Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval Taşdemir

stasdemir@fertijin.com.tr

Tüm Yazıları

Düzensiz adet döngüsü

Düzensiz adet dönemleri kısırlığın belirtileri arasındadır. Ortalama bir kadının döngüsü 28 gündür. Ancak birkaç günlük aksaklıklar olsa da, döngüler düzenli olduğu sürece normal kabul edilebilir. Örneğin, bir ay 33 günlük bir döngüye, bir sonraki ay 31 günlük döngüye ya da 35 günlük bir döngüye sahip olabilir, bu normal bir döngü olarak kabul edilir. Bu durum hormon sorunları veya polikistik yumurtalık sendromu ile ilgili olabilir. Bunların her ikisi de kısırlığa neden olabilir.

Haberin Devamı

Ağrılı adet döngüsü

Ağrılı adet dönemleri de kısırlığın belirtileri arasında yer alabilir. Çoğu kadın adet dönemlerinde kramp yaşar. Ancak günlük yaşamınıza müdahale eden ağrılı dönemler endometriozis belirtisi olabilir. Endometriozis, rahim içini döşeyen, endometrium olarak adlandırılan dokunun rahim dışında da bulunmasıdır. Endometriozis çoğunlukla yumurtalıklar, yumurtalık kanalları (tüpler) ve rahmin dış yüzeyinde görülür. Ve jinekologların en sık karşılaştığı doğurganlığa engel olan problemlerden biridir.

Adet döngüsündeki uzun süreli gecikmeler

Kadınların adet döngülerinin bir ay atlaması alışılmadık bir durum değildir. Stres veya ağır egzersizler gibi faktörler adet döneminin geçici olarak aksamasına neden olabilir. Ancak aylarca adet görülmemesi, doğurganlığa zarar verebilir.

Adet döneminde hormon dalgalanması belirtileri

Kadınlarda hormon dalgalanmalarının belirtileri, doğurganlıkla ilgili olası sorunları gösterebilir. Hormon dalgalanması belirtileri arasında cilt sorunları, azalmış cinsel dürtü, yüzde tüylenme, saç seyrekliği ve kilo alma yer alır. Bu belirtilere sahip kişilerin kadın doğum uzmanından destek almaları gerekebilir.

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

Op. Dr. Seval Taşdemir