Ev bitkisine nisan ayı bakımı

Bahar mevsiminin en güzel aylarından Nisan ayı geldi, hoş geldi. Tabiat uyanmaya ve toprak ısınmaya, hava ısınmaya başladı. Tüm doğa tekrar yenilenmenin mutluğunu yaşıyor. Peki ev bitkileriniz bu bahar mevsiminden nasibini aldı mı? Almadıysa Nisan ayı bitmeden ev bitkilerinizin bahar mutluğunu yaşaması için bakımlara başlayın.

Tüm ev bitkilerinizi bir araya toplayın.

Topladığınız bitkileri gruplara ayırın. Budanacak bitki grubu, temizliği yapılacak bitki grubu, saksısı değiştirilecek bitki grubu, gübre atılacak bitki grubu gibi isimlendirin.

Haberin Devamı

Öncelikle temizlenmesi gereken bitkilerinizin kurumuş, solmuş, zarar görmüş kısımlarını kopartın, toprak üstünü temizleyin. Toprağını havalandırma aletleri ile havalandırın.

Budanacak bitki grubunuzdaki (Benjamin, kauçuk, salon palmiyesi…) bitkilerin gövde kalınlığına göre makas ağızlarını belirleyin. Kalınlığa göre değişen ağız bıçakları bitkinize zara vermeden budamayı gerçekleştirir. Budamayı derin yapmayın, dal kısımlarında yaprak ve çiçek göz kısımları bırakın. Budadığınız yerlerin hava almaması için macun sürün.

Saksısı değiştirilecek bitki grubunuzdaki bitkilerin; mevcut saksıların bir numara büyüklüğünden büyük saksı temin edin. Saksının sağlam olmasına, altında delik olmasına dikkat edin. Saksı değişiminde saksı dip kısmına minik taş, kiremit parçaları veya ponza koymayı ihmal etmeyin. Bitkinin saksı dışına çıkan köklerini kesin. Saçak kökleri el yardımı ile yumuşatın. Saksı değişiminde torflu toprak kullanın. Saksı değişimi bittikten sonra can suyu verin.

Gübre atılacak bitki grubunuzun hangi vitaminlerin eksik olduğunu tespit edin. Çiçekli bitkilerinize sıvı gübre yapraklı bitkilerinize granüllü gübre verin. Evde hazırladığınız doğal gübre karışımları vermeyi ihmal etmeyin.

Tüm ev bitkilerinizin yapraklarını pamuk veya temiz bir bez parçası ile temizleyin.

Bitkilerinizin bol ışık ve sıcaklık almasını sağlayın.

Sulamayı düzenli yapın. Unutmayın her bitkinin su ihtiyacı farklıdır. Bitki ihtiyaca göre su verin.

KOLAY GELSİN…

ÖZLEM ÖZDEMİR TAŞ////YÜKSEK PEYZAJ MİMARI (Tarım Teknolojisi Öğrencisi)

Haberin Devamı

https://www.instagram.com/tasozdemirozlem/