

Balgamlı öksürüğün oluşması ise sinüzit, bronşit, sigara kullanımı veya çeşitli akciğer rahatsızlıklarına bağlı olarak oluşabilen bir durumdur.

Öksürüğün geçirilmesi için sigara kullanımının bırakılması ve sigara içilen ortamlarda bulunulmaması tavsiye edilmektedir. 

Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler

Kış aylarında yakalanılan öksürükten kurtulmak oldukça zor olabilmektedir. Eğer geçmeyen bir öksürüğünüz varsa evde bulunan malzemeleri kullanarak öksürük için doğal bir ilaç oluşturabilirsiniz.

Vücut tarafından istemli veya istemsiz olarak üst solunum yollarının temizlenmesi için verilen tepki öksürük olarak adlandırılmaktadır. Kişinin boğazında oluşan öksürüğün kuru öksürük, balgamlı öksürük veya boğazda gıcık şeklinde oluşabilen öksürük olarak sınıflandırıldığı söylenebilir. 

Öksürüğü kesmek için bol sıvı alımına özen gösterilmesi gerekir.

Geniz akıntısına bağlı olarak oluşan öksürüklerde ise sıvı tüketiminin tahrişi azaltıcı bir etkiye sahip olduğu söylenebilir. 

Yemeklerden sonra nefesinizi açabilmesi için naneli şeker kullanmanızın da faydası olacaktır. 

Boğaz ağrısını giderecek olan çeşitli kürlerin yapılması da öksürüğe karşı iyi gelecektir. 

Öksürük oluşumunun önüne geçilmesi için dengeli beslenmeye de önem verilmesi gerekir. 

Bulunduğunuz ortamları havalandırmaya özen gösterin.

Yazarlar