Balkon için en iyi sarmaşıklar

Yepyeni bahar gününden herkese selamlar! Bahar mevsiminin tüm esintileri devam ediyor. Özellikle balkonlar, teraslar, cam önleri renklenmeye başladı. Büyük balkon sahipleri bol bol bitki ve bahçe malzemeleri yerleştirilebiliyorken, küçük balkonlar fazla bitki koyamamanın üzüntüsünü yaşamaya başladılar bile. İşte tamda bu noktada küçük balkon sahiplerine yerden tasarruf sağlayacak harika bir önerim var: Sarmaşık bitkiler. Hem yer kaplamayacak hem balkonunuzu dolu dolu gösterecek. İster balkon demirlerinize, ister balkon saksılıklarınıza, ister balkon duvarlarınıza monte ederek harika görüntüler oluşturabilirsiniz. İşte size önereceğim birbirinde renkli ve güzel sarmaşıklar aşağıda okunması için sizi bekliyor. İyi okumalar!

Haberin Devamı

Jasmınıum spp. (Yasemin); Yasemin sarmaşıkları kendi içinde çok çeşitlidir. Kokulu ve kokusuz olanları mevcuttur. Özellikle beyaz çiçekli ve kokulu olanları balkonunuzda kullanmanız için tavsiye ederim. Hem görüntü hem hem kokusu ile balkonunuzun havasını değiştirecektir. Eğer farklı renk arıyorsanız yasemin sarmaşıklarından; mavi çiçekli (jasminum-plumbago capensis) ve sarı çiçekli (jasminum fruticans) olanlarından da tercih yapabilirsiniz.

Hedera spp.(Orman sarmaşığı); Oldukça dayanıklı olan bu sarmaşık türünü balkonunuzun her tarafında rahatlıkla kullanabilirsiniz. İster küçük boylarından balkon saksılıklarında değerlendirebilirsiniz, ister büyük boylarından kullanarak balkon duvarınızı yeşillendirebilirsiniz. Günde 3-4 saat güneş görmesini sağlayın.

Wisteria chinensis (Mor salkım); Bu güzeller güzeli sarmaşığının çiçeklerini gördükten sonra balkonunuzdan eksik etmeyeceksiniz. Salkım çiçekleri mor, lila, beyaz renkli olup oldukça gösterişli olup yılda iki kez açar. Sarmaşık kolları mutlaka desteklenerek rahat büyümesine olanak tanınmalıdır.

Rosa spp. (Sarmaşık gül); Sarmaşık güller başlı başına kendini gösteren bir sarmaşık türüdür. Yıl içerisinde düzenli bakımı yapıldığında 3 kez çiçeklenme gösterecektir. Geniş renk yelpazesine sahip olan gül çiçeklerinin kokulu olanlarını balkonunuz için kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Begonvil (Gelin duvağı-begonvil); Akdeniz ve Ege bölgelerin simgesi olan begonvil bitkisini balkonlarınızda da rahatlıkla yetiştirebilirsiniz. Güneşlenmesine ve yaz mevsiminde düzenli sulamasına dikkat edin. Çiçek rengi olarak koyu pembe ve lila rengini seçin.

Passiflora spp. (Çarkıfelek); Bu sarmaşık bitkileri iyi bakıldığında hızlı büyüme gösterir. Bu edenle düzenli sulamayı ve budamayı ihmal etmeyin. Günde 3-4 saat güneş görmesi yeterlidir. Çiçekleri gösterişlidir.

Clematis spp.(Orman asması); Narin görüntüsü ile dikkat çekicidir. Mor, lila, pembe, beyaz çiçekleri vardır. Destekli büyümeye ihtiyacı vardır. Günde 3-4 saat güneş görse yeterlidir.

Lonıcera spp. (Hanımeli); Kokusuyla, çiçekleriyle nostaljik olan bu sarmaşık türü balkonunuzun havasını bir anda değiştirecektir. Hızlı büyür, kış mevsimde yaprak döker. Kumlu toprağı sever. Özellikle yaz mevsiminde düzenli sulama ister.

Ipomoea purpurea (Gündüz sefası); Hızlı büyür, bakımı kolaydır. Genellikle çiçekleri sabahtan öğle saatlerine kadar açar, akşam doğuda birkaç saat açtıktan sonra çiçekleri kapanır. Her türlü toprağa uyum sağlar. Geniş toprak alanı sever. Çiçekleri huni formunda ve pembe, lila, mavi, mor rengindedir.

Haberin Devamı

SEVGİ, HUZUR, MUTLULUK SİZLERLE OLMASI DİLEĞİMLE…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ///YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)