Bahar doğa için neden önemli?

Merhabalar; yaklaşmakta olan ilkbahar mevsiminin doğa için neden önemli olduğunu biliyor musunuz? Cevabınız ‘hayır’ ise aşağıdaki yazıyı bir okuyun derim.

Kış ile yaz mevsimi arasında kalan ilkbahar mevsimi; üç aylık sürede iklim döngüsünü tamamlar.

Doğanın kış mevsiminde uyku döneminde çıkıp ilkbahar mevsiminde uyanıp tekrar doğduğu zamanı kapsar.

Bu mevsimde tüm bitkiler ve havyalar yenileşmeye başladığı ve gelişimlerin hızlandığı dönem içerisinde yer alır.

İklimsel faktörlerin ivme kazandığı bu mevsimde sıcaklığın artması, yağmurların yoğunlaşması, hava sirkülasyonun hızlanması, toprağın ısınması, nemin gün dengesine geldiği zamanı kapsar.

Haberin Devamı

Dağlarda, tepelerde; karların erimesiyle dereler, göller, denizler bereketlenmeye başlar. Su içerisindeki canlıların oksijen kaynağı artar. Bazı deniz canlıların yumurtlama dönemi ve yumurtlama sonrası yaşamları başlar.

Toprağın içindeki canlıların hareketlenmeye başlamasıyla toprağın üstündeki örtüde gelişmeye başlar. Çim, çayır, çimen gibi örtülerde kardeşlenme kök sistemi hızlanır.

Bahar çiçekleri renkleri ile kokusu ile, duruşu ile kendini göstermeye başlar. Çiğdem, cylamen, anemon, sümbül, mimoza, lale, frezya, bahçe menekşeleri, papatyalar çıkmaya başlar.

Bu mevsimde doğanın tüm kokuları birbirine karışır. Özellikle, çiçek ve toprak kokusu insanları cezp eder. Sadece insanları değil diğer canlılarında ( kuşlar, kelebekler, arılar, böcekler, tırtıllar…) dikkatini çeker.

Bitkiler arasında tozlaşmanın yoğun olduğu bu dönemde çoğalma ve yenilenme sayısında artmalar gözlenmektedir.

Bahar mevsimindeki iklimsel değişiklikler bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Buda bu dönemdeki tüm iklimsel faktörlerin aynı zamanda olmasındandır.

BAHAR MEVSİMİ SİZLERE HUZUR,MUTLULUK, SAĞLIK GETİRMESİ DİLEĞİMLE…..

(Sorularınızı gönderin. Bir sonraki yazı soru-cevap olacak)

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım teknolojisi uzman adayı)